Στις 4 Μαρτίου ένα εκτός ελέγχου μεγάλο τμήμα πυραύλου, άγνωστης προέλευσης, προβλέπεται να πέσει στην αόρατη “σκοτεινή” πλευρά της Σελήνης. Ναι, και μόλις τελειώνει ο Φεβρουάριος. 

Σύμφωνα με τις ήδη γνωστές πληροφορίες, η πρόσκρουση δεν θα είναι ορατή από τα τηλεσκόπια στη Γη. Παρόλα αυτά ενδέχεται ο αμερικανικός σεληνιακός δορυφόρος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) να μπορέσει να δει με τις κάμερές του τα “μεθεόρτια” της σύγκρουσης. Δηλαδή, τον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, η αναζήτηση αυτή μπορεί να πάρει εβδομάδες ή και μήνες. 

Η προέλευση του μεγάλου διαστημικού αυτού σκουπιδιού είναι όντως άγνωστη. Αρχικά είχε θεωρηθεί πως πρόκειται για τμήμα του πυραύλου Falcon 9 της Space X, ο οποίος είχε θέσει σε τροχιά έναν περιβαλλοντικό δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2015. Μετά από παρατηρήσεις, το σενάριο αυτό δεν έστεκε και θεωρήθηκε πιο πιθανό το να πρόκειται για κάποιο απομεινάρι του κινεζικού πυραύλου Chang’e 5-T1, που είχε εκτοξευθεί το 2014. Ούτε αυτό το σενάριο επιβεβαιώθηκε. 

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, λέγοντας πως το ανώτερο τμήμα του εν λόγω πυραύλου κάηκε πλήρως στην ατμόσφαιρα. Η διάψευση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα νεότερα στοιχεία της Δύναμης Διαστήματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πυραυλικό τμήμα μάλλον εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα τον Οκτώβριο του 2015, περίπου ένα χρόνο μετά την εκτόξευση του, σύμφωνα με το SpaceNews. Άλλοι όμως ερευνητές αμφιβάλλουν γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να μη γνωρίζει κανείς σίγουρα την προέλευση αυτού του διαστημικού “σκουπιδιού”. 

Ο δορυφόρος της NASA, LRO, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009. Ουσιαστικά, χαρτογραφεί και αναζητά περιοχές με νερό. Ο LRO, σε κάθε περίπτωση, έχει στο παρελθόν εντοπίσει διάφορα πράγματα πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια, όπως τα διάφορα σημεία προσελήνωσης των αμερικανικών αποστολών «Απόλλων» της περιόδου 1969-1972 ή το σημείο πρόσκρουσης ενός μέρους πυραύλου της αποστολής Apollo 16 τον Απρίλιο του 1972. Ίσως να αποτελέσει και αυτή τη φορά την ελπίδα μας να μάθουμε τι ακριβώς είναι αυτό που αναμένεται να προσκρουστεί στη Σελήνη. 

Διάβασε ακόμα: Οι εξωγήινοι μας παρακολουθούν αλλά δεν πλησιάζουν γιατί μας φοβούνται