Θα είναι σαν λοκντάουν αλλά δεν θα είναι. Βασικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση και τον πολιτισμό τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της μετάλλαξης «Όμικρον» θυμίζουν κανονικό λοκντάουν: περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας και απαγόρευση μουσικής σε οποιαδήποτε μορφή (ζωντανή ή ηχογραφημένη) και ένταση.

Οκ, τα πράγματα είναι σοβαρά όχι γιατί η μετάλλαξη προκαλεί (ακόμα τουλάχιστον) βαριά νόσηση, αλλά κυρίως γιατί ζούμε σε μια χώρα που πολλά πράγματα συμβαίνουν κατά τύχη και κυρίως το ΕΣΥ έχει αφεθεί εδώ και χρόνια στην τύχη του.

Μπορεί η Ζωή να σου έχει πει υπέροχες σειρές για να περάσεις τον χρόνο στον σπίτι, αλλά όσο καλό και να είναι το binge watching, θέλουμε λίγο να κάνουμε και τις βόλτες μας. Να βγούμε για ένα καφέ, για μια μπύρα, για ένα φαγητό. Χωρίς μουσική. Χωρίς δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

Αν είσαι επιχειρηματίας σωστός, αν είσαι μεγαλωμένος στα γόνατα του Bezos και του Musk ξέρεις ότι ακόμα και η πανδημία είναι μια ευκαιρία για να βγάλεις λεφτά. Έχεις, μάλιστα, και το παράδειγμα μπροστά σου για να το ακολουθήσεις. Θυμάσαι τότε στις τέλη 90s με 00s όταν κάθε ελληνάδικο είχε όνομα που ήταν εμπνευσμένο από την επικαιρότητα της εποχής; «Χρηματιστήριο», «Επιτόκιο», «Hackers», «Μήνυμα» κ.α.; Ναι, τις θυμάσαι.

Μόλις λοιπόν διανύσουμε το τελευταίο, τελευταίο, τελευταίο μίλι, μόλις κηρύξουμε για μία ακόμα χρονιά το τέλος της πανδημίας, τότε θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε μια πλειάδα καταστημάτων που το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από την καραντίνα.

Το κλείνεις τώρα, θησαυρίζεις αύριο και πίνεις στην υγειά μας που σου ανοίξαμε τα μάτια,

«Κρούσμα Club», Μπουρνάζι

Ξεκινάμε με τη ναυαρχίδα της νυχτερινής διασκέδασης. Το the place to be όλης της Δυτικής Αττικής. «Κρούσμα club», Μπουρνάζι, οι πιο γερές μπάρες της Αθήνας. Ελληνικά μόνο. Τα challenge του ελληνικού tik tok ξεκινούν από εδώ. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση χαμένων εξεταστικών σε 1.000 τετραγωνικά.

«Μονοδοσικό», Παροικία

Το χειμώνα «Κρούσμα», το καλοκαίρι «Μονοδοσικό» στην Πάρο. Εκεί όπου θα καταλήγουν κάθε βράδυ όλες «οι πρώτες διακοπές στα 16 με τους συμμαθητές». Παίζει ρεμιξ με Στέφανο Πιτσίνιαγκα στο repeat. Θα διαβάζετε για αυτό στα σεντόνια του TYN όλο τον επόμενο χειμώνα.

«Το Μπόλι», Αιγάλεω

Ρακομελάδικο στην Αγίας Λαύρας. Τραπεζάκια στον πεζόδρομο, φοιτητές παντού και ναργιλέδες. Ρακί λίγο ανώτερη από την κηροζίνη που καίνε αεροπλάνα low cost αεροπορικής.

«Παρενέργειες», Πετρούπολη

Εδώ μιλάμε για πιο σκληρές καταστάσεις. Όχι απλώς ελληνικά, αλλά αυτά τα ελληνικά που δεν ξέρεις ότι υπάρχουν. Το όνομα είναι διπλής: αναφορά στην πανδημία αλλά και σε ό,τι παθαίνεις όταν πίνεις εκει. Πας μετά τις 03:00, αλλά σπάνια είσαι σε κατάσταση για να το θυμάσαι.

«Όμικρον», Κορυδαλλός

Σαν τις «Παρενέργειες», αλλά με μετρό για να μην πληρώνεις μια περιουσία στο ταξί.

Μετάλλαξη, Νέα Ιωνία

Ναργιλεδάδικο που δουλεύει από πρωί για να τα παίρνει από μαθητές των κοντινών Λυκείων που κάνουν κοπάνα. Εδώ κλείνονται τα ντιλ της πενθήμερης και οι πρώτες σεζόν σε νησί.

«Booster shot», Κουκάκι

Μπραντσάδικο που θα κάνει hype για 3 μήνες και μετά θα ζει με τους Airbnb τουρίστες. Τουλάχιστον 3 πιάτα με κινόα και άλλα δύο με τόφου. Καφές τέταρτου κύματος από κάποιο χωριό λίγο έξω από την Μπαρανκίγια. Σερβίρει κοκτέιλ σε βάζο μαρμελάδας.

 

via GIPHY

«Διάγγελμα», Κάτω Πατήσια

Σε παράλληλο της Αχαρνών, ανοιχτό από μεσημέρι μέχρι πολύ νωρίς το πρωί. Μικροσκοπική πόρτα και τζαμαρία με κλειστές κουρτίνες. Υπάρχει σταθερά έξω ένα τραπέζι όπου κάθεται πάντα ο ιδιοκτήτης του διπλανού υπαίθριου πάρκινγκ. Πάντα έχει δύο ποτήρια με φραπέ, αλλά ποτέ δεν τον έχουν δει με παρέα.

«2nd dose», Γκάζι

Γκοθάδικο που υπήρχε εκεί πριν να γίνει το μετρό και οι djs του ήταν φίρμες στο myspace. Το επισκέπτονται και όσοι το επισκέπτονταν πριν ανοίξει το μετρό.

Vaxxxine, Μεταξουργείο

Καραντίνα και φετίχ. Ένα νέο dungeon με θεματικά δωμάτια για την BDSM (και όχι μόνο) κοινότητα της Αθήνας. Shibari, spanking και συμπάθεια.

via GIPHY

«Rapid Café», Παραλία Κατερίνης

Δουλεύει 5 μήνες το χρόνο κυρίως με Σέρβους. Είναι από αυτά τα καφέ της επαρχίας που είναι καφεσουβλαπισταρίεσκρεπερί και προφάνως έχουν άλλες τιμές για ντόπιους και άλλες για τουρίστες. Ο ιδιοκτήτης βρήκε κονέ στο Βελιγράδι και πήγε και έκανε στα κρυφά το Sputnik.

«Αγέλης Κρούσμα», Ψυρρή

Νεοταβέρνα της κακιάς ώρας με ξύλο, πέτρα και παλιά κονσεβερκούτια για διακόσμηση. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (μεσημέρι) ζωντανή μουσική. Χοροί συνοικιακών φροντιστηρίων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Σπεσιαλιτέ σπετσοφάι στα μικροκύματα και κατεψυγμένο σαγανάκι.

«Μποτσουάνα», Καισαριανή

Ρεμπετάδικο με χρέωση ελάχιστης κατανάλωσης. Ζει κυρίως από γενέθλια φοιτητών, τώρα με τα τραπέζια των 6 θα έχει πρόβλημα.

Delta, Καλλιθέα

Εστιατόριο που μιλά για βιωσιμότητα και δεν θα πας πάνω από μία φορά. Στεγάζεται σε επιβλητικό κτήριο μεγάλου πολιτιστικού Ιδρύματος της χώρας. Oh wait..