Ο άνθρωπος από τη φύση του έλκεται από το άγνωστο. Χωρίς αυτή την περιέργεια ίσως να ζούσαμε χωρίς θέρμανση, σε κάποια σπηλιά ίσως, σκαλίζοντας περίεργα σχήματα σε τοίχους χρησιμοποιώντας πέτρες. Αλλά όχι, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στον «αφρό», γίνεται καλύτερο(;) μέρα με τη μέρα, εξελίσσεται και συνεχίζει να δίνει απαντήσεις σε ό,τι του προκαλεί απορίες. Προσπαθεί τουλάχιστον, αυτό έχει σημασία. Το ίδιο έκανε και μια ομάδα αστρονόμων.

Αυτά τα λαμπρά μυαλά χρησιμοποίησαν το Murchison Widefield Array, ένα τεράστιο δίκτυο με περισσότερες από 4.000 κεραίες απλωμένες στην έρημο της Δυτικής Αυστραλίας, για να αναζητήσουν εξωγήινους. Και τους αξίζουν πολλά μπράβο γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί, βαρέθηκαν να ακούν τις ανοησίες του καθενός.

Συγκέντρωσαν λοιπόν δεδομένα 7 ολόκληρων ωρών και προς απογοήτευσή όλων, δεν βρήκαν τίποτα. Ούτε ένα μικροσκοπικό σώμα με μεγάλο κεφάλι και μεγάλα μάτια. Ούτε ένα διαστημόπλοιο σε μέγεθος μπρελόκ ούτε καν τον Μάικλ Τζόρνταν που για πολλούς ήρθε από άλλο πλανήτη. NASA, έχεις να πεις κάτι γι’ αυτό;

via GIPHY

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στη νέα τους εργασία, που έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Publications of the Astronomical Society of Australia, η ομάδα χρησιμοποίησε τη συστοιχία για να συλλέξει δεδομένα ενώ κοιτούσε στο Γαλαξιακό Κέντρο, με επίκεντρο τον Τοξότη Α*, την «ύποπτη» υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον πυρήνα του Γαλαξία. Τζίφος.

Αναζήτησαν επίσης τεχνολογίες εξωγήινων σε συχνότητα 155 megahertz, η πρώτη αναζήτηση στο είδος της. Συνήθως, σύμφωνα με το CNET, οι αστρονόμοι επικεντρώνονται σε χαμηλότερες συχνότητες. Τίποτα πάλι, μια τρύπα στο νερό.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός γνωστών εξωπλανητών στις τέσσερις έρευνες μας με το MWA», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Chenoa Tremblay και ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI.  Οι εξωπλανήτες είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος για να αναζητήσετε σημάδια εξωγήινης ζωής. Μια προηγούμενη έρευνα το 2013 στην ίδια γωνία του γαλαξία, περιείχε μόνο 38 γνωστούς εξωπλανήτες. Η νέα αναζήτηση ανέβασε το σύνολο σε 144. Και τι να το κάνεις αν δεν ακούσεις έστω τη φωνή του Τζορ-Ελ;

via GIPHY

Όπως διαβάζουμε, τώρα αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας, επομένως θα μπορούσαν να κρύβονται εκεί πολλοί περισσότεροι πλανήτες. Βέβαια, δεν ξέρουμε καν πόσα αστέρια κρύβονται, καθώς υπάρχει πολλή κοσμική σκόνη που κρύβει αυτή την υπέροχη θέα.

Με λίγα μαθηματικά, η τελευταία έρευνα των αστρονόμων θα μπορούσε θεωρητικά να έχει καλύψει έναν τεράστιο αριθμό αστρικών συστημάτων. Η έρευνά τους βασίζεται σε μια προηγούμενη έρευνα που ταξινόμησε 3,3 εκατομμύρια αστέρια στην περιοχή, αλλά αυτή αντιπροσωπεύει μόνο μία περιοχή που είναι λιγότερο από το 1% αυτής που καλύπτεται από την έρευνα MWA.

«Αν το υπολογίσουμε αυτό, καλύπτουμε δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα μέχρι το κέντρο του Γαλαξία μας», είπε ο Tremblay στο CNET.

Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή δεν βρήκαν εξωγήινους σε αυτήν την περιοχή του ουρανού που έτυχε να εξετάσουν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης επτάωρης διαδρομής, δεν σημαίνει πολλά. Ελπίζουμε λοιπόν να συνεχίσουν να ψάχνουν. Μην κλαίτε, εντάξει, την επόμενη φορά.