Υπάρχουν αναμφισβήτητα πολλά αξέχαστα φινάλε ταινιών εκεί έξω. Τι γίνεται όμως με τα πρώτα λόγια, τις πρώτες λέξεις μιας ταινίας; Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε είναι καλό, το καταλαβαίνεις από την αρχή, από τα πρώτα δευτερόλεπτα και από την πρώτη ατάκα. Εντάξει, δεν είναι πάντα έτσι αλλά είναι αλήθεια ότι ο κινηματογράφος μας έχει χαρίσει πολλά αριστουργήματα που από το ξεκίνημά τους σε ενθουσιάζουν. Ναι, Πίτερ Τζάκσον, φυσικά και έχουμε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στη λίστα, αυτό έλειπε.

Οι καλύτερες εναρκτήριες ατάκες ορίζουν το σκηνικό για την ταινία που ακολουθεί, είτε πρόκειται για ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο είτε για ένα hint που μας δίνει στην ουσία ολόκληρη την πλοκή της ταινίας στο πιάτο χωρίς όμως να το καταλαβαίνουμε. Όπως και να το κάνουμε, η εύρεση του σωστού τρόπου για να ανοίξει μια ταινία είναι απαραίτητη. Και δύσκολη φυσικά.

Τα πρώτα λόγια που ακούει κανείς είναι στην ουσία ο τρόπος του σκηνοθέτη να συστήσει το έργο και τις ιδέες του στο κοινό και, όπως γίνεται και στην πραγματική ζωή, οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε πολύ. Όσο πιο έξυπνο, αστείο, σοκαριστικό ή βαθύ είναι το ξεκίνημα τόσο το καλύτερο. Ο κόσμος μπορεί να λέει μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, αλλά είναι δύσκολο για εμάς να μην «κρίνουμε» τις πρώτες λέξεις μιας ταινίας. Ακολουθούν οι 8 καλύτερες εναρκτήριες ατάκες όλων των εποχών:

Goodfellas (1990)

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω γκάνγκστερ».

via GIPHY

The Godfather (1972)

«Πιστεύω στην Αμερική. Η Αμερική μου έκανε μια περιουσία».

via GIPHY

Trainspotting (1996)

«Διάλεξε ζωή. Διάλεξε μια δουλειά. Διάλεξε μια καριέρα. Διάλεξε μια οικογένεια. Διάλεξε μια γ@μημένη μεγάλη τηλεόραση».

via GIPHY

The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring (2001)

«Ο κόσμος άλλαξε. Το νιώθω στο νερό. Το νιώθω στη γη. Το μυρίζω στον αέρα».

via GIPHY

Fight Club (1999)

«Ο κόσμος με ρωτάει συνέχεια αν γνωρίζω τον Tyler Durden…»

via GIPHY

The Seventh Seal (1957)

«Ποιος είσαι;»
«Είμαι ο Θάνατος».

via GIPHY

High Fidelity (2000)

«Τι ήρθε πρώτο; Η μουσική ή η δυστυχία;»

via GIPHY

Kill Bill Vol.1 (2003)

«Με βρίσκεις σαδιστή; Ξέρεις, βάζω στοίχημα ότι θα μπορούσα να τηγανίσω ένα αυγό στο κεφάλι σου τώρα, αν το ήθελα».

via GIPHY