Από χθες τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι οι ένοπλες ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, το οποίο μάλιστα χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά. Όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ευτυχώς για όλους, η φωτιά από τους βομβαρδισμούς κατασβέστηκε πριν από αυτή την ανακοίνωση, όμως, επικράτησε ένα παγκόσμιο σοκ καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου Τσερνόμπιλ, πάλι στην Ουκρανία το 1986. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτή την καταστροφή, εκτός από τη Wikipedia, υπάρχει και η σειρά.

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με νέο του μήνυμα, κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και συνέχισε λέγοντας πως «προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία». Λαμβάνοντας υπόψη την ασταθή φύση αυτής της τεράστιας και τρομακτικής ενέργειας, είναι ένα θαύμα ότι έχουν αναφερθεί μόνο εκατό περίπου ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως. Ωστόσο, μερικές από αυτές ήταν πραγματικά καταστροφικές όσον αφορά το ανθρώπινο και φυσικά οικονομικό κόστος. Αυτή τη φορά, βέβαια, δεν μιλάμε για ατύχημα.

https://t.co/KsZXqTNVb3

 

Αυτές είναι οι πέντε χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία:

Three Mile Island Πενσυλβάνια, ΗΠΑ 1979

Ο αντιδραστήρας Three Mile Island Unit, κοντά στο Middletown της Πενσυλβάνια, υπέστη μερική καταστροφή στις 28 Μαρτίου 1979. Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστασίου προκλήθηκε από αστοχία της βαλβίδας εκτόνωσης, μετά από μια απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στον πυρήνα. Καλύτερα και πιο σύγχρονα όργανα, προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωση θα είχαν βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση, ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία.

Windscale, Ηνωμένο Βασίλειο 1957

Στις 10 Οκτωβρίου 1957 μια φωτιά σάρωσε τον πυρήνα του πυρηνικού αντιδραστήρα Μονάδας 1 στο Windscale, Cumberland (τώρα Sellafield, Cumbria) για τρεις ημέρες. Το ατύχημα του επιπέδου 5 δημιούργησε μια ραδιενεργή μόλυνση σε ολόκληρη την Ευρώπη και πιστεύεται ότι ίχνη του μπορεί να έχουν προκαλέσει αρκετές εκατοντάδες διαγνώσεις καρκίνου. Ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Kyshtym, Ρωσία 1957

Το τρίτο πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία συνέβη το 1957 στο μυστικό εργοστάσιο Mayak, κοντά στη ρωσική πόλη Kyshtym. Αφού ένα ελαττωματικό σύστημα ψύξης δεν επισκευάστηκε, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδήγησαν σε έκρηξη. Οι πυρηνικές κρούσεις έφτασαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων και, λόγω της γεωγραφικής θέσης του εργοστασίου, μόλις μια εβδομάδα αργότερα 10.000 ντόπιοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

 Φουκουσίμα, Ιαπωνία 2011

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, ο μεγάλος σεισμός στην Ανατολική Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεγέθους 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε τσουνάμι 15 μέτρων που απενεργοποίησε την παροχή ρεύματος και προκάλεσε κατάρρευση τριών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 1.000 θάνατοι σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εκκένωσης που εκτόπισε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από την περιοχή. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι η υποδομή και η πρόβλεψη κινδύνου ήταν ανεπαρκείς για μια τέτοια φυσική καταστροφή.

Τσερνόμπιλ, Ουκρανία 1986

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ είναι το χειρότερο ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο που έχει σημειωθεί ποτέ από πλευράς νεκρών. Όλα ξεκίνησαν στις 26 Απριλίου 1986 από μια έκρηξη ατμού που κατέστρεψε τον αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα στο εργοστάσιο της Ουκρανίας. Οι πυρκαγιές που προκάλεσαν διέδωσαν τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, σκοτώνοντας περίπου 30 άτομα από οξεία δηλητηρίαση, ενώ υπήρξαν φόβοι για αυξημένα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, «η πυρηνική καταστροφή ήταν το προϊόν ενός ελαττωματικού σχεδιασμού σοβιετικού αντιδραστήρα σε συνδυασμό με σοβαρά λάθη που έγιναν από τους χειριστές του εργοστασίου».