Έχουν περάσει 2 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή μας και δυστυχώς, όπως διαβάζουμε, δεν έχει σκοπό να φύγει σύντομα από αυτή. Ο Ουγκούρ Σαχίν, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι θα ζούμε με τον ιό για τα επόμενα 10 χρόνια». Και εντάξει, ειλικρινά, φτάνει πια. Όλα έχουν τα όριά τους.

Μαζί με αυτή την όχι και τόσο χαρούμενη είδηση, ανακοίνωσε ότι ο «κόσμος προετοιμάζεται καλύτερα» για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού και ότι η η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε ένα εμβόλιο, που στοχεύει ειδικά στην Omicron.

via GIPHY

Την ίδια ώρα, που η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού, της Omicron δηλαδή, δείχνει να υποχωρεί στην Ευρώπη, ο Σαχίν είπε ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο κύμα. Ωραία, άλλος Μπιλ Γκέιτς μας βρήκε.

Οι νέες παραλλαγές , όπως είπε, ήταν και είναι αναπόφευκτες «επειδή ο ιός θα μεταλλαχθεί περαιτέρω», οδηγώντας μάλλον σε νέες εξάρσεις κρουσμάτων. Όμως ο κόσμος «είχε εισέλθει σε μια φάση όπου οι κοινωνίες κατανοούν καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν τον ιό», είπε ο Σαχίν και συμπλήρωσε ότι «πάντα μαθαίνουμε περισσότερα και προετοιμαζόμαστε καλύτερα».

Τα πρώτα δοκιμαστικά δεδομένα για τα προσαρμοσμένα στην παραλλαγή εμβόλια αναμένονται τον Μάρτιο, είπε ο Σαχίν, προσθέτοντας επίσης στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι οι πρώτες παραδόσεις θα πάνε πιο πίσω χρονικά, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο, εάν χρειαστεί.