Η απόφαση της Λίνας Μενδώνη να ακυρώσει τη Λίμνη των Κύκνων αλλά και οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, φαίνεται να άνοιξε το δρόμο για μερικούς ακόμα περιορισμούς ή καλύτερα, για μερικές ακόμα αποφάσεις με έντονο το στοιχείο του cancel.

Όπως διαβάζουμε, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία από τις πιο γνωστές βότκες στον κόσμο, η Stolichnaya, θα αλλάξει την ονομασία της εκφράζοντας με τη σειρά της την πλήρη αντίθεσή στους χειρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ιδρυτής της, άλλωστε, τα έχει «σπάσει» εδώ και χρόνια με τον Ρώσο πρόεδρο.

Από εδώ και πέρα, αν θέλετε να πιείτε μια βότκα Stolichnaya, θα λέτε στο άτομο που σας εξυπηρετεί «μια Stoli» και θα κλείνετε το μάτι. Ναι, έτσι θα ονομάζεται από εδώ και πέρα αν και η αλήθεια είναι ότι όλοι οι Έλληνες έτσι την έμαθαν. Τρομερή αλλαγή, ίσως αυτή η απόφαση συγκινήσει τον Πούτιν και σταματήσει τον πόλεμο. Ίσως και όχι. Εντάξει, σίγουρα όχι.

Ο ιδρυτής της και δισεκατομμυριούχος Γιούρι Σέφλερ, γεννημένος στη Ρωσία εξορίστηκε από τη χώρα το 2000, γιατί ήταν αντίθετος στον Πούτιν και μπορεί η βότκα του μπορεί να χρησιμοποιούσε τη ρωσική καταγωγή της για λόγους marketing, από το 2000 και μετά όμως παράγεται στη Λετονία. Η Stoli Group, μάλιστα, είναι θυγατρική της SPI Group, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Καλά πήγε αυτό.

Η Stoli Group έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα διασφαλίσει πως κανένα από τα συστατικά της δεν θα προέρχεται από τη Ρωσία. Μπουμ, τρομερή κίνηση. Στις ΗΠΑ, πολλές πολιτείες ζητούν από τις κάβες να απομακρύνουν από τα ράφια τους όλα τα ποτά που έχουν παραχθεί στη Ρωσία ή προωθούνται ως ρωσικά. Κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ άδειασαν μπουκάλια της βότκας Stoli ως ένδειξη διαμαρτυρίας.