Το metaverse θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σας με τον ίδιο τρόπο που οι εφαρμογές διαχωρισμού λογαριασμών έφεραν επανάσταση στα ομαδικά δείπνα και τα smartphone μετέτρεψαν τα σταθερά τηλέφωνα σε vintage έπιπλα. 

 

Θυμάστε κάποτε που βγαίναμε για φαγητό και μιλούσαμε μεταξύ μας; Και στα πολύ παλιά χρόνια που γυρνούσαμε από το σχολείο για να πάρουμε τηλέφωνο τους συμμαθητές μας; Όχι ε; Ξεχάστε όμως κι αυτά που ξέρατε, γιατί στο Metaverse δεν υπάρχουν κανόνες. Είναι σαν το Fight Club. Εκεί θα είμαστε το περιεχόμενο.

Κοίτα πώς θα είναι η φάση: Θα φορέσετε ακουστικά VR, θα σχεδιάσετε ένα avatar και θα επιλέξετε μια εφαρμογή – η οποία προσφέρει εικονικές εκδόσεις μπαρ, τοποθεσιών, μαγαζιών και συναυλιών, όλα προσβάσιμα ενώ χαλαρώνετε στο σαλόνι σας με τα λαγουδένια PJ σας. Παρίσι για καφέ με τις κολλητές σας; Metaverse. Σύσκεψη με τους συναδέλφους στο γραφείο; Metaverse. Κι όμως δεν είναι όλα τόσα ρόδινα.

Υπάρχει ένας φορέας, το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους εξέτασε 11,5 ώρες ηχογραφήσεων στο VRChat και εντόπισε 100 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ρατσισμού και κακοποίησης – το ισοδύναμο ενός κάθε επτά λεπτά.

Το Meta προειδοποιεί τους χρήστες να μην εκφοβίζουν, να μην καταδιώκουν, να μην παρενοχλούν άβαταρ, να μην αγγίζουν κάποιον με σεξουαλικό τρόπο ή να μην κάνουν σεξουαλικές χειρονομίες. Αλλά, τον Δεκέμβριο, η Nina Jane Patel, που εργάζεται σε μια ασφαλή εφαρμογή metaverse για παιδιά, έγραψε στο Medium για την εμπειρία του «meta ομαδικού βιασμού» από τρεις άνδρες avatar στο Horizon Venues. Η επίθεση έγινε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την είσοδό της. Λέει ότι απλά δεν είχε χρόνο να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες ασφαλείας πριν συμβεί η εικονική επίθεση κι ότι γνώρισε γυναικείο avatar 13χρονης κοπέλας.«Μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την είσοδο — παρενοχλήθηκα λεκτικά και σεξουαλικά — 3-4 ανδρικά avatar, με αντρικές φωνές, ουσιαστικά, αλλά ουσιαστικά ομαδικά βίασαν το avatar μου και τράβηξαν φωτογραφίες — καθώς προσπάθησα να ξεφύγω, φώναξαν — «μην προσποιείσαι δεν το λάτρεψες». Μια φρικτή εμπειρία που συνέβη τόσο γρήγορα και πριν καν σκεφτώ να βάλω το φράγμα ασφαλείας. Παγωσα.Ήταν σουρεαλιστικό. Ήταν ένας εφιάλτης. Η εικονική πραγματικότητα έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί έτσι ώστε το μυαλό και το σώμα να μην μπορούν να διαφοροποιήσουν τις εικονικές/ψηφιακές εμπειρίες από τις πραγματικές. Σε κάποια ιδιότητα, η φυσιολογική και ψυχολογική μου απόκριση ήταν σαν να συνέβη στην πραγματικότητα» έγραψε.

Ως απάντηση, στις 4 Φεβρουαρίου η Meta ανακοίνωσε ένα νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας που ονομάζεται Personal Boundary – μια υποχρεωτική «φούσκα» που εμποδίζει τους χρήστες να μετακινηθούν σε απόσταση 4 μέτρων από άλλο avatar. Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε ένα δικαιότερο μέλλον για τον εικονικό σας εαυτό είναι να απολαύσετε το μετασύμπαν με τους όρους σας. Για να προστατεύσετε τη μεταψυχική σας υγεία, αυτές είναι οι συστάσεις.

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις λειτουργίες σίγασης και αποκλεισμού. Στη συνέχεια, αν κάποιος σας κάνει να νιώθετε άβολα, μπορείτε να τον βάλετε σε σίγαση χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείτε με τα χειριστήρια του μενού.

Επιλέξτε εκδηλώσεις και όχι γενικούς χώρους. Το AltspaceVR της Microsoft έχει πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από μέλη της κοινότητας, όπως εργαστήρια διαλογισμού, μαθήματα γλώσσας ή stand up.Προτιμήστε: Nature Treks, Dance Central, The Climb 2.