​40€. Μια 70χρονη γιαγιά στο Ίλιον, γέμισε μια σακούλα κι έφυγε χωρίς να πληρώσει στο ταμείο. Όλοι πάμε σουπερμάρκετ, ξέρουμε τι σημαίνει μια σακούλα 40€, τα βασικά πήρε, λίγο κρέας και τυρί. Λάθος; Λάθος. Το αντιλήφθηκε φυσικά ο υπεύθυνος του καταστήματος γιατί η γιαγιά δεν είναι και εκπαιδευμένο κλεφτρόνι. Και φυσικά, όλοι όσοι περιμέναν στα ταμεία προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο για να αφεθεί η ηλικιωμένη γυναίκα ελεύθερη. Αλλά, οι υπεύθυνοι του σουπερμάρκετ κάλεσαν την αστυνομία και της υπεβλήθη μήνυση. Κοινωνική ευθύνη ε; Δεν της έκαναν μια διακριτική σύσταση. Της έκαναν μήνυση.

Η αστυνομία έκανε το καθήκον της. Κι στην προσαγωγή της γιαγιάς μάθανε ότι έχει στεγαστικό δάνειο και ρύθμιση δανείου που δυστυχώς δεν αντέχει με την σύνταξή της να αποπληρώνει και φοβάται μην βρεθεί άστεγη στο δρόμο. Μην της πάρουν το σπίτι.

Άκου τώρα συνέχεια: οι αστυνομικοί συγκινούνται. Και παρακαλούν το κατάστημα της αλυσίδας να αποσύρει τη μήνυση. Ντράπηκε και η ντροπή με την απάντηση που έλαβαν:  το νομικό τμήμα επέμεινε ότι «η πολιτική της εταιρείας είναι να μην αποσύρει αυτού του είδους τις μηνύσεις». Θα λέγαμε ότι αυτή δεν ήταν μια σκληρή τιμωρία αλλά μια απάνθρωπη; Με το άλλοθι της νομοθεσίας, γιατί υπάρχουν και νόμοι που κόβεται το χέρι του κλέφτη, μην ξεχνιόμαστε. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θα πουν ότι δεν ήταν υποχρεωμένος κανένας υπάλληλος να την βοηθήσει. Να το ακούσουμε ως επιχείρημα. Ας μην την βοηθούσε, ας της απαγόρευε την είσοδο στο κατάστημα δια παντός, η μήνυση γιατί;

https://twitter.com/AGiamali?ref_src=twsrc%5Etfw

Φυσικά, η γιαγιά έγινε ο σύγχρονος Γιάννης Αγιάννης και στο τουίτερ έγινε trend το # της ακύρωσης της αλυσίδας σουπερμάρκετ. Η κοινωνική κατακραυγή ανάγκασε το υπουργείο Ανάπτυξης να παρέμβει  για damage control και να ζητήσει να μην προχωρήσει η δίωξη της κυρίας στο Ίλιον. Η εταιρεία εξέδωσε μια ανακοίνωση με το αναμενόμενο πομπώδες ύφος  για την ενσυναίσθησή της χωρίς πουθενά να απολογείται για τον δημόσιο διασυρμό μιας ηλικιωμένης που κατέληξε στο νοσοκομείο. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι κοινωνική ευαισθησία από τα Lidl; Η γιαγιά πήρε τρία χάπια για την πίεση και κατέληξε στο νοσοκομείο.

 

Ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία έχει σίγουρα κάθε εταιρεία, αλλά δεν το θυμούνται έγκαιρα. Ελεύθερη αγορά είμαστε άλλωστε. Πχ, τα αντίστοιχα προϊόντα της εταιρίας στην Γερμανία είναι φθηνότερα, βέβαια ο μέσος μισθός της Γερμανίας υψηλότερος, αλλά ναι, δείχνει έμπρακτα την ευθύνη της απέναντι στην ελληνική αγορά.Σε κάθε περίπτωση, μια έμπρακτη στάση κοινωνικής υπευθυνότητας θα ήταν μια δημόσια συγγνώμη στην 70χρονη. Για να αντιληφθούμε κι εμείς ως αγοραστικό κοινό ότι μας ακούτε και μας σέβεστε. 

υγ: με αυτό τον πληθωρισμό οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι τι θα κάνουν για να ζήσουν, να γίνουν Influencers;