Για πολλούς, οι Κυκλάδες αποτελούν συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού. Ίσως και έξοδος κινδύνου από την ταχύτητα της αθηναϊκής ζωής. Για αυτόν τον λόγο, ενδεχομένως, μια διπλωματική εργασία αφιερώθηκε στον στόχο του να δώσει λίγες ακόμα εμπειρίες στο κόνσπεπτ Κυκλάδες. Μέσω των «ΣΟΥΒΕΝΙΡ», δομών προσωρινής κατοίκησης (συμπυκνώματα της κυκλαδικής νησιωτικότητας). 

Το όνομά τους επιλέχθηκε για να τονίσει τις έννοιες της ανάμνησης και του ταξιδιού. Μετά από μια διαδικασία έρευνας, έγινε μια προσπάθεια συλλογής καλοκαιρινών αναμνήσεων. Με όπλα ένα ερωτηματολόγιο και ένα λεύκωμα φωτογραφιών. 

Έπειτα, ήρθε η θεωρητική προσέγγιση των εννοιών του Αρχιπελάγους, της Θάλασσας και του Νησιού, η οποία οδήγησε στη χαρτογραφική μελέτη των νησιών του Αιγαίου, και ειδικά των Μικρών Κυκλάδων. Γιατί; Γιατί παρουσιάζουν πολιτισμικό και γεωμορφολογικό ενδιαφέρον, αποτελώντας μια περιοχή η οποία δεν έχει δεχθεί σε μεγάλο βαθμό αλλοίωση από την έλευση του μαζικού τουρισμού. Τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων χαρακτηρίζονται από το αγνό τους τοπίο, σε συνδυασμό με μικρές κτηριακές επεμβάσεις. 

Τα ΣΟΥΒΕΝΙΡ είναι, λοιπόν, προσωρινές πλωτές δομές, προκειμένου να μη διαταραχτεί το παρθένο, φυσικό τοπίο. Η σύνθεση των δομών αυτών προέκυψε από την αποδόμηση των βασικών ογκοπλαστικών μορφών που επαναλαμβάνονται στη λαϊκή κυκλαδική αρχιτεκτονική. 
Το σύνολο των ΣΟΥΒΕΝΙΡ χαράσσει μια νέα διαδρομή στον χάρτη του Αιγαίου, με στόχο να μπορεί ο ταξιδευτής, να ακολουθήσει μια νέα διαδρομή, κερδίζοντας νέες μνήμες μέσα από γνώριμα ερεθίσματα. 

Ηρακλειά

Στην Ηρακλειά, το ΣΟΥΒΕΝΙΡ τοποθετήθηκε στον όρμο της Αλιμιάς, όπου βρίσκεται βυθισμένο το “κουφάρι” ενός γερμανικού υδροπλάνου, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, σε βάθος όχι περισσότερο από εννέα μέτρα. Στην περιοχή αυτή πραγματοποιούνται καταδύσεις. 

Σχοινούσα

Στη Σχοινούσα, το ΣΟΥΒΕΝΙΡ τοποθετήθηκε στη νησίδα Οφιδούσα, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού και αποτελεί “συνέχειά” του. Η επιλογή έγινε με γνώμονα τη δυνατότητα πρόσβασης στο “μη προσβάσιμο” και συνάμα μη κατοικίσιμο.

Κουφονήσια

Στα Κουφονήσια, επιλέχθηκαν οι βραχονησίδες στη νησίδα Γλαρονήσι για την τοποθέτηση των ΣΟΥΒΕΝΙΡ, τα οποία αποτελούν το μοναδικό σύμπλεγμα στην πρόταση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το νησί της Κέρου, το οποίο ήταν ένα από τα κέντρα τού κυκλαδικού πολιτισμού, και πλέον είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος. Λένε πως αυτό που την έκανε μοναδική ήταν η θέα της κορυφογραμμής της, η οποία μοιάζει με κυκλαδικό ειδώλιο ξαπλωμένης γυναίκας. Αυτή η θέα εξασφαλίζεται από το σύμπλεγμα των ΣΟΥΒΕΝΙΡ και υπήρξε ένας από τους λόγους επιλογής τής συγκεκριμένης τοποθεσίας.

Δονούσα

Στη Δονούσα, ανατολικά, στον κάβο του Μοσχονά βρίσκεται η Φωκοσπηλιά, μια γεωλογική ρωγμή στα βράχια, τριγωνικού σχήματος, με πλάτος 40 μέτρα και ύψος πάνω από 10 μέτρα, η οποία παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Αντικριστά της τοποθετείται το ΣΟΥΒΕΝΙΡ σε απάνεμο κολπίσκο. Η επίσκεψη στη Φωκοσπηλιά γίνεται με σκάφος και, λόγω της έλλειψης παραλίας, το ΣΟΥΒΕΝΙΡ αποτελεί μια στάση για τους ταξιδευτές.

Διπλωματική Εργασία

Φοιτητική ομάδα: Ευγενία Ανδρίτσου, Λαμπρινή Καντερέ
Επιβλέπων Καθηγητής: Έβελυν Γαβρήλου
Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας | Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ακαδημαϊκό έτος: 2019/20

Πηγή: Archetype