Μέσα σε όλη την ένταση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι άνθρωποι φαίνεται να σπεύδουν να προμηθετούν χάπια ιωδίου για να προστατευτούν από τη ραδιενέργεια. Με τους Ρώσους να έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό, τίποτα δεν μοιάζει πια απίθανο. Πρακτικά, από το 2020 και μετά, ούτε ένα “ντου” από εξωγήινους μπορεί να μας εκπλήξει. Στα σημερινά τρομολαγνικά νέα, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος διαφυγής ραδιενεργών ουσιών στο Τσέρνομπιλ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ukrenergo ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, καθώς και των συστημάτων ασφαλείας του, εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών. 

Η εταιρεία, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να διαφύγουν ραδιενεργές ουσίες από τον πυρηνικό σταθμό, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. 

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Στο μεταξύ, οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, τον οποίο και έχουν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές, λόγω εχθροπραξιών.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να πείσει τη Ρωσία να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός “και να επιτρέψει στα συνεργεία επισκευής να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργιεας το συντομότερο δυνατόν”. Ο Κουλέμπα επιπλέον τόνισε πως όλη η γραμμή τροφοδοσίας του πυρηνικού σταθμού και όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό, έχουν υποστεί βλάβες. Ναι, καθόλου αισιόδοξο νέο. 

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1501531656204783620?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι εναλλακτικές γεννήτριες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πυρηνικό σταθμό για 48 ώρες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα είπε, θα τεθεί εκτός λειτουργίας ψύξης, γεγονός που θα προκαλέσει κίνδυνο διαρροής ακτινοβολίας. “Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας απειλεί όλη την Ευρώπη. Ο Πούτιν πρέπει να το σταματήσει αμέσως”, τόνισε. 

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για τη διαρροή ακτινοβολίας και τη μεταφορά ραδιενεργού νέφους σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς και στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ευρώπη γενικότερα. 

Τα καλά νέα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι καθησυχαστική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ “δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια”. 

https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η ΙΑΕΑ μετά από την ενημέρωση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό, με ανάρτησή της στο Twitter επεσήμανε πως λόγω του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από το πυρηνικό δυστύχημα, το 1986, “το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”.