Τα ενοίκια στην Αθήνα Σεούλ βρίσκονται στο Θεό. Για τις αθηναϊκές ιστορίες τρέλας που κυκλοφορούν από ενοικιαστές που αναζητούν σπίτι σού τα είχαμε γράψει εδώ.

Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ωστόσο τα πράγματα έχουν πάει μερικά levels παραπάνω (αν και κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι δεν θα ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και στα μέρη μας). Καθώς λοιπόν, η  ενοικίαση ενός συμβατικού διαμερίσματος καθίσταται ασύμφορη, πολλοί Κορεάτες καταφεύγουν στα goshiwons, μικροσκοπικά ανήλιαγα δωμάτια, που χωράνε μετά βίας ένα κρεβάτι, ένα γραφειάκι και μία ντουλάπα για μερικά -ελάχιστα-υπάρχοντα. Οι τουαλέτες είναι κοινές, όπως και η κουζίνα.

Συνήθως σε αυτά τα δωμάτια κατοικούν φοιτητές, όμως δεν αποκλείεται να βρεις και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, εργαζόμενους δηλαδή που δεν έχουν τους πόρους για να νοικιάσουν ένα «κανονικό» διαμέρισμα. Η εναλλακτική είναι να μείνουν άστεγοι.

Man in a Goshiwon

Δεν απαιτείται εγγύηση για να νοικιάσει κάποιος ένα goshiwon και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που δυστυχώς τα κάνει δημοφιλή. Άλλωστε, αν κάτι έχει διδάξει ο καπιταλισμός είναι ότι μπορεί να βαφτίζει την ανισοκατανομή του πλούτου ως «ευελιξία στις επιλογές». Οι εργαζόμενοι της Σεούλ δεν είναι υποαμοιβόμενοι,  αλλά δεν έχουν επιλογές που να καλύπτουν τις ανάγκες τους -τα goshiwon καλύπτουν αυτό το κενό και ας έρχονται να βάλουν τον πήχη εξαιρετικά χαμηλά όσον αφορά το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη στέγαση.

Ο φωτογράφος Sim Kyu-Dong αποφάσισε να απαθανατίσει αυτή το νέο μοντέλο ζωής και πραγματικά η κλειστοφοβία είναι το πρώτο που νιώθεις. Και μετά αναρωτιέσαι πόσο χειρότερος και αβίωτος μπορεί να γίνει αυτός ο κόσμος.

Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για το ανελεύθερο καθεστώς του Κιμ στη Βόρεια Κορέα, αλλά εκεί όλοι έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Όσο για σένα, ίσως να σου φανεί πιο λογικό το ενοίκιο των 450 ευρώ για ένα ημιυπόγειο 40 τμ στο Μπραχάμι.

Παρακάτω θα δεις πώς ζουν οι Νοτιοκορεάτες στα goshiwon.

Man on a Bed in a Goshiwon

Man in a Goshiwon

Man on a Bed in a Goshiwon

Man Eating in a Goshiwon

Man on a Bed in a Goshiwon

Man in a Goshiwon

 

Man in a Goshiwon