Φαντάσου την εξής σκηνή. Είσαι τελειόφοιτη στο Τέξας. Θέλεις να διαβάσεις σε ένα καφέ και βρίσκεις μια ήσυχη γωνίτσα στα Starbucks. Ένας άγνωστος σου άνδρας σε εντοπίζει και σε ενοχλεί, έντονα. Είναι εμφανές ότι τα σχόλια του δεν είναι καλοδεχούμενα ούτε συναινετικά. Μια barista παίρνει την πρωτοβουλία να γράψει ένα σημείωμα σε κύπελλο ρωτώντας την ουσιαστικά αν είναι καλά κι αν θα ήθελε να παρέμβουν οι υπάλληλοι του καταστήματος.
Η μητέρα της όταν αργότερα πληροφορήθηκε τι συνέβη στην 18χρονη κόρη της στην παραλιακή πόλη του Τέξας, Κόρμπους Κρίστι έσπευσε να ευχαριστήσει την υπάλληλο για τα αντανακλαστικά της. Ο άνδρας αυτός ήταν τρομερά ενοχλητικός και σωματώδης και δεν άφηνε στην ησυχία το κορίτσι. Η υπάλληλος την προσέγγισε με ένα μήνυμα σε ένα χάρτινο κυπελάκι καφέ λέγοντας της ότι της προσφέρει μια ζεστή σοκολάτα που κάποιος ξέχασε να πάρει. Πάνω στο χάρτινο κύπελλο έγραφε «Είσαι καλά; Αν χρειάζεστε βοήθεια, βγάλτε το καπάκι από το φλυτζάνι».
Στην περίπτωση του 18χρονου κοριτσιού –ευτυχώς- δεν χρειάστηκε να παρέμβει το προσωπικό. Αλλά η μητέρα της ένιωσε τεράστια σιγουριά με το προσωπικό του καταστήματος που έχει εκπαιδευτεί να προσφέρει τη βοήθεια του σε όποιον φαίνεται να κινδυνεύει και να παρενοχλείται. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου υποδείγματος στήριξης των γυναικών θυμάτων ή πιθανών θυμάτων ενδοσυντροφικής/ έμφυλης βίας είναι απαραίτητη, ειδικά σήμερα.
Σύμφωνα με το νόμο (Ν.3896/2010), σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.
Στην Ελλάδα, το 65% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης σύμφωνα με έρευνα της PRORATA S.A, που διεξήχθη μεταξύ 22- 24 Ιανουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων. Αναφορικά με τη άποψη πως «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε “ποινικοποίηση” του φλερτ», στο συνολικό πληθυσμό το 41% συμφωνεί και το 57% διαφωνεί. Η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών (58%), οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν να την συμμερίζονται.