Αυτή τη στιγμή κάνουμε δουλειές που δεν υπήρχαν πριν από 30, 20 ή και 10 χρόνια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια δημοφιλή εκτίμηση, περίπου το 65% των παιδιών που μπαίνουν στο δημοτικό σχολείο σήμερα θα καταλήξουν να εργάζονται σε μια καριέρα που δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχει ακόμα.

Η δημοφιλής κοινότητα του Reddit αποφάσισε να συζητήσει με τους χρήστες της τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον με μια απλή ερώτηση (δεν υιοθετούμε απλά καταγράφουμε): Ποιο επάγγελμα ήταν κάποτε συνώνυμο του κύρους και σήμερα της κακής επιλογής καριέρας; Οι απαντήσεις είναι μαχαιριά στην καρδιά.

Δημοσιογράφος

Κάποτε ήταν μια σεβαστή και απαραίτητη καριέρα για την ενημέρωση και την αποκάλυψη της αλήθειας, τώρα, για περισσότερους από έναν λόγους, έχει χάσει σχεδόν όλο τον σεβασμό που είχε. Και αυτό βγαίνει στις πωλήσεις των εφημερίδων και στα σχόλια των αναγνωστών στα ενημερωτικά sites. Κανείς δεν πιστεύει τον όρο «δημοσιογραφική ακεραιότητα». Οι δε του lifestyle έγιναν πανελίστες σε εκπομπές του Κοκλώνη ή της ΕΡΤ. 

Αστυνομικός

Παντού, εκτός από τη χώρα μας, κανείς δεν θεωρεί αυτό το επάγγελμα μια σωστή κίνηση καριέρας.

Δικηγόρος

Κάποτε, ένα πτυχίο Νομικής άνοιγε όλες τις πόρτες, ήταν ο καλός γαμπρός για κάθε αστική οικογένεια και μπορούσε να γίνει από παρουσιαστής ειδήσεων μέχρι πολιτικός. Σήμερα, κυνηγούν πελάτες ή γίνονται συμβολαιογράφοι για να πληρώσουν τα έξοδα. Πετυχημένη καριέρα μόνο αν πάρεις πελατεία μπαμπά σου ή ανοίξεις λογαριασμούς με συγκεκριμένη πτέρυγα του Κορυδαλλού.

Τουριστικός πράκτορας

Δεν πήγε καλά αυτό στην πανδημία. Κρίμα.

Κριτικός

Μουσικής, κινηματογραφικών ταινιών, εστιατορίων, τέχνης και τηλεόρασης. Πλέον αρκούν 140 χαρακτήρες για να εκφέρεις άποψη. Οι περισσότεροι θεωρούν τα παραπάνω επαγγέλματα παλαιολιθικά, αχρείαστα που δεν προσφέρουν τίποτα ούτε στα έντυπα ούτε στο προϊόν. Κάποιοι μιλούν για εκδημοκρατισμό της γνώσης άλλοι για εκχυδαϊσμό. Οι λίγοι ακόμη που δηλώνουν κριτικοί τις περισσότερες φορές έχουν μια συνεργατική/ανταλλακτική σχέση με μουσικές εταιρίες, μαγαζάτορες κι ατζέντηδες και γράφουν φανφαρολογίες για να κρατήσουν μια δουλειά.  Κατανοητό. Η γνώμη του ειδικού έγινε η γνώμη του κοινού.

Σεφ

Πολλαπλασιάζονται σαν τα μανιτάρια. Χρεώνουν ασύλληπτα ακριβά πιάτα με μάγουλα (δηλαδή θα ξεχάσουμε τι κομμάτια κρέατος πετούσαν κάποτε οι κρεοπώλες) και εμείς πρέπει να πληρώσουμε τις πειραματικές παλαβομάρες τους 30€ το κεφάλι στο Παγκράτι για να βγει το ενοίκιο τους. Νέα μόδα οι ζαχαροπλάστες που θέλουν για μια πάστα το συκώτι σου επειδή έμαθαν να φτιάχνουν μια πατισερί και πλέον συστήνονται ως pastry chefs. Τα θυμάστε τα frozen yogurt. Ε μια τάση είναι, θα περάσει.

Αεροσυνοδός

Συνώνυμο πλέον με τις πωλήτριες αρωμάτων στον αέρα. Όχι σε όλες τις εταιρίες. Στην Emirates μιλούν άπειρες γλώσσες. Σταμάτα να τους φέρεσαι σαν να είναι υπηρετικό προσωπικό σου.