Τις προάλλες, βλέποντας την ταινία “The Worst Person In The World”, με αφορμή μια ατάκα της πρωταγωνίστριας πως αν οι άντρες είχαν περίοδο, θα μιλούσαμε κάθε μέρα για αυτή, ήρθε η επιβεβαίωση μιας θολής σκέψης, που πολλές από εμάς χώνουμε βιαστικά στο κουτάκι «να το σκεφτώ αργότερα», του εγκεφάλου. Η γυναικεία σεξουαλικότητα, η περίοδος, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, οι τακτικοί έλεγχοι στον γυναικολόγο, τα άβολα αισθήματα κνησμού «εκεί κάτω», όλα μπαίνουν σε μια κάψουλα άβολων συζητήσεων, ποτισμένων με λίγες τύψεις και πολλές ενοχές.

Δεν είναι ψέμα, ζητήματα σεξουαλικής υγείας και φροντίδας είναι ακόμα κάτι σαν τις συζητήσεις που οι γυναίκες αποφεύγουμε να κάνουμε με άλλες γυναίκες. Όλα αυτά όταν η κοινωνία μας έχει φορτώσει με άπειρες τύψεις για τη σεξουαλική μας ζωή, από την εκτόνωσή της μέχρι τις επιπτώσεις της στην γυναικολογική μας υγεία. Αλήθεια, μας ενημέρωσε ποτέ κανείς πως από την έντονη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκύψει μια ουρολοίμωξη, που, θηλυκότητες εκεί έξω, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Όχι. Ωστόσο, είναι λυπηρό να έρχεται η γνώση, μαζί με το κόμικ ριλίφ, αυτής της λεπτομέρειας, από σειρές του HBO, που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το άρμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και να φέρνουν την καλά κρυμμένη γυναικεία πραγματικότητα σε πρώτο πλάνο.

Πόσες φορές έχετε αλλάξει γυναικολόγο, συζητώντας τους λόγους που δεν σκοπεύετε να ξανακλείσετε ραντεβού με τον προηγούμενο, με λίγη ντροπή και κάπως μεθυσμένες, σε τραπέζια με άλλες γυναίκες, που σας κοιτούν με βλέμμα απόλυτης ταύτισης; Λογικά μετά αναρωτηθήκατε γιατί, αφού αυτός είναι ένας συλλογικός προβληματισμός των θηλυκοτήτων, για ποιο λόγο δεν είχατε κάνει αυτή τη συζήτηση νωρίτερα. Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα αντιμετωπίζεται διαχρονικά σαν ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί.

Κάπου εδώ μπαίνει στις ζωές μας το Omgyno, μια ομάδα γυναικών που μεριμνά τη σεξουαλική υγεία των θηλυκοτήτων. Για όσες βρίσκουν την επίσκεψη στον γυναικολόγο επίπονη, αγχωτική, για όσες δεν γνωρίζουν ακόμα το σώμα τους, που η πατριαρχία έχει βαφτίσει «βρώμικο», για όσες δεν έχουν βρει τον τρόπο να το ακούν,  να διαβάζουν τα σημάδια του και να το προσέχουν, για να τις προσέξει και εκείνο.

Ποιες κρύβονται πίσω από το omgyno; Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας.
 
Είμαστε μία ομάδα γυναικών που πιστεύουμε πως ένα περιβάλλον φροντίδας χωρίς επικριτικές συμπεριφορές, ανοιχτόμυαλες γυναικολόγους και νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν ζωτική λύση για τον επανασχεδιασμό της εμπειρίας μας με το πιο οικείο μέρος του σώματός μας. Η ομάδα μας αποτελείται από designers, δημιουργούς περιεχομένου, επαγγελματίες στον χώρο της επικοινωνίας και φυσικά γιατρούς. Όλες μας έχουμε ως όραμα και επιθυμία να δημιουργήσουμε καλύτερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα άτομα με κόλπο.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by omgyno greece (@omgyno_gr)

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το wellness, από την πλευρά της σεξουαλικής υγείας; Ποιοι ήταν οι λόγοι και οι παθογένειες που εντοπίσατε στην παρούσα κατάσταση;
 
Όταν σκεφτεί κάποι@ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπως πολλά από τα άκαμπτα και αυστηρά συστήματα μας που κατασκευάζονται από τους λεγόμενους “ισχυρούς άνδρες”, συνειδητοποιεί ότι οι στόχοι εστιάζονται στο κέρδος και όχι στη φροντίδα. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα λάθη που έγιναν σε αυτά τα συστήματα και να δημιουργήσουμε νέες λύσεις. Από τις καθημερινές κακοποιήσεις στα σώματα των θηλυκοτήτων, την μη επαρκή ενημέρωση για τα θέματα σεξουαλικής υγείας, την περιορισμένη πρόσβαση σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης και φροντίδας της υγείας μας. Μερικές φορές χρειάζεται να έρθουμε αντιμέτωπ@ με ανθρώπους, και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνουμε μόν@ μας. Αλλά αν έχουμε μια κοινότητα που μας υποστηρίζει και γνωρίζει τα δικαιώματά μας, τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες συμπεριφορές. Αυτή την κοινότητα δημιουργούμε και γι΄αυτό αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την σεξουαλική υγεία. Για όσα άτομα εκεί έξω το έχουν ανάγκη- και γνωρίζουμε πως είναι πολλά.
 
Ως θηλυκότητες μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θέματα σχετικά με τον κόλπο μας, την σεξουαλική μας υγεία, την περίοδο και την σεξουαλική μας δραστηριότητα είναι θέματα ταμπού τα οποία δεν μπορούμε να συζητάμε ανοιχτά και αντίθετα πρέπει να κρύβουμε. 
 
Πώς παίρνει μια θηλυκότητα τη σεξουαλική της υγεία στα χέρια της;
 
Ως θηλυκότητες μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θέματα σχετικά με τον κόλπο μας, την σεξουαλική μας υγεία, την περίοδο και την σεξουαλική μας δραστηριότητα είναι θέματα ταμπού τα οποία δεν μπορούμε να συζητάμε ανοιχτά και αντίθετα πρέπει να κρύβουμε. Ταυτόχρονα, η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τόσο από φορείς εκπαίδευσης όσο και από την ίδια την κοινωνία, οδηγεί πολλά άτομα στο να μην γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για το σώμα τους, τις λειτουργίες του, τις ενδεχόμενες ασθένειες και κατ΄ επέκταση τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται. Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα για να πάρει μία θηλυκότητα την σεξουαλική υγεία στα χέρια της, είναι η γνώση. Η κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει στον κόλπο, το πιο οικείο μέρος του σώματός μας. Αυτό ακριβώς θέλουμε ως εγχείρημα να ενθαρρύνουμε, μέσω της γνωστοποίησης και της ανοιχτής συζήτησης για όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά. Το επόμενο και πολύ βασικό βήμα είναι η εξευρεύνηση του ίδιου μας του σώματος και η αυτοφροντίδα του. Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους προάγουμε την αυτοφροντίδα είναι να ενθαρρύνουμε την αυτοδειγματοληψία στο σπίτι με τα home tests μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε γιατρούς, σημαίνει απλώς ότι μπορούμε επίσης να γνωρίζουμε το σώμα μας και ίσως αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη και μία/έναν γιατρό στη διάγνωση. Μέσω αυτού του είδους την αυτοφροντίδα ως θηλυκότητες  μπορούμε να έχουμε τα εργαλεία και τις γνώσεις για να μάθουμε το σώμα μας και να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας στα χέρια μας.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by omgyno greece (@omgyno_gr)

Πολλές γυναίκες ανάμεσά μας δεν τηρούν την προτροπή του ενός τεστ παπ τον χρόνο; Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτό; Έχουμε οι γυναίκες τη σωστή ενημέρωση για τον έλεγχο της υγείας μας;
 
Ενώ οι τακτικές εξετάσεις σώζουν αποδεδειγμένα χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, γυναίκες από όλο τον κόσμο δεν εξετάζονται αρκετά ή ακόμα και καθόλου. Eκτός αυτού, πολλά άτομα χαρακτηρίζουν τέτοιες εξετάσεις ως αμήχανες, οδυνηρές, ακόμα και τραυματικές, ειδικά για τα άτομα που αναρρώνουν από τις συνέπειες σεξουαλικής βίας ή που έχουν παθήσεις της μήτρας όπως την ενδομητρίωση. Επίσης, συγκεκριμένες υποομάδες είναι λιγότερο πιθανό να εξεταστούν, όπως για παράδειγμα, queer άνθρωποι, γυναίκες στα δύο άκρα της ηλικιακής καταλληλότητας, όπως και μετανάστες ή άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην παρευρεθούν στις απαραίτητες εξετάσεις τους. Σε έρευνα που πραγματοποίησαμε σε 400 θηλυκότητες (σε Ελλάδα και εξωτερικό) συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι τα περισσότερα άτομα δεν ξέρουν καν για ποιο λόγο υποβάλλονται σε τεστ όταν κάνουν τεστ Παπανικολάου. Αυτό οφείλεται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που κρατά τ@ν ασθενή στο σκοτάδι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από ένα τεστ ΠΑΠ ακούμε ένα σκέτο «Όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα» ή «Βρέθηκε αυτή Χ λοίμωξη και θα χρειαστεί να πάρεις την τάδε αγωγή για τόσες μέρες». Τι σημαίνει όλα καλά και πως μπορούμε να προσέχουμε την γενικότερη κολπική μας υγεία; Tι ακριβώς ελέγχεται και πως λειτουργεί το σώμα μας; Ποια ακριβώς είναι η λοίμωξη που έχουμε, πως μπορεί να την αποκτήσαμε, ποια είναι η λειτουργία της στον οργανισμό μας, πως μπορούμε να την αποτρέψουμε και ποιες είναι οι εναλλακτικές θεραπείες; Όλα αυτά (και πολλά ακόμη) είναι ερωτήματα για τα οποία χρειάζεται πλήρης ενημέρωση και γνώση, καθώς και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Δυστυχώς, λοιπόν, σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν συμβαίνει και κατ’επέκταση δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση για τον έλεγχο της υγείας μας. Πολλές φορές είναι περιορισμένη, ενώ άλλες φορές είναι τελείως ανύπαρκτη. Aυτό ακριβώς επιθυμούμε να αλλάξουμε, γιατί η γνώση είναι δύναμη και χωρίς αυτή τη γνώση δεν έχουμε ιδέα από πού να αρχίσουμε να φροντίζουμε το σώμα μας.
 
Πολλά άτομα στο ταξίδι της ιατρικής τους περίθαλψης έχουν αντιμετωπίσει τραυματικές συμπεριφορές και εμπειρίες. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι όταν η/ο γιατρός ασκεί κριτική για την σεξουαλική ζωή του ατόμου, όταν κάνει τ@ν ασθενή να αισθάνεται ντροπή για την σεξουαλικότητά τ@, όταν τ@ν κατηγορεί εάν έχει μολυνθεί από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, όταν κάνει ακατάλληλα σχόλια για θέματα σχετικά με το σώμα και το βάρος ή ακόμη και δημιουργεί φόβο στο μυαλό θηλυκοτήτων που είναι τριάντα χρονών και δεν είναι έτοιμες ή δεν επιθυμούν να γίνουν της μητέρες.
 
Άλλες φοβούνται την επίσκεψη στον γυναικολόγο, είτε λόγω κάποιας τραυματικής εμπειρίας από προηγούμενη επίσκεψη είτε λόγω ελλιπούς γνώσης του σώματός τους. Πώς διορθώνεται αυτό και τι λύσεις έχετε εσείς για αυτές τις γυναίκες;
 
Πολλά άτομα στο ταξίδι της ιατρικής τους περίθαλψης έχουν αντιμετωπίσει τραυματικές συμπεριφορές και εμπειρίες. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι όταν η/ο γιατρός ασκεί κριτική για την σεξουαλική ζωή του ατόμου, όταν κάνει τ@ν ασθενή να αισθάνεται ντροπή για την σεξουαλικότητά τ@, όταν τ@ν κατηγορεί εάν έχει μολυνθεί από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, όταν κάνει ακατάλληλα σχόλια για θέματα σχετικά με το σώμα και το βάρος ή ακόμη και δημιουργεί φόβο στο μυαλό θηλυκοτήτων που είναι τριάντα χρονών και δεν είναι έτοιμες ή δεν επιθυμούν να γίνουν της μητέρες. Ως omgyno, χτίχουμε μια ιατρική κοινότητα με γυναικολόγους που ενστερνίζονται τις αξίες και τα πιστεύω μας, γι αυτό και ζητάμε από την ίδια την κοινότητά μας να μας προτείνει γιατρούς που ταιριάζουν με την omgyno. Έτσι, δημιουργούμε ένα δίκτυο γιατρών που συμβαδίζει με τις πεποιθήσεις μας και είναι εδώ για να βοηθήσει και να υποστηρίξει όσες θηλυκότητες το επιθυμούν, χωρίς κριτική και με σεβασμό. Προσφέρουμε υπηρεσίες τηλεϊατρικής, έτσι ώστε ένα άτομο να μπορέσει να κάνει μία διαδικτυακή συνεδρία για μία γρήγορη ερώτηση, για συζήτηση αποτελεσμάτων ή ακόμη και για πλήρη συμβουλευτική. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με μία/έναν γιατρό για να φροντίσει την υγεία του, να αντιμετωπίζει ακόμα και εκεί δυσκολίες. Γι’αυτό κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε εάν φροντιστικό και all-inclusive περιβάλλον ιατρικής περίθαλψης. Έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα femshop με eco-friendly προϊόντα για την υγεία του κόλπου, όπως κύπελλα περιόδου, υφασμάτινες σεβριέτες κα.  Επιπλέον, προσφέρουμε την υπηρεσία των home test, έτσι ώστε όποιο άτομο το επιθυμεί να μπορεί πλέον να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις μόνο του, χωρίς στίγμα και με πλήρη ιδιωτικότητα.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by omgyno greece (@omgyno_gr)

Τι είναι το home testing; Τι πρέπει να γνωρίζουμε;
 
Το home testing, είναι ουσιαστικά γυναικολογικές εξετάσεις στο σπίτι. Είναι μία υπηρεσία που προσφέρεται από πολλούς φορείς υγείας στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα μέσω της omgyno. Eίναι ένα κιτ εξέτασης με το οποίο το κάθε άτομο μπορεί να πάρει το δικό του δείγμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η online παραγγελία του test και η λήψη δείγματος από τον κόλπο μέσω ενός μαλακού βαμβακοφόρου στυλεού. Ακολουθώντας τις σαφείς οδηγίες, το home test διενεργείται τελείως ανώδυνα και με ασφάλεια. Στην συνέχεια, το δείγμα παραλαμβάνεται και αποστέλλεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο για ανάλυση και το άτομο λαμβάνει τα αποτελέσματα του μέσω email με πλήρη ιδιωτικότητα εντός 3-5 ημερών. Σε περίπτωση που κάποι@ θέλει να συζητήσει τα αποτελέσματά τ@, μπορεί να μεταβεί στη σελίδα τηλεϊατρικής της omgyno και να κλείσει μια διαδικτυακή συνεδρία με γυναικολόγο. Ποια είναι τώρα η διαφορά του με το τεστ ΠΑΠ; Το τεστ Παπανικολάου είναι μια διαδικασία κατά την οποία μία/ένας γυναικολόγος χρησιμοποιεί ένα κολποδιαστολέα για να ανοίξει τον κόλπο και να ξύσει τον τράχηλο για να ανακτήσει κύτταρα έτσι ώστε να ελέγξει για σημάδια καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτή η εξέταση συνιστάται να γίνεται κάθε τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η/ο γυναικολόγος συνήθως παίρνει επίσης κολπικό υγρό, μέσω ενός στυλεού, για μια καλλιέργεια κολπικού υγρού. Αυτές είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες για διαφορετικούς στόχους. Το τεστ Παπανικολάου είναι για τον έλεγχο του καρκίνου και το τεστ κολπικής καλλιέργειας για τον έλεγχο όλων των ειδών λοιμώξεων και ορισμένων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (και θα πρέπει να γίνεται πιο τακτικά ειδικά σε σεξουαλικά ενεργά άτομα). Για να βεβαιωθεί κάποι@ ότι δεν κινδυνεύει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι καλύτερο να κάνει το home τεστ HPV που ανιχνεύει ακριβώς τους τύπους του HPV που μπορεί να έχει, καθώς είναι η πιο κοινή αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα τεστ HPV είναι πιο αποτελεσματικά στην έγκαιρη ανίχνευση και συνιστώνται να γίνονται κάθε 3-5 χρόνια μεταξύ 25 και 65 ετών. Η omgyno προσφέρει 4 είδη home test και μπορείτε να τα βρείτε αναλυτικά εδώ. Τα home test υποστηρίζουν όποιο άτομο εκεί έξω το έχει ανάγκη με ιδιωτικότητα, αμεσότητα, ευκολία, χωρίς πόνο και χωρίς στίγμα.
 
Ως omgyno χτίζουμε μία ολιστική προσέγγιση για τον έλεγχο της σεξουαλικής υγείας και σίγουρα ένας από τους βασικούς πυλώνες είναι η έννοια της αυτοφροντίδας και κατ’επέκταση της αυτοεξέτασης.
 
Ποια είναι τα βασικά βήματα για μια ρουτίνα που προάγει καλή σεξουαλική υγεία; Η αυτοεξέταση φαντάζομαι είναι ένα από αυτά.
 
Ένα από τα βασικά βήματα για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην σεξουαλική μας υγεία είναι όπως αναφέραμε και πριν η γνώση. Χρειάζεται βαθιά ενημέρωση, συζήτηση και επικοινωνία για όσα θέματα μας απασχολούν- από το πιο από μέχρι και το πιο σύνθετο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας. Να δίνουμε σημασία στο τι μας συμβαίνει, στην αντίδραση του σώματός μας σε διάφορες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε (περίοδος, κοπλικές εκκρίσεις, σεξουαλική δραστηριότητα, ψυχολογική κατάσταση). Να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε για να μας φροντίζει και αυτό πίσω. Ως omgyno χτίζουμε μία ολιστική προσέγγιση για τον έλεγχο της σεξουαλικής υγείας και σίγουρα ένας από τους βασικούς πυλώνες είναι η έννοια της αυτοφροντίδας και κατ’επέκταση της αυτοεξέτασης.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by omgyno greece (@omgyno_gr)

Ποιους στόχους έχετε πετύχει ως τώρα και τι στόχους έχετε θέσει για το μέλλον;
 
Έχουμε ξεκινήσει την δημιουργία της κοινότητά μας στην Ελλάδα και πραγματικά είναι πολύ όμορφο και υποστηρικτικό να βλέπουμε πως από το ξεκίνημά μας έχουμε ήδη βοηθήσει άτομα που είχαν ανάγκη μία υπηρεσία σαν την omgyno. Επιθυμούμε να προσθέσουμε και άλλες γιατρούς στο δίκτυο μας, μέσα από προτάσεις της κοινότητας μας και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας άτομα που γνωρίζουν κάποια γιατρό και θεωρούν ότι ταιριάζει στο εγχείρημά μας. Τα επόμενά μας βήματα είναι να να κάνουμε τις υπηρεσίες μας διαθέσιμες σε όλες τις γλώσσες και να βρούμε γιατρούς που μιλούν όλες τις απαραίτητες γλώσσες σε κάθε χώρα. Θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ανθρώπων που έχουν παρόμοιες αξίες με την omgyno και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μέση Ανατολή.  Ο στόχος μας είναι ένας : θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη γυναικολογία με προοδευτικές και all-inclusive αξίες, σεβόμενες την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν το σώμα τους και ενθαρρύνοντας την αυτοφροντίδα. Aπαιτούμε δραστικές αλλαγές στο πως αντιμετωπίζονται τα σώματα μας, οι επιλογές μας, σεξουαλική και η εμμηνορροϊκή μας υγεία.