Το Euphoria είναι μια ωδή στην κακή πλευρά της εφηβείας των προνομιούχων, αλλά στην τελική, το να μπορείς να έχεις μια κακή εφηβεία είναι ένα προνόμιο από μόνο του. Στο μεταξύ, το Euphoria κονταροχτυπιέται με το Game of Thrones για τον τίτλο της πιο επιτυχημένης σειράς του HBO και δεν μπορούμε να αρνηθούμε την κατανόηση απέναντι σε όποιον έμεινε με ένα αίσθημα κενού μετά το τέλος της δεύτερη σεζόν.
Αν είσαι ένας από αυτούς, έχεις δώσει το κλικ σου στο σωστό κείμενο, τη σωστή στιγμή. Ναι, προβοκάτορα, που αγάπησες τον κόσμο του Euphoria, υπάρχουν σειρές και ταινίες που μπορούν να αναπληρώσουν το κενό. Ειδικά ένα, το “Skins”, αλλά θα φτάσουμε και εκεί.
Euphoria (2012-2013)
Ίσως δεν γνωρίζεις πως η σειρά των Sam Levinson και Drake δεν είναι ένα εντελώς νέο κόνσεπτ. Στην πραγματικότητα, είναι βασισμένη σε μια ισραηλινή σειρά με όχι και τόσο μεγάλη διάρκεια, που έκανε πρεμιέρα το 2012. Η σειρά ακολουθεί μια παρέα εφήβων, των οποίων οι γονείς δεν είναι ακριβώς παρόντες. Οι πρωταγωνιστές δοκιμάζουν ναρκωτικά, πίνουν αρκετά και κάνουν σεξ, δίνοντας μια ηδονιστική χροιά στις μπερδεμένες μέρες και ώρες της εφηβικής ηλικίας. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές με την αμερικανική εκδοχή, μιας και στην ορίτζιναλ σειρά δεν βλέπουμε καθόλου ενήλικα πρόσωπα, απουσία που κάνει σαφή τη γονεϊκή απουσία. Επίσης, η σειρά αφορά τα ‘90s, οπότε οι αναφορές -αισθητικές και μη- δεν είναι ιδιαίτερα σύγχρονες.
Christiane F. (1981)
Στην ταινία αυτή των 80s, ένα νεαρό κορίτσι στο Βερολίνο της δεκαετίας του 1970, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε φιλίες, οικογένεια και έναν σοβαρό εθισμό στα ναρκωτικά. Η ταινία έχει αποτελέσει έμπνευση μέχρι και για τη μόδα, με τον Raf Simons να έχει βασίσει ολόκληρη συλλογή σε αυτή, το 2018. Αυτό δεν σε πολυνοιάζει βεβαίως βεβαίως, αλλά η αισθητική θα σου θυμίσει αρκετά το Euphoria, που αυτή τη στιγμή σου λείπει.
Thirteen (2003)
Στα κακά νέα, πρόκειται για τη δημιουργό του Twilight. Στα καλά νέα, πριν το Twilight, φαίνεται πως η Catherine Hardwick αποφάσισε να ασχοληθεί με τα νιάτα, τα ναρκωτικά, το σεξ μεταξύ ανηλίκων και τις σκληρές στιγμές της εφηβείας, που μέχρι και αυτή τη στιγμή αμφιβάλλουμε για το κατά πόσο τις θεωρούμε ΟΚ. Θα μου πεις εδώ αναγκάστηκε η ίδια η Ζεντάγια να πει ένα άτυπο «παιδάκια, το Euphoria δεν είναι σειρά για μίμηση». Τέλος πάντων, το Thirteen απασχολεί μέχρι και σήμερα, μιας και πρόκειται για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες του 21ου αιώνα.
Skins (2007-2013)
Φτάνουμε στη σειρά που κάνει τους Millennials να αναρωτιούνται γιατί να δουν Euphoria μετά από τόσες σεζόν Skins που έχουν καταναλώσει. Δεν θα πάρουμε θέση, απλώς θα πούμε ότι το Skins έκανε τις γεμάτες χάος εφηβικές ζωές, τις αναφορές στην ψυχική υγεία, τα αδιέξοδα love stories, τους εθισμούς στα ναρκωτικά, τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και την εφηβεία που νιώθει ότι δεν ξέρει τι της γίνεται, τηλεοπτική πραγματικότητα, πολύ πριν το Euphoria. Κάπου στο τέλος των 00s, Βρετανοί έφηβοι, ζούσαν τη ζωή της Ζεντάγια, κάπως πιο ρεαλιστικά και γειωμένα. Και αν το επιχείρημά σου είναι ότι το βλέπεις γιατί η Ζεντάγια είναι το crush σου, θα σου πω ένα και μόνο όνομα: Κάγια Σκοντελάριο.