Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας και οι τηλεοπτικές εκπομπές τα έχουν μπερδέψει λιγάκι στο κεφάλι τους και κάθε φορά που ασχολούνται με την επίσκεψη των εξωγήινων στη Γη, τους παρουσιάζουν ως τους κακούς της υπόθεσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που τους βλέπουμε μάλιστα να απειλούν το ανθρώπινο είδος. Αχ, πόσο άτυχη αυτή η ανθρωπότητα πια, ούτε έναν πόλεμο δεν μπορούν να κάνουν με την ησυχία της…

Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι τα μικρά αυτά τερατάκια με το μεγάλα μάτια και τα ακόμα μεγαλύτερα κεφάλια δεν έχουν πατήσει ποτέ τα λεπτά τους ποδαράκια στη Γη διότι φοβάται τους «επικίνδυνους» και «βίαιους» ανθρώπους;

Ο Gordon Gallup, βιοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Albany, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι είναι «επικίνδυνοι, βίαιοι και εμπλέκονται ασταμάτητα σε ατελείωτες αιματηρές συγκρούσεις και πολέμους» και για αυτόν τον λόγο, οι εξωγήινοι δεν πλησιάζουν από φόβο. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι έχουν πιο προηγμένη τεχνολογία και ότι μας έχουν παρατηρήσει, επιλέγοντας συνειδητά να μην έρθουν από τα μέρη μας.

Ο Gallup παρουσίασε το επιχείρημά του σε ένα έγγραφο ανοιχτής πρόσβασης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Astrobiology αυτόν τον μήνα. «Αν υπάρχει εξωγήινη ζωή μπορεί να μας έχει βρει μέχρι τώρα και να έχει ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, βίαιοι και εμπλέκονται ασταμάτητα σε ατελείωτες αιματηρές συγκρούσεις και πολέμους και αναπτύσσουν συνεχώς ακόμη πιο ισχυρά όπλα μαζικής καταστροφής». ΟΚ, δεν είναι πολύ καλό αυτό.

via GIPHY

«Θα ήταν επίσης λογικό ότι λόγω της αυξανόμενης ρύπανσης, της καταστροφής των οικοτόπων, σε συνδυασμό με τους ατελείωτους πολέμους, τη λεηλασία, τον θάνατο, την καταστροφή και την επιθυμία για κατάκτηση, ότι οι άνθρωποι αποτελούν έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο όχι μόνο για άλλες μορφές ζωής στη Γη, αλλά και για τη ζωή σε άλλους πλανήτες».

Ως παράδειγμα, Gallup αναφέρει «την ολοκληρωτική καταστροφή των πολύ προηγμένων πολιτισμών των Αζτέκων και των Ίνκας» και την επακόλουθη γενοκτονία των ιθαγενών, τους ναούς, τα κτίριά τους που καταστράφηκαν, τον πλούτο και τους φυσικούς πόρους που έκλεψαν. «Εάν οι άνθρωποι της Γης είχαν επίγνωση των προηγμένων πολιτισμών άλλων κόσμων, θα μπορούσαν τελικά αυτοί οι γηγενείς εξωγήινοι πληθυσμοί να είχαν την ίδια μοίρα που είχαν οι ιθαγενείς του Μεξικού και του Περού», γράφει.

«Αν υπάρχει ζωή αλλού, μπορεί να βλέπουν τους ανθρώπους ως εξαιρετικά επικίνδυνους. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν αποδείξεις ή πειστικές αποδείξεις εξωγήινης νοημοσύνης: είμαστε μεγάλος κίνδυνος και δεν θέλουν να ανακαλυφθούν. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός καθηγητής Stephen Hawking εξέφρασε ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι έξυπνοι και εχθρικοί εξωγήινοι, επισημαίνει ο Gallup.

via GIPHY

Αυτοί οι εξωγήινοι μπορεί να φτάσουν για να κατακτήσουν, να υποδουλώσουν, να καταστρέψουν και να αποικίσουν ανθρώπους για να εκμεταλλευτούν τους πόρους του πλανήτη μας έχοντας εξαντλήσει τους δικούς τους. Σύμφωνα με τον Hawking, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανάλογο με αυτό όταν ο Κολόμβος ήρθε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν καλό για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, επιμένει ο Gallup.

Αυτό έχει διαιωνιστεί εδώ και πολύ καιρό από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Για παράδειγμα, το «Battlefield Earth», μια ταινία του 2000 που βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον ιδρυτή της Σαηεντολογίας, απεικονίζει μια βάναυση φυλή γιγάντων εξωγήινων που ονομάζεται «The Psychlos» που κάνει τους ανθρώπους σκλάβους.

Αλλά η αλήθεια θα μπορούσε να είναι εντελώς αντίθετη. Μπορεί επίσης να είναι πιθανό οι εξωγήινοι να ζουν με τον φόβο μήπως βρεθούν. Συνολικά, οι άνθρωποι είναι μοναδικοί επειδή «έχουν αναπτύξει την τεχνολογική ικανότητα να προκαλούν τη δική τους εξαφάνιση. Φαίνεται να είναι έτοιμοι να φτάσουν στο οριακό σημείο, όταν πρόκειται για την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή». Ναι, κάτι έχουμε καταλάβει.