Αν θεωρείς το Breakfast Club μια από τις καλύτερες ταινίες ενηλικίωσης και την έχεις παρακολουθήσει άπειρες φορές, τότε αυτή τη τηλεοπτική σειρά του Netflix θα την λατρέψεις, κυρίως για τα κλισέ της και τις cheesy αναφορές της. Βασισμένο σε βιβλίο (το ομώνυμο μυθιστόρημα) που συνήθως είναι καλός οιωνός αυτή η σειρά εκσυγχρονίζει τις ιστορίες μυστηρίων με τα εφηβικά δράματα. Θα δεις ίχνη του Sex Education αλλά θα αναζητάς στοιχεία για να βρεις το δολοφόνο. Και έχει το blog About That, φαντάσου μια Soula Glamorous για κουτσομπολιό λυκείου, αυτή η σειρά σου θυμίζει Gossip Girl αλλά χωρίς τα ρούχα υψηλής ραπτικής και τη Νέα Υόρκη. Το Netflix κάνει μια απόπειρα να πειράξει τον Τζον Χιούζ για μια νεότερη γενιά που δεν έχει δει ποτέ ταινία του και πιθανότατα δεν ξέρει ποια είναι η Μόλι Ρίνγκγουολντ.

Με λίγα λόγια έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά της ποπ κουλτούρας για να κολλήσεις. Δεν είναι Riverdale, προσπαθεί όμως. Υπάρχει ένα πτώμα, ανήκει στο μισάνθρωπο Σάιμον που έκανε συστηματικό διαδικτυακό bullying στους συμμαθητές τους, εκθέτοντας στη δημοσιότητα τα μυστικά τους, με σκοπό να τους ντροπιάσει. Τον μισούν και τον φοβούνται σχεδόν όλοι. Γιατί οκ, ας το παραδεχτούμε, κανείς δεν συμπάθησε τον ξερόλα με το σύνδρομο ανωτερότητας που ποστάρει στο Facebook τα άπλυτα των άλλων για να τους τρίψει στη μούρη την υποκρισία τους. Κοινώς, αν είσαι κομπλεξικός πλήρωσε ένα 50€ τον ψυχολόγο να τα βρεις λίγο με τον εαυτό σου. Σε όποια ηλικία.

Αυτός βρίσκεται μετά το σχολείο τιμωρημένος με άλλους τέσσερις στερεοτυπικούς χαρακτήρες κάθε αμερικανικού λυκείου. Την ξανθιά μαζορέτα που τα έχει με τον αθληταρά, τον μαύρο γκέι από το Νότο που θέλει να αλλάξει τη ζωή του παίζοντας επαγγελματικά baseball, το κακό παιδί που είναι ντίλερ επειδή τον παράτησαν οι γονείς του μικρό και την σπασίκλα του σχολείου, το σεμνοταπεινό έξυπνο και φαινομενικά τέλειο κορίτσι που ζει αποστειρωμένα. Ξαφνικά, ο Σάιμον παθαίνει αλλεργικό σοκ και πέφτει αναίσθητος. Πεθαίνει στο νοσοκομείο και αυτοί οι τέσσερις θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του. Είχαν κίνητρο και την ευκαιρία.

Πρέπει να συνεργαστούν, να γίνουν το ανεπίσημο Murder Club του λυκείου και να αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Δεν θα το δεις για τα βαθιά του κοινωνικά μηνύματα, θα το δεις γιατί είναι ανόθευτη διασκέδαση. Έχεις οκτώ επεισόδια για να ακονίσεις το μυαλό σου, να μαζέψεις στοιχεία και να διαλευκάνεις τη δολοφονία. Στα καλά νέα θα δεις ότι η κουήρ σεξουαλικότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως επίσης και οι ψυχικές ασθένειες των 17χρονων που νιώθουν υποχρεωμένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανταποκριθούν σε προδιαγραφές που έχουν θέσει άλλοι για εκείνους.

Είναι μια επιφανειακή διατύπωση της αλήθειας ότι κανείς δεν είναι μονοδιάστατος. Μια μαζορέτα το 2022 είναι μεν ξανθιά με μεγάλα μπλε μάτια και πλούσιο στήθος αλλά φεμινίστρια και έξυπνη. Δεν είναι και Euphoria η σειρά, αλλά βλέπεται ευχάριστα.