Το να οδηγεί κανείς είναι ένα ρίσκο από μόνο του. Τώρα θα απαντήσετε πως αν οδηγεί σωστά, το ρίσκο γίνεται μηδαμινό. Ναι, αλλά ποιος θα σε σώσει από τον άλλο οδηγό που δεν οδηγεί καθόλου σωστά; Μεγάλη συζήτηση και στενάχωρη. Στο μεταξύ, να μιλήσουμε και για τον άλλο μεγάλο εφιάλτη κάθε οδηγού; Τι γίνεται να ξαφνικά, μετά από οποιοδήποτε οδηγικό λάθος και στραβή, βρεθείς να βυθίζεσαι στη θάλασσα μέσα στο αυτοκίνητο; Συγχωρήστε με, αλλά η σκέψη αυτή μπορεί να μου προκαλέσει κρίση πανικού τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο.
Να βλέπεις το νερό να αγκαλιάζει το αυτοκίνητο, να μη μπορείς να ανοίξεις πόρτα και τζάμια. Κλειστοφοβία, φοβία θανάτου, κρίση πανικού. Ενδέχεται να είναι από τους μεγαλύτερους εφιάλτες μου. Σοβαρά, το έχω γκουγκλάρει: “τι κάνεις αν πέσεις με το αυτοκίνητο στο νερό”. Δεν αντέχω πάνω από λίγα δευτερόλεπτα την αναζήτηση. Ακόμα και οι φωτογραφίες με πανικοβάλλουν.
Ωστόσο, ένα βίντεο δελτίου ειδήσεων έδειξε τι πρέπει να κάνεις αν συμβεί το χειρότερο. Και η αλήθεια είναι πως οι χρόνοι που προτείνονται στο βίντεο αυτό, δεν είναι με το μέρος του παθόντος. Θέλω να πω, τα λίγα πρώτα δευτερόλεπτα είναι κομβικά. Όσο δηλαδή μπορεί κανείς ακόμα να ανοίξει τα παράθυρα.
Στο βίντεο αυτό, ένας ειδικός δύτης, ο Geoff Fahringer, λέει πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσουν οι διασώστες σε τέτοιες κατατάσεις. Συμπέρασμα: τον εαυτό σου, αν σου συμβεί κάτι τέτοιο (ναι, το χτυπάω το ξύλο), θα τον σώσεις εσύ. Όπως και τους συνεπιβάτες σου, αν υπάρχουν. Ο λίγος, ελάχιστος χρόνος που διαθέτεις πριν το όχημα βυθιστεί τλεείως, είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο θα διασφαλίσεις τη διαφυγή σου.
Ναι, όσο τρομακτικό και να ακούγεται, τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι σωτήρια.
Δες το βίντεο παρακάτω:
Τώρα, βαθιές ανάσες. Βαθιές ανάσες.
Διάβασε ακόμα: 10+1 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν μάθω να οδηγώ