Αν είσαι τυχερός (το ευχόμαστε ολόψυχα), μετά από την όποια σεξουαλική δραστηριότητα, φτάνεις σε μια έκρηξη απόλαυσης, τον γνωστό σε όλους μας οργασμό. Αλλά δεν το πιάσουμε από την άλφα-βήτα το θέμα. 

Έρευνα έχει δείξει πως ένας οργασμός σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Πρακτικά, μπορεί να σε βοηθήσει και να κοιμηθείς καλύτερα. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχεις διαπιστώσει και μόνος, από την εμπειρία σου. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι πως όλο αυτό λειτουργεί και αντίστροφο: ένας καλός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τους οργασμούς σου. 

“Οι οργασμοί μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλά, και όταν τους φτάσεις, το σώμα είναι σε μια κατάσταση ευτυχίας και χαλάρωσης. Είτε το κάνεις μόνος, είτε με έναν παρτενέρ, προάγει τη σύνδεση με το μυαλό, το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή σου”, αναφέρει στο BuzzFeed News, η Dr. Angela Jones. “Όταν αυτά τα πράγματα είναι σε τάξη, σωστά μαντεύεις, σε τάξη θα είναι και ο ύπνος”. 

Υπάρχουν αποδείξεις πως ένας οργασμό μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Οι έρευνες για τη σχέση οργασμού και ύπνου έχουν κάποιες δυσκολίες. Οι περισσότερες είναι βασισμένες σε προσωπικές εμπειρίες και έρευνες, στις οποίες τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αδικούνται. 

Μια σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε το 2019 στο Frontiers in Public Health. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 778 άτομα, ηλικίας 20 ως 30 ετών, με το 90% να είναι ετεροφυλόφιλοι.. Το 68% των ερωτηθέντων αντρών και το 59% των ερωτηθέντων γυναικών ένιωθαν πως κάνουν καλύτερο ύπνο μετά το σεξ. Περίπου το 54% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως κοιμούνται εξίσου καλά μετά την αυτοϊκανοποίηση, ανεξαρτήτως φύλου. 

Βέβαια, το 11% των γυναικών και το 4% των αντρών δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο μετά το σεξ. Παρόλο που η ίδια η έρευνα δεν ασχολήθηκε με τα αίτια αυτής της δυσκολίας, η Michele Lastella, ερευνήτρια σε θέματα ύπνου, εικάζει πως πιθανότατα πρόκειται για αίτια που συνδέονται με την εμπειρία που έχουν σεξουαλικά, είτε με τον εαυτό τους, είτε με τον εκάστοτε παρτενέρ. 

“Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ήρεμοι, χαλαροί, και κοιμισμένοι μετά από έναν οργασμό. Άλλοι πάλι ίσως νιώθουν γεμάτοι ενέργεια”, αναφέρει η Sara Flowers στο ίδιο ρεπορτάζ. “Το να δώσεις προσοχή στις προσωπικές σου εμπειρίες και μοτίβα μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς σε βοηθούν οι οργασμοί να βελτιώσεις τον ύπνο σου”, τονίζει. 

Σε μια άλλη, παλιότερη έρευνα, οι οργασμοί που προκύπτουν από την αυτοϊκανοποίηση, δεν είχε φανεί να επηρεάζουν τον ύπνο και την ποιότητά του. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biologican Psychiatry, με συμμετέχοντες πέντε άντρες και πέντε γυναίκες. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν πως η αυτοϊκανοποίηση δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επίπτωση στον ύπνο, είτε κατέληγε σε οργασμό είτε όχι. 

Γιατί σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα ένας οργασμός;

Ένας οργασμός σε μπουστάρει σωματικά και συναισθηματικά γιατί απελευθερώνει ενδορφίνες. Η οκτοκίνη είναι επίσης μια ορμονη που πρωταγωνιστεί κατά τη διάρκεια ενός οργασμού και σε αυτήν οφείλεται αυτό το αίσθημα ζεστασιάς που νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Η ωκυτοκίνη, εκτός από το σεξ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και κατά τον θηλασμό. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. “Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται το πρωί και είναι υπεύθυνα για να σε ξυπνήσουν”, λέει η Jones. “Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές ύπνου”, διευκρινίζει. Άρα; Ένας οργασμός το βράδυ μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη με τη βοήθεια της ωκυτοκίνης και άρα να μειώσει το άγχος σου, να σε χαλαρώσει και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. 

Δεν έχεις διάθεση να κάνεις σεξ ή να αυτοϊκανοποιηθείς; Κανένα πρόβλημα. Ωκυτοκίνη απελευθερώνεται και όταν κάνεις yoga, αγκαλιές με αγαπημένα σου πρόσωπα, καθώς και όταν περνάς ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σου. 

Πώς μπορείς να βελτιώσεις τον ύπνο σου και κατ’επέκταση και τους οργασμούς σου;

  • Κάνε κάτι χαλαρωτικό πριν τον ύπνο, όπως γιόγκα, ένα ζεστό μπάνιο, διαλογισμό, άκου μουσική.
  • Απόφυγε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τη γυμναστική, τα τσιγάρα και οτιδήποτε μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο. 
  • Άφησε το κινητό σου εκτός υπνοδωματίου. 
  • Πήγαινε για ύπνο και βάλε ξυπνητήρι σε συγκεκριμένες ώρες καθημερινά, με απόκλιση το πολύ 20 λεπτά. 
  • Κράτησε το κατοικίδιό σου εκτός δωματίου. Ειδικά αν έχεις γάτα. 
  • Στόχευσε στις 7-9 ώρες ύπνου. 
  • Ανανέωσε τον αέρα στο δωμάτιο. Να τα ανοίγεις τα παράθυρα πού και πού. 
  • Δες αν το στρώμα σου χρειάζεται αλλαγή. 
  • Φρόντισε το δωμάτιο να είναι όσο πιο σκοτεινό γίνεται.
  • Αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας και μείνεις ξύπνιος για πάνω από δέκα λεπτά, σήκω και κάθισε κάπου αλλού, μέχρι να ξανανυστάξεις. 

Όσο για το σεξ, η Jones προτείνει να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση με τον παρτενέρ σου και αν χρειαστεί, να ανανεώσετε λίγο όσα κάνετε στο σεξ. Επίσης, θεωρεί πολύ σημαντικό το να καταλάβεις πως η απόλαυσή σου δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά “ομαδικό” παιχνίδι.