Όσοι ανήκουμε στη γενιά των millennials και έχουμε πλησιάσει ή ξεπεράσει τον ηλικιακό σκόπελο των πρώτων «άντα», είμαστε θύματα μίας τεράστιας πλεκτάνης. Μίας προπαγάνδας από τις προηγούμενες γενιές ότι ανήκουμε στη γενιά που δε μας έλειψε τίποτα. Πως τα είχαμε όλα εξασφαλισμένα και δε θα χρειαζόταν να κάνουμε το παραμικρό. Μοναδικός μας προβληματισμός (βασικά δικός τους) το «πότε θα παντρευτούμε για να δουν εγγόνι».

Η αλήθεια είναι πως τα παιδικά μας χρόνια δε μυρίζουν κοπριά και γίδα που βράζει, ούτε χρειάστηκε να αρμέξουμε κατσίκες. Μία τέχνη που σήμερα θα μας ήταν χρήσιμη αν θέλαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στη «Φάρμα». Είναι πραγματικότητα πως δεν έχουμε ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία. Ωστόσο, πραγματικότητα επίσης, είναι πως σήμερα δεν έχουμε την ίδια δυνατότητα στο όνειρο. Οι παλαιότερες γενιές ξεκίνησαν από ένα σημείο «0» και έβλεπαν σταδιακά τις ζωές τους να βελτιώνονται. Εμείς ξεκινήσαμε από ένα σημείο «8» και βλέπουμε σταδιακά τις ζωές μας να καταρρέουν.

Και πριν σε πάρει από κάτω, γίνεις Καζαντζίδης και το brunch της Κυριακής γίνει πικρό, οφείλεις να γνωρίζεις ότι δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα. Μάλιστα υπάρχουν 5 αποδείξεις πως αυτά που βιώνει η δική μας γενιά είναι απείρως δυσκολότερα από εκείνα που βίωσαν οι προηγούμενες. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ίσως να φταίει εκείνο το mail που δεν προώθησα σε 10 φίλους και με κυνηγάει μια αρχαία αιγυπτιακή κατάρα. Σε μία επόμενη ζωή, να θυμηθώ να μην το παραλείψω.

Οικονομική κρίση

Λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τότε που το ευρώ άχνιζε, μπήκε στο λεξιλόγιο μας ο ορισμός της «οικονομικής κρίσης». Το 2007 μας βάφτισαν υποτιμητικά ως τη «γενιά των 700 ευρώ» και 15 χρόνια αργότερα, τα 700 ευρώ θεωρούνται όνειρο θερινής νυκτός όταν αναφερόμαστε σε κατώτατο μισθό. Η γενιά μας έμαθε στα λίγα, συνήθισε στη μιζέρια, γαλουχήθηκε στο να μην έχει απαιτήσεις και της απαγορεύεται να έχει δικαίωμα στο όνειρο. Η ανεργία και η αβεβαιότητα, μαύρισε σταδιακά την ψυχούλα μας και στα 30 μας τρώμε τα -λίγα- λεφτά μας σε ψυχολόγους και σε Xanax.

Πόλεμος

Ξεριζωμός, πόνος, θάνατος, δυστυχία. Σκοτάδι. Ο πόλεμος, όποια κι αν είναι τα χρώματα της εκάστοτε σημαίας που τον ξεκινά, έχει μαύρο χρώμα. Πίσσα. Όταν ήμασταν παιδιά είδαμε τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμες να βομβαρδίζουν την Σερβία. Σήμερα βλέπουμε τους Ρώσους να διαμελίζουν την Ουκρανία. Και ανάμεσά τους Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Υεμένη. Το μάτι συνηθίζει την προσφυγιά και την απελπισία. Τις άσχημες εικόνες. Μία γενιά που έχει γαλουχηθεί στον πόλεμο, πώς να μάθει να παλεύει για την ειρήνη;

Χρεοκοπία

Μεταξύ μας το μικρότερο κακό που μας συνέβη. Αλλά έπρεπε να το ζήσουμε κι αυτό. «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» σε millennial version, αλλά τι να κάνς, να κατς να σκας; Η χρεοκοπία στο πορτοφόλι μας είναι μία καθημερινότητα και ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται. Η Ελλάδα χρεοκόπησε, δανείστηκε, θα ξαναχρεοκοπήσει, θα ξαναδανειστεί και αυτός ο αένος κύκλος θα συνεχιστεί μέχρι να σβήσει ο ήλιος.  

Πανδημία

Covid αγάπη μου, σήκω και φύγε από εδώ. Μία φορά στα 100 χρόνια, μία πανδημία τσακίζει τον κόσμο. Αλίμονο που δε θα τη ζήσουμε στα καλύτερά μας χρόνια. Στα 30 μας, στην πιο παραγωγική ηλικία, ένας ιός μάς έκλεισε δύο χρόνια στο σπίτι, μας γέμισε με ψυχολογικά, κυκλοφορούμε με μάσκες, τσακωθήκαμε για τα εμβόλια και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Ευλογημένοι millennials.

Κλιματική Αλλαγή

Οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, νέοι ιοί απελευθερώνονται, οι πυρκαγιές γίνονται συχνότερες, ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός από ποτέ. Η γενιά μας ήδη νιώθει στο πετσί της την κλιματική αλλαγή και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Breakthough για την Αποκατάσταση του Κλίματος, μέχρι το 2050 υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καταρρεύσει η ανθρώπινη κοινωνία. Τα 35% της χερσαίας έκτασης της Γης και το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτίθενται πλέον πάνω από 20 μέρες το χρόνο σε θανατηφόρες θερμοκρασίες πέρα από το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης και μάλιστα υπάρχει σενάριοι για πάνω από ένα δισεκατομμύριο πρόσφυγες. Και το χειρότερο είναι πως δε θα προλάβουμε να δούμε εγγόνια.