Τι ισχύει σήμερα 14/3/2022; Οι Ρώσοι κατέστρεψαν νέα γραμμή ηλεκτροδότησης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Ακόμη μια φορά. Μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης προς τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας υπέστη ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση, όπως ανέφερε ο διαχειριστής του δικτύου Ukrenergo.
Το προσωπικό του Τσερνόμπιλ δεν πραγματοποιεί καμία επισκευή και καμία συντήρηση στον πυρηνικό σταθμό, οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι σωματικά και κυρίως ψυχικά. Μιλάμε για το εργοστάσιο που είναι υπεύθυνο για τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο το 1986. Όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας. Η ουκρανική κρατική πυρηνική εταιρεία Energoatom δήλωσε την Παρασκευή ότι το προσωπικό της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, δέχεται ισχυρή ψυχολογική πίεση από τους Ρώσους που είναι παρόντες.
Τι υποστηρίζουν οι Ρώσοι; Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, τα οποία βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, διοικούνται και διαχειρίζονται από το ουκρανικό προσωπικό τους, δήλωσε το Σάββατο η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Μόλις χθες, (σύμφωνα με ουκρανικές πηγές και το ΑΠΕ-ΜΠΕ) μάλλον είχε αποκαταστάθει η ζημιά κι επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό. Το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάτι που σήμαινε ότι τα συστήματα ψύξης θα λειτουργούσαν κανονικά και δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιούν εφεδρική ισχύ.
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Τετάρτη αποσυνδέθηκε το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για την ψύξη του ραδιενεργού υλικού. Το Τσερνόμπιλ παραμένει στα χέρια των Ρώσων που από την πρώτη μέρα της εισβολής φρόντισαν να το καταλάβουν.
Στα κακά νέα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Μαριάνο, εξέδωσε δελτίο τύπου την Κυριακή που σημείωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την ασφάλεια στο Τσερνόμπιλ και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλείψουν οι ρωσικές δυνάμεις το εργοστάσιο και να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Και μετά σου λέει δεν καταλαβαίνει γιατί έχουμε ελλείψεις σε χάπια ιωδίου στα ελληνικά φαρμακεία.