Αν και είναι απολύτως νόμιμο να βρίζετε στο σπίτι, δεν θα το συνιστούσαμε στις βόλτες στο πάρκο, στην παραλία ή σε τοπικό καφέ μιας και θεωρείται έγκλημα σε πολιτείες σε όλη την Αυστραλία. Οι βρισιές σε δημόσιους χώρους είναι ακόμα παράνομες, αλλά πιθανότατα δεν θα σας συλλάβουν εάν είστε λευκοί. Να τα λέμε όλα.

https://twitter.com/NicolauFerrei13/status/1454166403821473798?ref_src=twsrc%5Etfw

Μπορεί η χρήση βωμολοχίας να θεωρείται συνήθως άσκοπη, να προσβάλει και να τρολάρει. Αλλά, να σε βάλει φυλακή; Το να πείτε «γαμώτο» μπροστά στις οικογένειες στο γηπεδάκι της γειτονιάς θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόστιμο εάν κάποιος παραπονεθεί στην τοπική αστυνομία.

Αν αναζητούσατε στο Google μια λίστα με τους «περίεργους και παράξενους νόμους» της Αυστραλίας, το γεγονός ότι η βρισιά σε δημόσιο χώρο είναι ποινικό αδίκημα θα ήταν πιθανότατα στην πρώτη δεκάδα. Αλλά μετά από πιο προσεκτική εξέταση, αυτός ο φαινομενικά αβλαβής νόμος είναι στην πραγματικότητα ένας νόμος με πολύ σοβαρές συνέπειες.

https://twitter.com/WinmooreB/status/1441405258689757192?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο νόμος επιτρέπει σε έναν αστυνομικό να χρησιμοποιεί τη διακριτική του ευχέρεια για την έκδοση προστίμων. Το να επιτραπεί στους αξιωματικούς να χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου ένας αστυνομικός μπορεί να θεωρήσει τη γλώσσα που χρησιμοποιείται ως μη προσβλητική, αλλά ένας διαφορετικός αστυνομικός, υπό τις ίδιες συνθήκες, μπορεί να αποφασίσει ότι η συμπεριφορά παραβαίνει τον Νόμο, και εκδώσει ένα άτομο με το πρόστιμο.

Σύμφωνα με την ενότητα 4Α του νόμου περί παραβάσεων του 1988 (NSW) , η χρήση προσβλητικής γλώσσας σε δημόσιο χώρο ή σχολείο απαγορεύεται. Η “προσβλητική γλώσσα” συνιστά λέξεις που γενικά θεωρούνται άσεμνες, άσεμνες, υβριστικές ή κοινωνικά απαράδεκτες.

https://t.co/8Rjd9InfY7

Οι κυρώσεις διαφέρουν από κάθε πολιτεία, αλλά το ποσό κυμαίνεται από 110 δολάρια στο Κουίνσλαντ έως 500 δολάρια στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Δυτική Αυστραλία. Εάν το θέμα φτάσει στο δικαστήριο, τα πρόστιμα αυξάνονται — από το μέγιστο 660 δολάρια στη ΝΝΟ σε 1.250 δολάρια στη Νότια Αυστραλία, σε 6.000 δολάρια στην Δυτική Αυστραλία.

Ο νόμος προβλέπει ότι αυτό περιλαμβάνει δημόσια περιουσία όπως πάρκα, δρόμους και παραλίες, καθώς και ιδιόκτητους χώρους στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό, όπως εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, παμπ και εστιατόρια. Καλύπτει επίσης τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις σχετικές εγκαταστάσεις, καθώς και δημόσιες συγκεντρώσεις και λειτουργίες, όπως μια εκδήλωση ή ένα αθλητικό παιχνίδι.

https://twitter.com/hashtag/knowbeforeyougo?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Και, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του νόμου, αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος στόχευσης ήδη περιθωριοποιημένων ομάδων στις κοινότητές μας. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μεθυσμένων και αστέγων που έχουν τεθεί πίσω από τα κάγκελα για βρισιές αστυνομικών . Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι αυτόχθονες Αυστραλοί είναι πολύ πιο πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο κατηγοριών για προσβλητική γλώσσα.