«Νομίζω ότι είναι αληθινό», είπε στους προϊσταμένους του ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Curtin, Tyrone O’Doherty, όταν εντόπισε την ανωμαλία. Ναι, η σκηνή αυτή που περιγράφουμε μοιάζει με αυτή του Don’t Look Up με τη διαφορά ότι η ανακάλυψη ήταν αληθινή, όπως αποδεικνύεται. Το αντικείμενο που ακτινοβολούσε από το διάστημα ήταν «απόκοσμο» και βρέθηκε «στη γαλαξιακή πίσω αυλή μας».

Μια αυστραλιανή ομάδα που μελετά τα ραδιοκύματα του σύμπαντος, ανακάλυψε έναν νέο τύπο δέσμης φωτός που έρχεται και φεύγει, η οποία είναι μια από τις φωτεινότερες ραδιοφωνικές πηγές στον ουρανό. Οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης δημοσιεύτηκαν στο Nature πριν από μερικές ημέρες.

Όταν κάτι στο διάστημα ανάβει και σβήνει, ονομάζεται «παροδικό». Μπορεί να προέρχεται από ένα πάλσαρ, το οποίο αναβοσβήνει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου ή δευτερολέπτων. Ή ένα σουπερνόβα που μπορεί να εμφανιστεί για λίγες μέρες πριν εξαφανιστεί ξανά. Περίεργα πράγματα.

«Αυτό που βρήκαμε, ωστόσο, είναι κάτι που ανάβει και σβήνει κάθε 20 λεπτά», είπε η αστροφυσικός Dr Natasha Hurley-Walker. «Ήταν κάπως τρομακτικό για έναν αστρονόμο γιατί δεν υπάρχει τίποτα γνωστό στον ουρανό που να το κάνει αυτό. Και είναι πραγματικά πολύ κοντά μας, περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά. Είναι στη γαλαξιακή μας αυλή». Η Hurley-Walker προέρχεται από το Curtin University του International Center for Radio Astronomy Research. Ήταν επίσης επόπτης του O’Doherty και η κύρια συγγραφέας του άρθρου στο Nature.

via GIPHY

Χρησιμοποιεί το Murchison Widefield Array στην απομακρυσμένη Δυτική Αυστραλία, ένα ραδιοτηλεσκόπιο, για να ερευνήσει τον ουρανό. Για την τιμητική του διατριβή, ο O’Doherty εντάχθηκε στην ομάδα της και είχε δημιουργήσει κάποιο λογισμικό κωδικοποίησης για την αναζήτηση δεδομένων για αυτά τα «παροδικά» φαινόμενα.

«Κάτι βρήκε», είπε. Οι εικόνες από τη συστοιχία δείχνουν τον Γαλαξία, με μια φωτεινή κουκκίδα που επισημαίνει τη θέση του αντικειμένου. «Ακριβώς στα δεξιά, υπάρχει μια πηγή που είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, που εκτοξεύει πίδακες ραδιοκυμάτων στο διάστημα με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός».

«Ομολογουμένως, είναι πιο μακριά. Αλλά αυτό τα παροδικά ραδιοκύματα που είδαμε είναι περίπου τόσο φωτεινό. Άρα αυτό είναι πραγματικά ακραίο. Και δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τόσο φωτεινό».

Η συμπεριφορά του ταιριάζει με κάτι που έχει προβλεφθεί ότι υπάρχει, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ, όπως ένα «μαγνητάριο εξαιρετικά μεγάλης περιόδου», ένα είδος αστέρα νετρονίων που περιστρέφεται αργά. Ή θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι που κατέρρευσε και έγινε πάλσαρ, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Ό,τι κι αν είναι, είναι «πραγματικά ακραία φυσική», είπε η Hurley-Walker «και, φυσικά, θα μπορούσε να είναι κάτι που δεν έχουμε καν σκεφτεί ποτέ».