Δεν είναι ψέμα πως η J.K. Rowling έχει εκφραστεί με οριακά κακοποιητικό τόνο απέναντι στις τρανς γυναίκες, απογοητεύοντας μεγάλο κομμάτι του κοινού που μεγάλωσε ή ξαναβίωσε μια παιδικότητα μέσα από τα βιβλία και τις ταινίες Harry Potter. Τις προάλλες, μάλιστα, επέστρεψε στο αγαπημένο της «χόμπι», να επιμένει με ή χωρίς αφορμή πως οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες. Στο μεταξύ, η Emma Watson, φαίνεται να βρήκε την ευκαιρία στα βραβεία BAFTA να πετάξει μια «μπηχτή» στη Rowling, κάνοντας το Twitter να λυσσάξει. 

Συγκεκριμένα, η Watson έκανε μια guest εμφάνιση στα βραβεία, παρουσιάζοντας το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας, το οποίο και κέρδισε το “Belfast” του Κένεθ Μπράνα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης εμφάνισής της στην τελετή, κατάφερε να κάνει χαμούλη, με μια μόλις φράση.

«Η επόμενη παρουσιάστρια είναι η Emma Watson. Είναι περήφανη που αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια, αλλά όλοι ξέρουμε πως είναι μάγισσα», ανέφερε η οικοδέσποινα Rebel Wilson για να την καλωσορίσει, με τη Watson να απαντάει:

«Είμαι εδώ για όλες τις μάγισσες». 

Ναι, μπορεί να ακούγεται σαν μια γενικόλογη, safe φεμινιστική ατάκα, αλλά οι χρήστες του Twitter επιμένουν πως ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Παράλληλα, γνωστές βρετανικές εφημερίδες έσπευσαν να κατηγορήσουν τη -για όλους εμάς- «Ερμιόνη», πως δαγκώνει το χέρι που την ταίζει, γράφοντ;ας πως χρησιμοποίησε τα BAFTA για να βάλει τη Rowling στο στόχαστρο, για να ευχαριστήσει τους τρανς θαυμαστές και θαυμάστριές της. Με λίγα λόγια, πως ακύρωσε τη γυναίκα που ουσιαστικά την έκανε διάσημη. 

https://www.youtube.com/watch?v=WKnsROQhEsw

Σε κάθε περίπτωση, το κοινό των BAFTA, αλλά και το Twitter δεν συμμερίζονται την άποψη της Daily Mail, αλλά αντιθέτως, επιδοκίμασαν τη στάση της Watson και το όλο επιθετικό μεν, συμπεριληπτικό δε, coolness της. 

Η J.K. Rowling χαρακτηρίστηκε ως “terf”

Στις 12 Μαρτίου η Rowling επανήλθε με τρανσοφοβικά σχόλια στο Twitter, γράφοντας πως αμέτρητοι γκέι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή μαζί της, εκφράζοντας την άποψη ότι τα δικαιώματα των τρανς υπονομεύουν τα δικαιώματα των γυναικών. «Όπως και οι γυναίκες δέχονται επίθεση -ιδιαίτερα οι λεσβίες- επειδή δεν επιθυμούν να επαναπροσδιοριστούν επειδή αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ιδεολογική γλώσσα που θεωρούν προσβλητική». 

Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως TERF, δηλαδή φεμινίστρια που εξαιρεί τα δικαιώματα των τρανς γυναικών από τη γενικότερη συζήτηση για τα γυναικεία δικαιώματα. 

Διάβασε ακόμα: H Μάργκαρετ Άτγουντ αποστομώνει με τον πιο απλό τρόπο τη Rowling για το θέμα των τρανς