Οι αρχαίοι ήταν απίστευτα καινοτόμοι άνθρωποι, που κυριολεκτικά έχτισαν τον πολιτισμό από το τίποτα. Φυσικά, σαν τους Αρχαίους Έλληνες δεν έχει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Επινόησαν διάφορα εργαλεία, έκαναν Τέχνη και έχτισαν, για παράδειγμα το Κολοσσαίο. Ναι, καλά καταλάβατε, στο σημερινό μας μάθημα, μετά από αυτό με τις αηδιαστικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων, θα μιλήσουμε για τις απερίγραπτα σιχαμερές συνήθειες των Ρωμαίων, των ανθρώπων που μας αντέγραψαν χωρίς καμία ντροπή. Καλά, πού να δείτε τι γινόταν στον Μεσαίωνα.

Η Ρώμη ήταν όπως κάθε άλλος πολιτισμός: γεμάτη αντιφάσεις, ανισότητες και κακές συνήθειες. Αυτό που πρόκειται να μάθετε για αυτή τη θαυμαστή εποχή, όμως, είναι το πόσο αηδιαστική ήταν. Ποιο είναι το πρώτο που σκέφτεστε όταν φέρνετε στο μυαλό σας την αρχαιότητα; Ίσως ένα γεμάτο αίματα Κολοσσαίο, πλατείες με φιλοσόφους και επιστήμονες, σωστά; Ωραία, κανένα πρόβλημα. Από εδώ και πέρα θα κάνετε και μερικές ακόμα σκέψεις όταν θα μιλάτε με τους φίλους σας για τους Αρχαίους Ρωμαίους. Ποιος ξέρει, ίσως τους εντυπωσιάσετε με τις γνώσεις σας (νοτ).

via GIPHY

Χρησιμοποιούσαν περιττώματα για τονωτικά

Όχι σαν αυτά που βάζετε στο τζιν σας μαζί με μια φέτα λεμόνι. Δεδομένης της έλλειψης προϊόντων καφεΐνης, οι Ρωμαίοι ετοίμαζαν ένα μείγμα από περιττώματα κατσίκας και το χρησιμοποιήσουν όταν ένιωθαν ιδιαίτερα κουρασμένοι. Από εδώ και πέρα, κάθε φορά που θα πίνετε καφέ, θα λέτε ευχαριστώ.

Έτρωγαν και έκαναν εμετό

Όχι γιατί τους πείραξε, αλλά γιατί ήθελαν να φάνε περισσότερο. Όποιος έχει διαβάσει Σενέκα θα θυμάται τον εμετό. Έμοιαζε λογικό κάποιος να κάνει εμετό κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου για να συνεχίσει να απολαμβάνει το φαγητό. Δεν ήταν λογικό.

via GIPHY

Πίστευαν ότι το σχήμα του πέους φέρνει τύχη

Αυτές οι φιγούρες θα εμφανίζονται σε περιδέραια, φυλαχτά ή οποιοδήποτε είδος προσωπικού αξεσουάρ ή διακόσμησης σπιτιού. Αυτό το μέρος του σώματος λατρευόταν στην αρχαία Ρώμη και σύμφωνα με παλιά γραπτά, το να έχεις αυτό το σχήμα σε ένα σπίτι ή ως μέρος του ρουχισμού σου, ήταν ένα κάλεσμα για καλή τύχη.

Ο ιδρώτας των μονομάχων

Όσοι απέτυχαν στο Κολοσσαίο, συνάντησαν τον θάνατο. Οι νικητές, από την άλλη, θεωρούνταν σύμβολα τιμής και ανδρείας. Είναι λοιπόν προφανές γιατί τα φυσικά έλαια του νικητή μονομάχου συγκεντρώθηκαν και πουλήθηκαν ως καλλυντικό στις γυναίκες. Γιατί; Γιατί θεωρούσαν ότι έκαναν καλό στην επιδερμίδα τους. Κακό.

via GIPHY

Ούρα για τον καθαρισμό δοντιών

Δεν συνιστάται από τους οδοντίατρους. Εκτός από τις υπόλοιπες χρήσεις, όπως φάρμακα ή απορρυπαντικό, ορισμένοι χρησιμοποιούσαν το σωματικό αυτό υγρό ως στοματικό διάλυμα. Πίστευαν ότι είχε ένα φυσικό μαλακτικό για να διατηρεί τα δόντια λευκά και λαμπερά. Δεν είχε. Σίγουρα δεν είχε.