Ζούμε την ιστορική στιγμή που η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου δεν μοιάζει με σενάριο ταινίας του 007. Αυτή η απειλή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έγινε ο φόβος του 2022. Ακατοίκητος κόσμος, θανατηφόρα ακτινοβολία, χωρίς τροφή και νερό, με ελάχιστους επιζώντες που θα μάχονται απάνθρωπα για την επιβίωσή τους. Δεν θα μιλούσαμε  για πολιτισμό.

https://twitter.com/hashtag/Chornobyl_NPP?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Στην πραγματικότητα, ένας μικρός πυρηνικός πόλεμος θα σήμαινε τα εξής, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν από την αρχική έκρηξη. Η έκρηξη θα δημιουργούσε ένα πυρηνικό χειμώνα καταστρέφοντας καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πεινούσαν. Ο πυρηνικός καπνός θα κατέστρεφε την ατμόσφαιρα και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εκτεθειμένοι στο φως. Στο βόρειο ημισφαίριο. Στο νότιο ημισφαίριο θα ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα. Μια μεγάλη πυρηνική ανταλλαγή θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους και θα μόλυνε περιοχές με ραδιενέργεια. Εννοείται θα είχε μακροπρόθεσμες κλιματικές επιπτώσεις. Εκατομμύρια τόνων τοξικών, ραδιενεργών ουσιών και αιθάλης, θα εκτοξεύονταν σε ύψος τουλάχιστον 12 χιλιομέτρων. Θα διαδίδονταν έτσι και θα κάλυπταν όλη τη γη, σε διάστημα ενός μηνός. Η θερμοκρασία θα πέσει, με πρόκληση περισσότερου ψύχους από ότι στη μικρή εποχή των παγετώνων σε κάποιες περιοχές. Αυτό θα έκανε τη μέση θερμοκρασία να πέσει κατά 9 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο με πάνω από 30% μείωση στις βροχοπτώσεις στους πρώτους κιόλας μήνες.

Ποιες είναι οι παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις;

Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ισραήλ, Γαλλία, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ιαπωνία έχει από καιρό τα μέσα για να γίνει πυρηνική δύναμη, χάρη στην εξελιγμένη της βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας. Οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις είναι αυταρχικές και μονοκομματικές δικτατορίες. Τεράστιο οπλοστάσιο. Έστω ότι ξεσπάει ένας μικρός πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Θα πεθάνουν δισεκατομμύρια εξαιτίας των επιπτώσεων στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Ένας περιφερειακός πόλεμος, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλο τον πλανήτη μας θέτοντας σε κίνδυνο το σύνολο της ανθρωπότητας. Ένας παγκόσμιος πόλεμος θα αφαιρούσε το 75% της στοιβάδας του όζοντος μέσα σε 15 χρόνια, ενώ μία τοπική διαμάχη το 25% σε 12 χρόνια.