Ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είδε την καθαρή του περιουσία να μειώνεται κατά σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την πτώση-ρεκόρ των μετοχών της Meta την Πέμπτη. Με τρέχουσα περιουσία 84,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes , είναι η πρώτη φορά που ο 37χρονος δεν είναι ένας από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στη γη από το καλοκαίρι του 2015. Ο Ζάκερμπεργκ κατέχει σχεδόν το 13% της Meta.

Η πτώση κατά 26% ήταν η μεγαλύτερη μονοήμερη βουτιά της Meta ποτέ και εξαφάνισε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της — επίσης ρεκόρ.Όποιος χάρηκε με τη χασούρα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να σηκώσει το χέρι  

Μήπως δεν σημαίνει και κάτι τόσο σοβαρό αυτή η χασούρα;

Βέβαια, βρίσκεται ακόμη στη 10η θέση του Bloomberg Billionaires Index , πίσω από τον συνιδρυτή της Oracle ( ORCL ) Larry Ellison και μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πάνω από τον επιχειρηματία της Ινδίας στον τομέα της ενέργειας-τεχνολογίας, Mukesh Ambani. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla ( TSLA ) Έλον Μασκ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με μεγάλη διαφορά.

Η απώλεια 29,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ζούκερμπεργκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια μίας ημέρας στην ιστορία, ξεπερνώντας μόνο τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Έλον Μασκ τον Νοέμβριο, αφού έγραψε στο Twitter ότι πουλούσε το 10% του μεριδίου του στην Tesla . Ο Μασκ έχασε επίσης 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή του περιουσία την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg .

Μην ξεχνάτε ότι το Bloomberg Intelligence περιέγραψε το μετασύμπαν ως μια «ευκαιρία αγοράς 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Πάρα πολλά λεφτά.

Γιατί έπεσε η μετοχή;

Γιατί έπεσε η μετοχή;

Η μετοχή της Meta κατρακύλησε αφού η εταιρεία προειδοποίησε για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων το επόμενο τρίμηνο και είπε ότι οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple θα κοστίσουν στην εταιρεία 10 δισεκατομμύρια δολάρια , ανέφερε το CNBC.

Η Meta Platforms, η εταιρεία που αγαπήσαμε όλοι ως Facebook ( FB ) , είχε τη χειρότερη μέρα της ποτέ στο χρηματιστήριο την Πέμπτη , αφού ανέφερε μια σπάνια μείωση κερδών και στάσιμους αριθμούς χρηστών και παρέδωσε μια αόριστη αξιολόγηση των προοπτικών της εταιρείας καθώς επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Δεν πάει καλά η μετάβαση στο metaverse.

Μήπως το metaverse είναι λίγο φόλα;

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργεί ένα μέλλον που μοιάζει με μια χειρότερη εκδοχή του κόσμου που ήδη έχουμε. Η διαφημιστική εκστρατεία για το «μετασύμπαν» και τις συνέπειές του – NFTs, τεχνολογία blockchain, κρυπτονομίσματα και άλλες λεγόμενες έννοιες «Web3» -έχει βάλει στη ζωή μας ήδη τον κόσμο του metaverse.

Αλλά, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το metaverse είναι κάτι παρόμοιο με το “Second Life” ή το “Fortnite”. Και το δήθεν όραμα ενός μελλοντικού κόσμου με κοινόχρηστους διαδικτυακούς κόσμους και ψηφιακά avatar που συνδυάζονται με τις αναδυόμενες τάσεις, όπως η ιδιοκτησία ψηφιακής τέχνης μέσω της τεχνολογίας NFT είναι ουσιαστικά φούσκα. H εταιρική μετονομασία του Facebook στη Meta δεν είναι αρκετή για να αποσπάσει την προσοχή των επενδυτών από τα προβλήματα στον πυρήνα της δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Που πηγαίνουν οι χρήστες όταν φεύγουν από του Μάρκ τα social;

Το τελευταίο τρίμηνο το Facebook έχασε 1 εκατομμύριο καθημερινούς χρήστες στη Βόρεια Αμερική, όπου κερδίζει τα περισσότερα χρήματα μέσω της διαφήμισης. Πιθανόν να αντανακλά την αυξανόμενη έλλειψη συνάφειας του Facebook με τους νέους που στράφηκαν στο TikTok.

Πώς χάνονται τα κέρδη της Meta;

Η Meta εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα: μόνο πέρυσι είχε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, κυρίως από τη διαφήμιση. Αλλά χάνει επίσης δισεκατομμύρια από τα Reality Labs, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα ακουστικά Quest VR, το λογισμικό VR, τα γυαλιά AR και άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το metaverse. Αυτό το τμήμα έχασε 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και ανέφερε έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Meta τώρα είναι η επιχείρηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πληρώνει για αυτές τις επενδύσεις.

Ζει το Facebook την υπαρξιακή κρίση ενός 18χρονου;

Από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο με αποτίμηση περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012, το Facebook έχει δημοσιεύσει κέρδη μετοχών κάθε χρόνο εκτός από το 2018, ξεκινώντας φέτος με κεφαλαιοποίηση κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η τελευταία φορά που οι μετοχές του Facebook έπεσαν δραματικά ήταν τον Μάρτιο του 2018, όταν η εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο για το χειρισμό προσωπικών δεδομένων χρηστών στο σκάνδαλό της Cambridge Analytica. Η μετοχή σημείωσε επίσης βουτιά 19% στα τέλη Ιουλίου 2018, καθώς η εταιρεία στρεφόταν προς τα stories του Facebook και του Instagram (μακριά από το Newsfeed) και δημοσίευσε τριμηνιαία κέρδη που απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Άρα, να μην στοιχηματίσω στον Μαρκ;

Η αύξηση των εσόδων θα επιβραδυνθεί για τρία τρίμηνα προτού επιταχυνθεί εκ νέου. Κι όταν αυτό συμβεί θα δούμε το όνομά του στην κορυφή, ή στην πρώτη τριάδα των 10 πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως.