Έχετε πάει ποτέ πρώτη μέρα σε καινούργια δουλειά και μόλις πατήσατε το πόδι σας είπατε ότι κάτι δεν πάει καλά; Το έχουν πάθει χιλιάδες άνθρωποι και η κοινότητα του BuzzFeed το έκανε και θέμα με προσωπικές μαρτυρίες. Ταυτίζεσαι; Όλοι έχουμε κακές Δευτέρες, δύσκολες εβδομάδες, ακόμα και απογοητευτικούς μήνες. Μια τοξική εργασιακή κουλτούρα όμως είναι εκείνη όπου ο χώρος εργασίας μαστίζεται από καυγάδες, δράματα και δυσαρεστημένους υπαλλήλους σε σημείο που επηρεάζεται η παραγωγικότητα και η ευημερία των ατόμων στο γραφείο. Οι τοξικοί χώροι εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, εξάντληση , κατάθλιψη, χτύπημα στην αυτοεκτίμησή σας και σοβαρές διαταραχές στην κανονική σας ζωή.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται το αφεντικό

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός υγιούς σεβασμού για το αφεντικό και του καθαρού φόβου. Όταν κανείς εκτός από το αφεντικό δεν μιλάει σε μια συνάντηση, όταν οι άνθρωποι αποφεύγουν να πάνε στο διάδρομο όπου μπορεί να πέσουν πάνω στο αφεντικό, υπάρχει πρόβλημα με την κουλτούρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. «Δεν αφήνεις μια δουλειά, αφήνεις ένα κακό αφεντικό». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει να θεωρούμε τους εργαζομένους ως αντικείμενα που ικανοποιούν τις ανάγκες της εταιρείας, όχι ως ανθρώπους που έχουν τη δική τους ζωή και την οικογένειά τους.

Υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου ενθουσιασμός

Το 93 τοις εκατό των εργαζομένων λένε ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται με άτομα που έχουν κακή συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν πια καλά

Φανταστείτε τον εαυτό σας ως νεοφερμένο σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι δεν αστειεύονται, δεν χαμογελούν, δεν επικοινωνούν αρκετά και δεν υποστηρίζουν καν ο ένας τον άλλον. Θα θέλατε να εργαστείτε σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Όχι. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα είστε ποτέ ευτυχισμένοι.

Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος αποτυχίας

Η πλήρης έλλειψη ψυχολογικής ασφάλειας (η οποία μετρά πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι εργαζόμενοι όταν παίρνουν ρίσκα και κάνουν λάθη) είναι ένας άλλος δείκτης ενός τοξικού χώρου εργασίας.

Υπάρχει συνεχής δυσλειτουργία και σύγχυση

Οι τοξικοί χώροι εργασίας είναι γόνιμο έδαφος για δυσλειτουργία και σύγχυση. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα αρνητικά περιβάλλοντα συχνά συνοδεύονται από έλλειψη εμπιστοσύνης, αναποτελεσματική επικοινωνία και αγώνες εξουσίας. Αυτά τα ζητήματα καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη τη συνεργασία των μελών της ομάδας.

Υπάρχει ατελείωτο κουτσομπολιό και δράμα

 Αν ο μέσος όρος της ημέρας στη δουλειά σας μοιάζει σαν να πρωταγωνιστείτε σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, έχετε φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο δράματος. Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας συσχετίζεται με την ψυχολογική εξουθένωση, την κατάθλιψη, το άγχος και την επιθετικότητα. Με απλά λόγια, οι κλίκες είναι αντιπαραγωγικές στο χώρο εργασίας. Ενώ το να έχεις φίλους και γνωστούς στο χώρο εργασίας είναι καλό, κάθε συμπεριφορά που μπορεί να περιγραφεί ως «κλίκα» είναι καλύτερο να αποφεύγεται.

Υπάρχει μεγάλη εναλλαγή εργαζομένων

Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο σαφείς ενδείξεις ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ο κόσμος συνεχίζει να φεύγει. Ναι, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες, αλλά αν χρειάζεται να προσλαμβάνετε άτομα όλο το χρόνο, μερικοί μετά από λίγους μήνες μόνο μαζί σας, πιθανότατα φταίει μια τοξική εργασιακή κουλτούρα.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας σας αφήνει να παλεύετε με την εξάντληση

Ο φθαρμένος υπάλληλος είναι κάποιος που παραιτείται για την εργασία του αφού έχει βιώσει σταθερό εργασιακό άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχοντας βιώσει αμελητέες ανταμοιβές, ο φθαρμένος υπάλληλος αισθάνεται απογοητευμένος και μη εμπνευσμένος από τη δουλειά που έχει. Μπορεί ένας εργαζόμενος να αισθάνεται ανεπαρκής και βαριεστημένος στη δουλειά. Καθώς δεν μπορούν να βρουν καμία ικανοποίηση σε μια δουλειά, οι εργαζόμενοι καταλήγουν με μειωμένη διάθεση. Το Burnout είναι κάτι περισσότερο από ένα τσιτάτο που μπορεί να έχετε ακούσει γύρω από την ορολογία του χώρου εργασίας. Η επαγγελματική εξουθένωση  αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως νόμιμη ιατρική διάγνωση.

Ανθυγιεινός ανταγωνισμός και αντιπαλότητα

Ο υπερβολικός ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε τοξικότητα στον εργασιακό χώρο. Φανταστείτε δύο καλύτερους φίλους να παλεύουν με νύχια και με δόντια για μια ανώτερη θέση στην εταιρεία επειδή ο αντιπρόεδρος τους ζήτησε να παλέψουν για να αποφασίσει ποιον θα επιλέξει. Αυτό όχι μόνο θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη των σχέσεων αλλά και την κλιμάκωση του εγωισμού, του θυμού, της δυσπιστίας και των συγκρούσεων.

Δεν λαμβάνετε σχόλια για την απόδοσή σας

Εάν δεν υπάρχει καμία δομή για να λαμβάνετε σχόλια σχετικά με την απόδοση της εργασίας σας – ή εάν το αναζητάτε και σας αρνούνται – αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ενός κακού εργασιακού χώρου. Αυτό όχι μόνο περιορίζει την ικανότητά σας να αναπτυχθείτε, αλλά δημιουργεί επίσης ένα περιβάλλον όπου οι απολύσεις, οι αυξήσεις και οι προαγωγές είναι εντελώς αυθαίρετες.