Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός, αλλά, διάολε, είναι και ένας εξαιρετικός τύπος. Δεν χρειαζόμασταν φρέσκια απόδειξη για αυτό, αλλά μάς την έδωσε ούτως ή άλλως. 

Χθες ο Μάικλ Γκόουβ ανακοίνωσε το πρόγραμμα με το οποίο βρετανικά νοικοκυριά να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία. Όσοι Βρετανοί πολίτες πάρουν την απόφαση και συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν 350 λίρες τον μήνα ως κυβερνητικη χρηματοδότηση για τη στέγαση Ουκρανών για έξι μήνες. Και τώρα έρχεται ο Μπένεντικτ.

https://twitter.com/Cumberbitches/status/1498064883799236614?ref_src=twsrc%5Etfw

Μιλώντας στην τελετή των βραβείων Bafta, ο πρωταγωνιστής της πολυσυζητημένης ταινίας “Η Εξουσία του Σκύλου”, φόρεσε το σήμα της Ουκρανίας και ανέφερε στο Sky News:

“Είναι μια πραγματικά συγκλονιστική στιγμή να είσαι Ευρωπαίος, δυόμιση ώρες πτήση μακριά από την Ουκρανία και [ο πόλεμος] είναι κάτι που κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας.

Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα πέρα από το να φοράμε ένα σήμα. Πρέπει να κάνουμε δωρεές, πρέπει να πιέσουμε τους πολιτικούς μας να συνεχίσουν να δημιουργούν ένα είδος καταφυγίου εδώ για τους ανθρώπους που υποφέρουν”. 

Ολοκληρώνοντας, ο Κάμπερμπατς δήλωσε πως “ο καθένας μας πρέπει να κάνει όσα περισσότερα μπορεί. Υπήρξε ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων που προσφέρθηκαν εθελοντικά να πάρουν πρόσφυγες στα σπίτια τους, ελπίζω να είμαι κι εγώ μέρος αυτού”.

Υποκλινόμαστε. 

Σε αριθμούς, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, από την αρχή του πολέμου έχουν φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνθηκαν προς την Πολωνία, καθώς ο αριθμός τους ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο άτομα. Η Σουηδία είναι να δεχτεί 76.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέσα στους επόμενους μήνες στον απόηχο της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης.