Ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης, που βρίσκεται στο Κίεβο δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook βίντεο με γυναικόπαιδα να προσπαθούν να βρουν λίγο χώρο στα τρένα που αναχωρούν από το Κίεβο. Η λεζάντα του ήταν περιγραφική «ούτε στον εχθρό μας».

Οι πρόσφυγες έχουν ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Ο αριθμός αυτός θα ανέβει. Τι συμβαίνει με εκείνους που έμειναν; Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο ξεκινάει από τις 8 το πρωί, με τους πολίτες να μένουν σε υπόγεια καταφύγια. Μιλάμε για πόλη φάντασμα. Στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις, οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης. Κάτι που ενδέχεται να έχει διακόψει την παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya). Ρώσοι κομάντο κατέλαβαν το αεροδρόμιο Αντόνοφ που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα. Ζόφος.

Στο μετρό οικογένειες με ελάχιστα υπάρχοντα σε πλαστικές σακούλες με τα παιδιά τους τυλιγμένα σε κουβέρτες προσπαθούν να επιβιώσουν. Στο σταθμό Dorohozhychi –μισό τετράγωνο από τον 385 μέτρων πύργο τηλεπικοινωνιών  που χτυπήθηκε- δεκάδες οικογένειες ζουν στο πάτωμα από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν.

Συνταξιούχες γιαγιάδες ετοιμάζουν το μεσημεριανό τους, κάνουν σούπα με πατάτες και καρότα. Το μετρό της πόλης δεν λειτουργεί, εννοείται. Χρησιμοποιείται ως καταφύγιο. Εκεί γεννιούνται πλέον παιδιά.

52 σταθμοί γεμάτοι άμαχο πληθυσμό. Ηλικιωμένους, γυναίκες, εγκύους, παιδιά. Κάθε σταθμός μπορεί να χωρέσει 1000 άτομα. Θεωρητικά, αν στριμωχτούν, χωρά 100.00.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1498989725717307395?ref_src=twsrc%5Etfw