*To κείμενο δημοσιεύτηκε 31/1/22

Τουλάχιστον διακρίνουμε μια αυτογνωσία. Σε ένα από τα βίντεο του, ο Snik χαρακτηρίζει «clown fiesta» το ξεκατίνιασμα των τελευταίων ημερών από το Instagram με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον άλλο διάσημο τράπερ της χώρας, Light. Όπως φαίνεται οι δυο τους θα λύσουν τις διαφορές του με γάντια. Ευτυχώς δηλαδή γιατί η είδηση με τα όπλα μας έπεσε βαριά.

Όπως μαθαίνουμε, τα δύο αυτά μουσικά τέρατα θα βρεθούν πάνω σε ρινγκ. Αυτό επιθυμεί η πλευρά του Snik και ο Light δεν έχει κανένα πρόβλημα. «Αρχικά να πω ένα συγνώμη επειδή μας ακολουθούνε και μικρά παιδιά για όλο αυτό το clown fiesta που έγινε εχθές στο Instagram. Σίγουρα δεν θέλω να προμοτάρω την βία μέσω του Instagram μου, αλλά και μερικές φορές η υπομονή έχει τα όριά της. Τώρα για σένα Light, πάμε anytime να βάλουμε γάντια, κανονικά με εισιτήριο να βγάλεις και εσύ τα λεφτά σου αφού έχει βαρέσει η ανεργία κόκκινο και να συμφωνήσουμε και το 50% από τα έσοδα να πάει σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό για να βγει και κάτι καλό από όλο αυτό». Τρομερή παράσταση, ε;

https://www.youtube.com/watch?v=0zGfyHiWNnw

Η απάντηση του Light ήταν άμεση. «Λοιπόν δέχτηκες να το κάνουμε στο ρινγκ, πολύ ωραία. Εμένα αυτό είναι το ψωμοτύρι μου να ξέρεις. Γιατί εκεί που θα σε έδερνα μπροστά σε 20 άτομα και θα με έβλεπαν μόνο 20 άτομα να σου σπάω τα δόντια, τώρα θα με δει όλη η Ελλάδα. Αλλά μην ξεκινήσεις, “να υπογράψουμε συμβόλαια να μην βγει κανένας νοκ άουτ και γίνει ρεζίλι”… Ρεζίλι έχει γίνει ήδη και θα σε κάνω επί 100. Θες το ρινγκ; Θα μαζεύεις τα δόντια σου».

Ωραία, ας πάμε στις αληθινές ραπ κόντρες τώρα γιατί κάπως βαρεθήκαμε το θέατρο. Βέβαια, ΟΚ, τραπ κάνουν οι άνθρωποι αλλά μην ξεχνάμε πού βασίστηκε το συγκεκριμένο είδος.

Dre. Dre – Eazy-E

Μετά από έναν άσχημο χωρισμό, τα πρώην «αδέλφια» των NWA, Eazy-E και Dr. Dre, αντάλλαζαν ασταμάτητα προσβολές μέσα από τα κομμάτια τους και όχι μόνο. Ο Dre επισφράγισε την κόντρα αυτή με το “Dre’s Day”, αλλά ο Eazy-E έδωσε μια απάντηση με το “Real Muthaf–kin’ Gs”. Ο Eazy επιτέθηκε στον Dre και τον Snoop Dogg, αποκαλώντας τους «γκάνγκστερ του στούντιο» που δεν είδαν ποτέ την σκληρή πραγματικότητα στα γκέτο. Σαν να μην έφτανε αυτό, αφιέρωνε χρόνο στο να σκαλίζει το παρελθόν του Dre, τότε που ήταν μέλος των World Class Wrecking Cru, ενός ηλέκτρο-ποπ συγκροτήματος. “Damn it’s a trip how a n—a can go so quick from wearing lipstick to smoking on chronic at picnics,” είπε και ακολούθησε ένας χαμούλης. Τελικά, κερδισμένος από αυτή την κόντρα βγήκε ο Dre.

Jay Z – Nas

Πριν από τη συμφωνία στη Def Jam. Πριν από το Power 105 lovefest. Πριν από τις συνεργασίες τους, ο Nas και ο Jay Z βρίσκονταν στα μαχαίρια. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τους λόγους που ο Jay Z και ο Nas βρέθηκαν ξαφνικά μπλεγμένοι σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες διαμάχες στην ιστορία της μουσικής. Μήπως ο Nas ζήλευε τα εμπορικά κατορθώματα του Jay; Τελικά ο Jay κάνει αναφορά στη μητέρα του Nas στο “Is That Your Chick”; Οι δύο μουσικοί γίγαντες της Νέας Υόρκης αντάλλαξαν προσβολές για χρόνια και δεν προκάλεσαν ο ένας τον άλλον σε μια λυρική μονομαχία στο HBO ή στο Instagram (εντάξει, δεν υπήρχε τότε). Αυτή η κόντρα οδήγησε σε δύο από τα καλύτερα battle κομμάτια στη μεγάλη ιστορία του hip-hop: το “Takeover” του Jay-Z και το “Ether” του Nas. Χάρη στη μουσική του Kanye West, το “Takeover” ήταν μουσικά ανώτερο από το “Ether”, αλλά ο Nas, όπως και να το κάνουμε, έχει ένα στιχουργικό πλεονέκτημα.

2Pac – Biggie

Ο ένας έπαιζε συνεχώς επίθεση, ο άλλος προτιμούσε να είναι λυρικός ακόμα στα diss κομμάτια του. Η κατάληξη γνωστή και άσχημη. Η κόντρα μεταξύ του Tupac Shakur και The Notorious B.I.G. ήταν μοναδική από πολλές απόψεις. Είναι ενδιαφέρον το πώς η τακτική του Pac ήταν άκρως αντίθετη με αυτό του Big. Για παράδειγμα, ποιος μπορείς να ξεχάσει τα εναρκτήρια λόγια του πρώτου στο “Hit’ Em Up”; “That’s why I f—ked your wife, you fat muthaf—a”. Από την άλλη, ο Biggie κατάφερνε να είναι ποιοτικός σε όλα τα diss του -και είναι πολλά. Αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή hip-hop κόντρα στην ιστορία του είδους. Επηρέασε ολόκληρες περιοχές, κατέστρεψε σχέσεις και αφαίρεσε ζωές. Τελικά, δεν κέρδισε κανείς αυτή τη μάχη.