Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, το σώμα μάς απασχολεί πολύ. Το σώμα μας, το σώμα των άλλων, είναι σάκος του μποξ για την οργή με την οποία μάς έχει φορτώσει η κοινωνία, η μόδα όπως τη θυμόμαστε, το lifestyle, εκείνες οι δίαιτες που καταλάμβαναν σελίδες περιοδικών για να μας κάνουν πιο αδύνατους, πιο “όπως πρέπει”. Τα στάνταρ ομορφιάς είναι ένας κινούμενος στόχος που έχουμε πεισμώσει να πετύχουμε, αλλά δεν έχουμε αναρωτηθεί ποιος μας φύτρωσε αυτόν τον στόχο στο μυαλό. Σε αυτό το μπερδεμένο τρένο σκέψης για το σώμα μας, έρχεται να δώσει ένα αίσθημα γαλήνης ένα βίντεο του BBC. Το βίντεο αυτό πρακτικά είναι η παρουσίαση ενός φωτογραφικού λευκώματος.

Ο Σουδός φωτογράφος μόδας Mikael Schulz άφησε για λίγο στην άκρη editorials και κολεξιόν και φωτογράφισε ανθρώπινα σώματα, όπως είναι. Αποτέλεσε τον καθρέφτη των υποκειμένων του, ζούμαρε νοητά και πρακτικά, σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος, από τους γλουτούς, μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Τι κατάφερε; Να αποδομήσει όλες τις ανασφάλειες που μας προκαλεί η ιδέα του γυμνού και να προσδώσει μια θετική χροιά στην ιδέα του να είμαστε γυμνοί και μη ανασφαλείς, αλλά άνετοι μέσα στο σώμα που κατοικούμε. Μέσα στο “όχημά μας σε αυτόν τον πλανήτη, σε αυτή τη ζωή”, όπως αναφέρει και ο ίδιος. 

Στο μικρό βίντεο περιλαμβάνονται και μίνι συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν ποζάρει για το λεύκωμα. Γυναίκες που μεγάλωσαν άνετες με το γυμνό, με μια προσέγγιση μη ποτισμένη από τη σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος, γυναίκες που πριν όμως φτάσουν να αντιληφθούν το σώμα τους, τούς είπαν πώς πρέπει να κάθονται και πως πάντα πρέπει να δείχνουν “κυρίες”.

Σε ένα σημείο του βίντεο που είναι μια ανάσα αυτοπεποίθησης, ο φωτογράφος μοιράζεται μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: πως οι άνθρωποι αντιδρούν πολύ σε φωτογραφίες στις οποίες η τριχοφυΐα δεν καμουφλάρεται, θυμίζοντάς μας πώς ακόμα και το πιο φυσικό στοιχείο πάνω μας, αντιμετωπίζεται ως ταμπού. 

Δες το βίντεο εδώ: