Οι χρήστες του Google Maprs έχουν κάνει μια τρομακτική ανακάλυψη στα βάθη της Ρωσίας, την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως το «πιο καταθλιπτικό μέρος όλων των εποχών». Μια απόκοσμη εσοχή στους χάρτες Google σηματοδοτεί το σημείο ενός πρώην σωφρονιστικού στρατοπέδου εργασίας (τα διαβόητα Γκουλάγκ δηλαδή στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην πρώην ΕΣΣΔ) στο Krasnoyarsk Krai (Σιβηρία, βαθιά Σιβηρία).

Οι χρήστες του Reddit ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το στρατόπεδο εργασίας Norillag. Το Norillag, το σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας του Norilsk, ήταν ένα από τα πιο σκληρά κι ανηλεή γκουλάγκ της Ρωσίας, όπου οι κρατούμενοι φυλακίζονταν για να χτίσουν το συγκρότημα και να σκάβουν για χαλκό και νικέλιο. Αρχικά, το εργατικό δυναμικό της Norillag ήταν υπεύθυνο για την κατασκευή του μεταλλευτικού-μεταλλουργικού συγκροτήματος Norilsk και για την εξόρυξη χαλκού και νικελίου. Οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν σταδιακά σε όλες σχεδόν τις οικονομικές λειτουργίες της περιοχής, από το ψάρεμα μέχρι την ανοικοδόμηση του σπιτιού όπου ζούσε ο σύντροφος Στάλιν στην εξορία. Ορισμένα αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του Norillag, περισσότεροι από 16.000 αιχμάλωτοι πέθαναν, σχεδόν οι μισοί κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο υποσιτισμός ήταν ιδιαίτερα σοβαρός και οι ασθένειες είχαν καταστροφικό τίμημα.

Πολλοί από τους κρατούμενους που πέθαναν στο στρατόπεδο θάφτηκαν στη βάση του βουνού σε έναν ομαδικό τάφο, αλλά οι νεκροί δεν έμειναν θαμμένοι. Κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης απόψυξης, τα οστά συχνά ξεπλένονταν στην επιφάνεια από το νερό που κατέβαινε στις πλαγιές των βουνών.

Η προέλευση και η ανάπτυξη της πόλης Norilsk , της βορειότερης πόλης της Σιβηρίας και ενός σημαντικού κέντρου εξόρυξης βαρέων μετάλλων, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων στο σωφρονιστικό στρατόπεδο Norilsk, το οποίο ήταν περισσότερο γνωστό με το ακρωνύμιο Norillag.

Αν πληκτρολογήσετε Norilsk Corrective Labor Camp θα δείτε ένα στρατόπεδο εργασίας gulag που λειτούργησε από τις 25 Ιουνίου 1935 έως τις 22 Αυγούστου 1956. Το 1953, λίγο μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν , το στρατόπεδο Gorlag του συστήματος Norillag ήταν ο τόπος της μεγάλης εξέγερσης των Gulag, γνωστή ως εξέγερση του Norilsk

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 400.000 κρατούμενοι εργάστηκαν εκεί σε όλη την ιστορία του – 300.000 από αυτούς πολιτικοί κρατούμενοι. Τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας ιδρύθηκαν με εντολή του Βλαντιμίρ Λένιν πριν φτάσουν στο αποκορύφωμά τους όταν ο Ιωσήφ Στάλιν ανέλαβε την εξουσία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950.