Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε -ίσως – βαλλιστικό πύραυλο, δήλωσαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και της Ιάπωνας, μετά από έναν φαινομενικά ήσυχο μήνα χωρίς εκτοξεύσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ωραία που είναι η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, είπε κανείς.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Νότιας Κορέας ανέφερε την Κυριακή ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ύποπτο βαλλιστικό πύραυλο προς τη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της από τοποθεσία κοντά στο Σουνάν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ. Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είχε εκδώσει νωρίτερα μια προειδοποίηση για την ασφάλεια στη θάλασσα που ανέφερε ότι «ένα αντικείμενο πιθανώς βαλλιστικός πύραυλος» εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα και ότι πιθανότατα προσγειώθηκε στη θάλασσα. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Νομπούο Κίσι δήλωσε ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος μπορεί να πέταξε έως και 600 χιλιόμετρα μακριά.

https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Τα σκάφη της περιοχής προειδοποιήθηκαν να μείνουν μακριά από αντικείμενα που μπορεί να έπεσαν από τον αέρα και να τα αναφέρουν στις αρχές. Το νέο χτύπημα του Βορρά έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στην περιοχή, καθώς η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της στις 9 Μαρτίου.

Ο κορυφαίος συντηρητικός υποψήφιος, Yoon Suk-Yeol, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να δει την κρίση στην Ουκρανία ως «μια ευκαιρία για να ξεκινήσει τη δική της πρόκληση». Οι ειδικοί λένε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επόμενη σημαντική επέτειό της – τα 110α γενέθλια του Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απριλίου – για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη δοκιμή όπλων.

Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοικτή σε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά η Πιονγκγιάνγκ έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί κάνοντας λόγο για ανειλικρινείς προτάσεις.