«Πήγα να αλλάξω κάποια κείμενα λόγω της επικαιρότητας και τελικά κατέληξα να αλλάξω το 90% της παράστασης». Αυτή ήταν η απάντηση του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη στην ερώτηση για το αν «τρέχει» το τελευταίο διάστημα με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο Τσολιάς της Ελληνοφρένειας, ο punk φουστανελάς με μάσκα στα μουστάκια και νάιλον γαντάκια, έρχεται στον Σταυρό του Νότου από το Σάββατο 12 Μαρτίου για ένα σατιρικό ξεμπρόστιασμα, καυτηριάζοντας και σαρκάζοντας την πολιτική επικαιρότητα.

Αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν η τέλεια αφορμή για να μιλήσουμε μαζί του τόσο για την παράσταση «Ζήτω το Πένθος» 3 δόση όσο και για τις τελευταίες εγχώριες και όχι μόνο εξελίξεις. Την τιμητική του είχε φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του και ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία ενώ, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε, δεν μπορέσαμε να μην τον ρωτήσουμε για την καταπληκτική ποιότητα ζωής του. Τι είχε να πει για το περίφημο «cancel culture» το οποίο πλέον χαρακτηρίζει την εποχή μας; Σίγουρα κάτι πιο ουσιαστιακό από αυτά που διαβάζουμε στο Twitter. Προσοχή, η συνέντευξη εμπεριέχει μεγάλες δόσεις ειρωνείας.

Ποια είναι η άποψή σου για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Είναι αστείο ξαφνικά να έχουμε ευαισθησίες για κάποιους ανθρώπους που είναι πρόσφυγες πολέμου απλά επειδή έχουν λευκό δέρμα και μοιάζουν πιο άριοι, την ώρα που τρυπάμε τις βάρκες και κάνουμε pushbacks σε ανθρώπους που είναι πιο σκουρόχρωμοι και έρχονται από κάποιες χώρες που δεν έχουν πόλεμο και δεν βομβαρδίζονται καθημερινά. Και αν βομβαρδίζονται να μείνουν εκεί να πολεμήσουν γα τη πατρίδα τους, αυτό δεν λέμε για τους πρόσφυγες από τη Συρία; Οπότε μάλλον η αλληλεγγύη μας, η ευαισθησία μας και ο ανθρωπισμός μας έχει χρώμα. Ο μέσος ΄Ελληνας γ@μίκος βέβαια περιμένει τις Ουκρανές πώς και πώς.

Μήπως έχουμε και επιλεκτική μνήμη;

Έχουμε και επιλεκτική μνήμη όσον αφορά τους πολέμους. Βέβαια δεν είναι το ίδιο. Άλλο τώρα να βαράει η “ρώσικη αρκούδα” και άλλο η Δύση. Η Δύση όποτε έχει κάνει κάποια επέμβαση, κάποιο πόλεμο, είχε στόχο την ειρήνη…

Πώς θα πας στον Σταυρό του Νότου, με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο; Η βενζίνη θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Μάλλον δεν θα πάω με το αυτοκίνητο τελικά, έχω και μια βαλίτσα με ρόδες η οποία όμως δεν είναι ηλεκτρική γιατί ούτε το ρεύμα συμφέρει. Μάλλον θα πάω με τα πόδια ή όπως λέμε εμείς οι boomers “με το πεζό 2”. Το θέμα όμως δεν είναι πώς θα πάω εγώ, το θέμα είναι πώς θα τους πάω όλους αυτούς που θα σατιρίσω γιατί σκοπεύω να τους πάω… Κατάλαβες.

Διαβάζω ότι η παράσταση ειναι στην ουσία ένας επίλογος. Φτάνουμε κοντά σε κάποιο τέλος, μήπως στο τέλος της πανδημίας;

To τέλος της πανδημίας το έβαλε σε μία μέρα ο Πούτιν, όσο και να ψάχνουμε για μαντζούνια και εμβόλια, το τέλος το έβαλε αυτός. Το θέμα της πανδημίας τελείωσε από τότε που έπαψε να πουλάει, έπεσαν ξαφνικά και τα κρούσματα. Προσπάθησε και η κυβέρνηση εδώ και καιρό να κάνει την ανοσία της αγέλης με τον τρόπο που λειτουργούν τα τραμ, τα λεωφορεία και τα τρένα. Μην ξεχνάμε και τις σχολικές αίθουσες. Η Βουλή όμως κλείνει με το πρώτο κρούσμα. Βέβαια ενοχλούσαν οι άνθρωποι που ήθελαν να απολαύσουν πολιτιστικά θεάματα. Νομίζω η πανδημία είναι μια μόδα πια που ξεπερνιέται, δεν ασχολείται κανείς.

Ωραία, με λίγα λόγια, η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ήταν καλή, άψογη ή καταπληκτική;

Ήταν άλλη μία επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου. Θα έχει να λέει όταν πάει στις εκλογές το φθινόπωρο ότι η διαχείριση ήταν άψογη. Οπότε θα πάω με το “άψογη” και θα προσθέσω και ένα “δεν μπορούσε καλύτερα”.

Θες να μου μιλήσεις λίγο για την καταπληκτική ποιότητα της ζωής σου;

Κοίταξε να δεις, έχουμε μια καταπληκτική ποιότητα ζωής και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι παράλογο και δέχονται κριτική για αυτό. Μπορείς να έχεις μια καταπληκτική ποιότητα ζωής αν είσαι ο Μητσοτάκης ή ο Μπακογιάννης. Αν έχεις κιόλας 215 χιλιάρικα να τα ξοδεύεις σε ξεπεσμένους γερόλυκους της ποπ για φιέστες χουντικές με ματ στο Λυκαβηττό, μπορείς να έχεις μια καταπληκτική ποιότητα ζωής. Αν είσαι ο Κυριάκος και χαιρετάς σε κάθε τριήμερο, μπορείς επίσης να έχεις μια καταπληκτική ποιότητα ζωής.

Η αγαπημένη σου στιγμή, το highlight της σημερινής κυβέρνησης;

Τι να πρωτοδιαλέξω. Έχουμε την διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβεια ενώ έλεγαν ότι σε λίγους μήνες θα μειωθεί. Έδωσαν και αυξήσεις 2% για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ που αυξήθηκε 50% ή και 100%. Ο Κικίλιας ήταν επίσης μία επιτυχία, η Κεραμέως, η καντηλανάφτισσα, η οποία θα μας σβήσει σε όλους τα καντήλια αφού σκοτώσει τελείως της Παιδεία. Είναι και η Μενδώνη που τσιμεντώνει πιο πολύ και από τον Εσκομπάρ.

Διαβάζω για χιονοπτώσεις, σκέφτεσαι να πας στην Αττική Οδό;

Πάω να παρκάρω Αττική Οδό τώρα! Και ό,τι γίνει, δε βαριέσαι; Ο καλύτερος τζόγος, πού να τρέχεις στο καζίνο στην Πάρνηθα; Πας με 2,80 και η ελάχιστη απόδοση είναι 2000 ευρώ που φυσικά θα βάλει ο Κυριάκος ώστε να μην κυνηγήσεις την εταιρεία περισσότερο. Βέβαια δεν έπιασε και τόσο πολύ γιατί αν έχεις έναν δικηγόρο πρώτης γραμμής όπως ο Κούγιας τα 40,000 ευρώ τα έχεις εύκολα και μπορεί και να σου αθωώσει και κανέναν φίλο παιδεραστή.

Η σάτιρα στην Ελλάδα;

Η σάτιρα στην Ελλάδα έχει πολλούς τρόπους που μπορεί να παρουσιαστεί. Υπάρχει το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και οι παραστάσεις. Στην τηλεόραση εδώ και πολύ καιρό έχει εξαλειφθεί πλήρως, την έχουν καταργήσει τα κανάλια λόγω των πιέσεων που δεχόντουσαν από διάφορες κυβερνήσεις. Και εμείς έχουμε υπάρξει θύματα αυτής της πρακτικής σαν εκπομπή. Θα έλεγα όμως ότι ανθεί το stand up comedy.

Καλό είναι αυτό γιατί μπορεί να ανέβει κάποιος πάνω στη σκηνή…

Ναι, τώρα πάμε στην πολιτική σάτιρα, το είδος με το οποίο εγώ ασχολούμαι. Αυτό το είδος έχει τους κινδύνους να σκάσουν τίποτα μπράβοι, κάτι άτομα που πιστεύουν ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που είναι και να σου διακόψει την παράσταση ή και να στη διαφημίσει, για να μην είμαστε και άδικοι. Στην επόμενη φάση ίσως έρχεται κατευθείαν ο χωροφύλακας με πολιτικά να σε τσεκάρει και να σε συλλαμβάνει. Δεν είμαστε μακριά από το να γίνει αυτό. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μοιάζει λογικό να έρχεται ένας ασφαλίτης στις παραστάσεις και να πράττει αναλόγως.

Το cancel culture ή αλλιώς η κουλτούρα της ακύρωσης είναι πιο έντονη από ποτέ. Μπορεί να λύσει με ουσιαστικό τρόπο τα προβλήματα που παρουσιάζονται; Τα social media, πάντως, έχουν δύναμη.

Τα social media μπορούν πλέον να ρίχνουν και κυβερνήσεις. Ό,τι μαλακία γίνεται σε αυτόν τον τόπο, μόλις γίνει viral ξεγίνεται την επόμενη στιγμή. Μπορεί να ανακαλέσει για κάποια δήλωσή του ή να παραιτηθεί ένας υπουργός. Σε άλλη χώρα, όχι στην Ελλάδα. Αυτό έχει τα καλά του έχει και τα κακά του. Η σάτιρα δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από αυτό. Τώρα, τον σεξισμό, την πατριαρχία και τα λοιπά, ο ρόλος της σάτιρας είναι να τα καταδείξει. Ο τρόπος είναι στο χέρι του σατιρικού. Το γενικότερο cancel που υπάρχει έχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε τακτικές που ούτε σε εμάς δεν θα άρεσαν. Δηλαδή αν κάτι δεν μας αρέσει το ακυρώνουμε; Δεν είναι κάπως φασιστικό; Αυτό με βρίσκει αντίθετο. Γενικά είμαι περισσότερο του δρόμου και όχι των social media. Να κατέβουμε στους δρόμους για παράδειγμα και να κάνουμε cancel το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη.

Τι να περιμένουμε από το «Ζήτω το Πένθος» 3 δόση;

Η παράσταση είχε ανέβει τέλος καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Πλέον έχει αλλάξει κατά πολύ και ασχολείται με τα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα. Είναι ένας επετειακός μονόλογος, ένας επίλογος με ζωντανή ορχήστρα, με τραγούδια “πειραγμένα”, σατιρικά, βασισμένα στην επικαιρότητα. Είναι ένα υπερθέαμα με σάτιρα, stand up comedy, επιθεώρηση και μουσικές. Ανεβαίνει ως “3η δόση”, ως “αναμνηστική δόση”, σε μία εποχή που ο πολιτισμός τα τελευταία χρόνια την “πίνει” ανηλεώς για να το πω κομψά. Μέσα σε αυτό το τοπίο η σάτιρα μοιάζει με αχτίδα φωτός, μας βοηθάει να πιαστούμε από κάτι, να γελάσουμε και να προβληματιστούμε με αυτά που μας συμβαίνουν.

Info: 

Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ! «Ζήτω το Πένθος» 3η δόση

Σταυρός του Νότου

Σάββατα: 12 – 19 – 26 & 2 Απριλίου 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ