Η Ουκρανή φεμινίστρια Ίνα Σεβτσένκο, μέλος των Femen, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των γυναικών της Ουκρανίας. Οι γυναίκες παίρνουν τα όπλα, όπως λέει, “προσπαθούν να διαφύγουν με τα παιδιά τους”, ενώ κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια μαστροπών στα σύνορα. 

Η μαχητική Ίνα μένει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια στο Παρίσι. “Οι γυναίκες είναι πολύ δραστήριες, βρίσκονται στο μέτωπο, παίρνουν τα όπλα, βοηθούν, σώζουν ζωές και δίνουν τη ζωή μέσα σε καταφύγια ή μέσα σε μαιευτήρια, τα οποία βομβαρδίζονται”, δήλωσε η 31χρονη θέλοντας να τονίσει τη φρίκη του πολέμου από το πρίσμα των γυναικών. 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως: “Γίνονται στόχοι στην Ουκρανία ως άμαχες και αυτές που προσπαθούν να διαφύγουν από την Ουκρανία με τα παιδιά τους, τις κυνηγούν μαστροποί στα σύνορα”. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε πως “ομάδες μαστροπών φθάνουν από τη Γερμανία στα πολωνικά σύνορα για να επωφεληθούν από την εξαθλίωση αυτών των γυναικών”. Την ίδια στιγμή, ακόμα να “πεθάνει” και το τελευταίο ντεμέκ αστειάκι μέσου Έλληνα τουητερά ότι προτίθεται να φιλοξενήσει στο σπίτι του κάποια νεαρή εμφανίσιμη Ουκρανή. 

“Αυτός ο πόλεμος είναι μια εκδίκηση εναντίον του ουκρανικού λαού, ο οποίος θέλει να αποκοπεί από το σοβιετικό παρελθόν του, που συνδέεται με τη Ρωσία, ο οποίος θέλει να χειραφετηθεί, να αναβιώσει την εθνική ταυτότητά του και να εκδηλώσει τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές φιλοδοξίες του. Είναι μια εκδίκηση, μια απόπειρα να τιμωρηθεί ο λαός”, ανέφερε. 

Η Ίνα Σεβτσένκο κατάγεται από τη Χερσώνα (Νότια Ουκρανία), όπου και ζει η οικογένειά της. “Η γιαγιά μου ήταν τεσσάρων ετών όταν οι Ναζί έφθασαν στο χωριό της στη δυτική Ουκρανία. Σήμετα πρέπει να κρυφτεί για άλλη μια φορά από το ρωσικό στρατό που προσπαθεί να εξαλείψει αυτό τον λαό”, τόνισε. 

Ούσα ένα από τα πιο γνωστά μέλη των Femen, ενός ριζοσπαστικού φεμινιστικού κινήματος, με έδρα το Παρίσι. Στόχος των ακτιβιστριών του κινήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Femen ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2008 από την Anna Hutsol.