Μετράμε τα λεφτά μας πλέον για να βγει ο μήνας. Βάζουμε βενζίνη και κλαίμε, έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και τα βλέπουμε θολά από τη ζάλη μας, γίνεται πόλεμος και βλέπουμε στο newsfeed μας εικόνες ξεριζωμένων προσφύγων ή νεκρών παιδιών και παθαίνουμε κατάθλιψη. Α, και μόλις ενημερωθήκαμε από το κοντρόλ για το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα και τους νέους περιορισμούς της καραντίνας σχεδόν σε όλη τη χώρα.

https://t.co/yJlQBmlo5R

Έκλεισαν τα σχολεία στη Σαγκάη και έθεσαν σε ολικό lockdown πολλές βορειανατολικές πόλεις. 19 επαρχίες είναι αντιμέτωπες με κολοσσιαία αύξηση κρουσμάτων. Η Κίνα από το ξέσπασμά της πανδημίας μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η κυβέρνησή του φαίνεται να πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να “σφραγιστεί” έως ότου εξαλειφθεί ο ιός σε όλο τον κόσμο.

Δεδομένης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον δέχεται πλέον πολλά πυρά από τους πολίτες του καθώς ο  κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί – ο κόσμος θα πρέπει να ζει εφεξής μαζί του. Δεν υπάρχει επαρκής κατανόηση των χαρακτηριστικών της παραλλαγής Όμικρον. Τα λουκέτα έχουν κουράσει και οι αξιωματόχοι ζητούν πλέον μια ήπια προσέγγιση για να περιοριστεί ο ιός. Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι τα σκληρά μέτρα βλάπτουν την οικονομία.

https://twitter.com/ianbremmer/status/1502262124378312710?ref_src=twsrc%5Etfw

Στη Σαγκάη κλείνουν προσωρινά τα σχολεία, επιχειρήσεις, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ουρές έξω από τα νοσοκομεία της πόλης όπου σπεύδουν οι κάτοικοι για να κάνουν τεστ. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη χρήση τεστ αντιγόνων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα καθολικά lockdown είναι η μόνη επιλογή.