Ταινίες που σκηνοθέτησαν γυναίκες και βλέπουν το αφήγημα της μητρότητας ριζοσπαστικά. Ταινίες που σκηνοθέτησαν άνδρες κι έδωσαν μια φεμινιστική διάσταση στον αρχετυπικό ήρωα της ανδρικής κινηματογραφικής εποποιίας. Ταινίες που μας γέμισαν με νοσταλγία για μια εποχή που πιστεύαμε σε υπερήρωες με κολάν. Ταινίες για τις χαμένες πατρίδες και τις εμφύλιες διαμάχες μέσα από τα μάτια ενός παιδικού αφηγητή. Ταινίες που αγαπήθηκαν στα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ταινίες για να κλάψεις, να γελάσεις, να θυμώσεις, να νιώσεις παιδί. Κι αν αναρωτιέσαι σε ποια πλατφόρμα μπορείς να βρεις το  πλούσιο on demand περιεχόμενο με προσωποποιημένες προτάσεις υπάρχει απάντηση.

 Οι ταινίες που έρχονται σε Ά τηλεοπτική προβολή και αποκλειστικά στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova απέσπασαν συνολικά 15 υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία Όσκαρ σε όλες τις premium κατηγορίες.Η Nova είναι ο απόλυτος κινηματογραφικός προορισμός με:  πρεμιέρες από τα μεγαλύτερα studio του Hollywood αλλά και από όλον τον κόσμο, παιδικές & οικογενειακές ταινίες, ειδικές ζώνες για εβδομαδιαία ραντεβού, special αφιερώματα σε ηθοποιούς/ σκηνοθέτες κτλ, pop-up θεματικά κανάλια.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στην πλατφόρμα ΕΟΝ της Nova έχουν αποσπάσει βραβεία ή έχουν διακριθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου. Και κάνουν την εμπειρία της θέασης απόλαυση γιατί: α) με την EON μπορείς να παρακολουθήσεις το αγαπημένο σου περιεχόμενο, με τον τρόπο που σου αρέσει – όπου κι αν βρίσκεσαι και  β) η ΕΟΝ σου προσφέρει πολλαπλούς τρόπους για να βρεις εύκολα τι θα δεις. Με την κλασική αναζήτηση ή με φωνητική αναζήτηση, με ταξινόμηση ανά ημερομηνία προσθήκης/ημερομηνία κυκλοφορίας. 

“Belfast”

Ο Ντόρμαν και η Μπάλφ υποδύονται ένα παθιασμένο ζευγάρι της εργατικής τάξης που η ζωή τους παρασύρεται από το χάος των ταξικών συγκρούσεων της εποχής. Έχουν και ένα εννιάχρονο αγόρι το οποίο καλείται να χαράξει το δύσκολο δρόμο στη ζωή του από πολύ νωρίς. Ο κόσμος γύρω του αλλάζει καταιγιστικά και όλα όσα είχε προλάβει να μάθει για τη ζωή θα έπαιρναν μια απρόσμενη τροπή εξαιτίας των κοινωνικοπολιτικών διαταραχών στην Ιρλανδία. Θα θυσιάσει η μητέρα του το παρελθόν της για να προστατεύσει το μέλλον της οικογένειάς της; Πώς μπορούν να κρατηθούν ασφαλείς οι αγαπημένοι του παππούδες; Και πώς μπορεί να αγαπήσει το κορίτσι των ονείρων του;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο συναρπαστικό, αστείο, οδυνηρό και σπαρακτικό ταξίδι της ταινίας, μέσα από ταραχές, βία, χαρά και απόγνωση, αλλά και την αγωνία της πρώτης αγάπης. Ο μικρός πρέπει να κατανοήσει το χάος και την εμφύλια παράνοια, παρατηρώντας μια εμπόλεμη κατάσταση που κάποτε ατένιζε μόνο στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Η βία τώρα απειλεί να ανατρέψει όλα όσα ξέρει και έμαθε να αγαπά.

Το «Belfast», του Kenneth Branagh, έχει κερδίσει 7 υποψηφιότητες: Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Kenneth Branagh, Καλύτερης Ταινίας, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Judi Dench, Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Ciaran Hinds, Καλύτερου Ήχου & Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

“The Lost Daughter” 

Η υπόθεση ακολουθεί την Λήδα (Olivia Colman), μια γυναίκα που βρίσκεται σε διακοπές, όταν την προσοχή της τραβάει μια νεαρή γυναίκα με την κόρη της, των οποίων η σχέση θα της θυμίσει τις δικές της δυσάρεστες αναμνήσεις από τα χρόνια της μητρότητάς της. Στην επιτυχία της ταινίας έχει συμβάλλει και η μουσική της επένδυση, την οποία υπογράφει η δική μας Monika. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις Σπέτσες το 2020, εν μέσω καραντίνας, δίνοντας ζωή στους κατοίκους του νησιού, πολλοί εκ των οποίων είχαν το δικό τους ρόλο στην ταινία, μετατρέποντας ολόκληρο το νησί σε ένα κινηματογραφικό σετ.

Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο η ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ γύρισε το μυθιστόρημα της Έλενα Φεράντε, «The Lost Daughter», στις Σπέτσες. Η Ολίβια Κόλμαν είναι πάντα λόγος να δεις μια ταινία. Υποδύεται τη Λήδα, Βρετανίδα μεσήλικη καθηγήτρια που αποφασίζει να κάνει μόνη της ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Με το που πατάει το πόδι της την υποδέχεται ο πιθανός περιστασιακός έρωτας. Ο Εντ Χάρις της μίσθωσε το Airbnb και ο Πολ Μεσκάλ σκάει ως πιθανό ερωτικό ενδιαφέρον για το καλοκαίρι.

Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά. Για πολύ λίγο. Μια θορυβώδης οικογένεια παραθεριστών από το Κούινς θέλει να της καταστρέψει τις διακοπές. Η Νίνα, στο ρόλο η αιθέρια Ντακότα Τζόνσον και η κόρη της Κάλι που δεν καταλαβαίνουν το λόγο που μια γυναίκα κάνει μόνη της διακοπές. Μεγάλες αλήθειες βγαίνουν από το στόμα της Κόλμαν «τα παιδιά είναι μια ευθύνη που συνθλίβει τη ζωή σου», απαντά. Κάποια θεματάκια με το ρόλο της ως μητέρα βγαίνουν στην επιφάνεια. Μάλλον (να κρίνουμε και από το βιβλίο) θα αρχίζει να επισκέπτεται νοητά τον παρελθοντικό εαυτό της και να παρατηρεί με ωριμότητα πλέον τι πήγε λάθος με την ανατροφή των δυο παιδιών της.

Η κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας είναι υποψήφια για τρία βραβεία: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Olivia Colman, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Jessie Buckley και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

“No Time To Die”

Το No Time to Die έπρεπε να σεβαστεί τα φεμινιστικά αφηγήματα της εποχής. Υποχρεωτικά. Πράγμα που σημαίνει ότι τα Bond Girls δεν ντύνονται σέξι, πέφτουν στον έρωτα ενός 52χρονου με ροζ βελούδινα σακάκια και πεθαίνουν άκλαφτες. Δεν είναι διακοσμητικές. Έχουν καλογραμμένες ατάκες. Με χιούμορ. Δηλαδή οι μοιραίες γυναίκες πλέον μπορούν να πουν κι ένα αστείο στην ταινία; Μιλάμε για επανάσταση. Ο Ντάνιελ Κρεγκ δεν πίστευε ποτέ πως θα πάρει τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ γιατί δεν θεωρούσε πως ταίριαζε με τον larger than life χαρακτήρα. Ο ηθοποιός κράτησε τον ρόλο για 14 χρόνια. Αυτό του δίνει το ρεκόρ του ηθοποιού με τα περισσότερα χρόνια εμπειρίας στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

Στην ταινία No Time To Die, ο Μποντ έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στην Τζαμάικα. Η γαλήνη του θα διακοπεί, όταν ο παλιός του φίλος Φίλιξ Λέιτερ της CIA εμφανίζεται ζητώντας τη βοήθειά του. Η αποστολή διάσωσης ενός επιστήμονα που τον έχουν απαγάγει αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ’ ό,τι αναμενόταν, οδηγώντας τον Μποντ στα χνάρια ενός μυστηριώδους «κακού», ο οποίος κατέχει μια επικίνδυνη, νέα τεχνολογία.

Ο Κάρι Φουκουνάγκα , τον ξέρεις από τον πρώτο κύκλο του «Τrue detective», τον τίμιο ( για τους λάτρεις της στατιστικής και των τρίβια αντικατέστησε τον Ντάνι Μπόιλ στο No Time to Die, αποχώρησε λόγο δημιουργικών διαφορών και ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ). Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικάνο σκηνοθέτη ταινίας με τον Μποντ. Η ταινία του James Bond, «No time to Die», απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στις τεχνικές κατηγορίες Ήχου και Οπτικών Εφέ, καθώς επίσης και στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. 

“Spider-Man: No Way Home”

To “Spider-Man: No Way Home” έγινε η πρώτη ταινία της εποχής της πανδημίας που ξεπέρασε το 1 δις στο παγκόσμιο box office. Το 2015, η Disney, η Marvel Studios και η Sony συμφώνησαν να μοιραστούν τα κινηματογραφικά δικαιώματα για τον Spider-Man, γεγονός που οδήγησε σε μια νέα επανάληψη του χαρακτήρα που εισήχθη και ενσωματώθηκε στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel.

Η ένατη σόλο ταινία του franchise από το 2002 βλέπει τον Τομ Χόλαντ να επιστρέφει ως Πίτερ Πάρκερ. Η μαγεία του No Way Home είναι ότι χρησιμοποιεί όλες αυτές τις προηγούμενες ταινίες του Spider-Man προς όφελός του. Ανάμεσα στην κωμική χημεία τους και τα τραγικά τους ελαττώματα, υπάρχει κάτι το συναρπαστικό ανθρώπινο σε αυτούς τους υπεράνθρωπους. Ο Πίτερ επαναφέρει την ιστορία του Spider-Man στο θέμα που καθόρισε τα αρχικά κόμικς: τις θυσίες, τις οδυνηρές συνέπειες και τις μεγάλες ευθύνες που έρχονται με μεγάλη δύναμη. 2 ώρες ατόφιας διασκέδασης με ολίγη νοσταλγία. Έλαβε μια οσκαρική υποψηφιότητα για τα Οπτικά Εφέ.

Four Good Days

Κανονικά, μπορεί να σκεφτόμαστε ως μια «καλή» μέρα αυτή που είναι γεμάτη με φίλους, οικογένεια, φαγητό και διασκέδαση. Όμως, οικογένειες που πλήττονται από τις αθετημένες υποσχέσεις και τις συντριπτικές απογοητεύσεις που συνοδεύουν την κατάχρηση ουσιών μπορεί να βρουν ότι για αυτές μια «καλή» μέρα δεν καθορίζεται από το τι περιέχει αλλά από το τι δεν περιέχει. Στο «Four Good Days»,  βασισμένο σε αληθινή ιστορία, μια νέα γυναίκα, τοξικοεξαρτημένη, δεν πρέπει να κάνει χρήση ναρκωτικών για τέσσερις ημέρες για να λάβει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία. «Καλό», για εκείνη και ίσως ακόμη περισσότερο για τη μητέρα της, σημαίνει αποχή από τα ναρκωτικά.  Η ταινία έλαβε μια υποψηφιότητα στην κατηγορία Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Η ΕΟΝ σου προτείνει τίτλους ταινιών, ανάλογα με το τι έχεις ήδη παρακολουθήσει, για να μην χρειάζεται να ψάχνεις τι θα δεις. Δεν προλαβαίνεις τη live προβολή; Κανένα πρόβλημα, αφού μπορείς να βρεις on demand πληθώρα ταινιών, και να επιλέξεις ανά genre αυτό που σου αρέσει για να το παρακολουθήσεις.