Αγάπη, ενσυναίσθηση και εθελοντισμός είναι αλληλένδετες έννοιες. Ένας από τους τρόπους να τροφοδοτήσει κανείς αυτή τη σημαντική αλυσίδα είναι και η αιμοδοσία. Η Κωτσόβολος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ημέρα Καλής Πράξης», διοργάνωσε φέτος τη μεγαλύτερη δράση εθελοντικών αιμοδοσιών, σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Η εταιρεία για 8η συνεχόμενη χρονιά, και παρ’όλες τις προκλήσεις που έφερε ο Covid το 2021, υλοποίησε τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία εθελοντισμού, συμπληρώνοντας από την αρχή της δράσης, πάνω από 8.000 εθελοντικές πράξεις.

Η «Ημέρα Καλής Πράξης» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΠΡΑΤΤΕΙΝ», μέσω του οποίου η Κωτσόβολος παρουσιάζει τη φιλοσοφία της εταιρείας για μια καλύτερη ζωή στο σύνολο της κοινωνίας, με την ενεργή δράση όλων. Φέτος, οι εργαζόμενοί της ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό και προσέφεραν αίμα στους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της Κωτσόβολος, ευαισθητοποιημένοι από τη μεγάλη ανάγκη για αίμα που έχουν τα νοσοκομεία σε  Ελλάδα και Κύπρο συμμετείχαν σε εθελοντικές αιμοδοσίες και συγκέντρωσαν 256 φιάλες. Εμείς μιλήσαμε με δυο εργαζόμενους της εταιρείας, την Άντα Τσαγκαράκη (ταμίας σε κατάστημα Κωτσόβολος) και τον Δημήτρη Κωσταρέλο (Customer Base Manager στην Κωτσόβολος), οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις μας και μάς ενέπνευσαν να κάνουμε το concept «Καλή Πράξη» κομμάτι του lifestyle μας.

Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή στην «Ημέρα Καλής Πράξης» και τι σημαίνει για εσάς; 

Άντα: Θα σας απαντήσω πρώτα τι σημαίνει για μένα… Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αυτοπροσδιορισμού της ύπαρξής  μας. 
Είναι λογικό κάθε άνθρωπος να στηρίζει, να βοηθά και να συμμετέχει όπου χρειάζεται και όπου απαιτείται, για να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας, με όποιον τρόπο μπορεί. Άρα είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας στην «Ημέρα Καλής Πράξης». Οι εταιρείες είναι οι άνθρωποί της. Εμείς θεμελιώνουμε τις αξίες της εταιρείας. Έπειτα, μέσα από τις «Ημέρες Καλής Πράξης» μας δίνεται η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα και να δυναμώσουμε σαν ομάδα. 

Δημήτρης: Η συμμετοχή μου στην «Ημέρα Καλής Πράξης» αποτελεί για εμένα μια σημαντική ευκαιρία για: Να εκτιμήσω τα αγαθά που προηγουμένως θεωρούσα δεδομένα και να αξιολογήσω διαφορετικά την έννοια της ζωής. Να εμπλουτιστώ συναισθηματικά μέσα από την αμφίδρομη επαφή με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Να οικειοποιηθώ και να αγκαλιάσω τη διαφορετικότητα. Να οξύνω την έννοια της ενσυναίσθησης έμπρακτα μέσα από την προσφορά.

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί ώστε να λάβετε μέρος στην «Ημέρα Καλής Πράξης»; 

Άντα: Η προσδοκία για μία Καλύτερη και Όμορφη Ζωή. 

Η Άντα Τσαγκαράκη (ταμίας σε κατάστημα Κωτσόβολος)

Δημήτρης: Αυτό που με παρακινεί ώστε να λαμβάνω μέρος στην «Ημέρα Καλής Πράξης», είναι ένα βαθύτερο αίσθημα χρέους προς το κοινωνικό σύνολο, είναι η έμπρακτη έκφραση του αξιακού μου συστήματος, καθώς και μια εσωτερική ανάγκη να αντιλαμβάνομαι ακόμα περισσότερο μέσω προσφοράς το αίσθημα ευγνωμοσύνης που με διέπει.

Δημήτρης Κωσταρέλος (Customer Base Manager στην Κωτσόβολος)

Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση εθελοντικών δράσεων από την εταιρεία στην οποία εργάζεστε; 

Δημήτρης: Η διοργάνωση εθελοντικών δράσεων από την εταιρεία είναι πολύτιμη για όλους τους παραπάνω λόγους. Η εταιρεία Κωτσόβολος μέσα από αυτές τις δράσεις έμπρακτα αποδεικνύει τις αξίες που εκπροσωπεί και ταυτόχρονα μου παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιώ και να συμμετέχω σε δράσεις που αντικατοπτρίζουν και τις δικές μου αξίες.

Άντα: Αρκετά σημαντική. Μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης ομάδας, οι δράσεις έχουν δομή, δύναμη και αποτελεσματικότητα για τον σκοπό. Είναι τόσο όμορφο να δουλεύεις ομαδικά σε μία δράση. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, υπάρχει ένταση, ρυθμός και ενέργεια και το αποτέλεσμα είναι βέβαιο. 
Εκτός αυτού, δημιουργεί φιλικό κλίμα καθώς και δεσμούς μεταξύ των συναδέλφων που συμμετέχουν σε αυτές. Είναι μία μικρή γιορτή! 

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από τις εθελοντικές αιμοδοσίες των ανθρώπων της Κωτσόβολος σε Ελλάδα και Κύπρο (https://www.youtube.com/watch?v=Upa997t-I04):

Η συμμετοχή σας στην «Ημέρα Καλής Πράξης» αποτέλεσε αφορμή για να συμμετάσχετε μετά και σε άλλες εθελοντικές δράσεις εκτός εταιρείας; 

Άντα: Φυσικά. Από παιδί μου αρέσει να συμμετέχω εθελοντικά σε δράσεις και πιστέψτε με , υπάρχει γύρω μας πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι Αγάπη… 

Δημήτρης: Η συμμετοχή μου στην «Ημέρα Καλής Πράξης» αποτελεί απλά την επέκταση της υπάρχουσας εθελοντικής μου δράσης και εκτός εταιρείας. Η κοινωνική προσφορά είναι μια συνειδητή επιλογή τρόπου ζωής για εμένα και την οικογένειά μου.

Ποια ήταν η πιο αγαπημένη σας «Ημέρα Καλής Πράξης»; 

Άντα: Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω… σίγουρα οι ανθρωποκεντρικές δράσεις, δημιουργούν έντονα συναισθήματα και νιώθεις άμεσα την αποδοχή του άλλου. Είμαι σίγουρη ότι η αγαπημένη μου θα είναι η επόμενη, η μετά covid «Ημέρα Καλής Πράξης». Εξάλλου έχουν συσσωρευτεί πολλά αποθέματα αγάπης!

Δημήτρης: Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν για εμένα η επίσκεψή μας στα παιδικά χωριά SOS. Η τρυφερή αγκαλιά όλων των παιδιών με άγγιξε βαθιά. Πόσο δεδομένη έχουμε την έννοια της οικογένειας και τελικά πόσο δεδομένη δεν είναι. Τα παιδιά μας έδωσαν την πολύτιμη ευκαιρία να γίνουμε όλοι μια μεγάλη οικογένεια! Παίξαμε όλοι μαζί αθλητικές δραστηριότητες, μοιράσαμε μετάλλια, παιχνίδια και ήδη πρώτης ανάγκης. Μου «ζέσταναν» την καρδιά!