Ένας νέος αριθμός δημιουργών στο TikTok και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι το να απορρίπτουμε ειδήσεις διασημοτήτων και κουτσομπολιά μας κάνει κακό.

Τι φάση;

Το It’sBecomeAWholeThing είναι ένας λογαριασμός γεμάτος με αστεία βίντεο που αναλύουν ειδήσεις διασημοτήτων. Για την Έμιλι, που εργάζεται για μια φιλανθρωπική οργάνωση, η κουλτούρα των διασημοτήτων είναι μια μορφή απόδρασης από την καθημερινότητά της. Είναι μέλος μιας αυξανόμενης ομάδας δημιουργών που αποκωδικοποιούν και  αναλύουν πλάνα παπαράτσι, διασταυρώνουν τα χρονικά σημεία και σημειώνουν μικροσκοπικές λεπτομέρειες. Πλάνα διάσημων ζευγαριών που κάνουν βόλτες με καφέ, τραβηγμένα σε αρκετά κοντινή απόσταση για να δούμε ότι τα φλιτζάνια του καφέ είναι άδεια και στεγνά. Σε ένα άλλο βίντεο καταγράφει κάθε επώνυμη ανάρτηση στο Instagram που έκανε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι διασημοτήτων ενόψει του πολυτελούς γάμου του. Οι επώνυμες αναρτήσεις είναι στην αρχή αστείες, και μετά παράξενες, και στη συνέχεια ξαφνικά είναι ξεκάθαρο πόσο μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον υπήρχε σε έναν γάμο που έμοιαζε στο κοινό σαν μια γιορτή αγάπης.

Αυτοί οι δημιουργοί δεν είναι θαυμαστές ή τρολ ή haters. Δες το DeuxMoi του Instagram, σκεφτείτε YouTubers όπως η Intelexual Media και η Mina Le. Τα τρία) δημοφιλή podcast που αναλύουν τα απομνημονεύματα διασημοτήτων ( Celebrity Memoir Book Club , Celebrity Book Club και Celebrity Book Club). Όλοι προσφέρουν την ωμότητα της εποχής των μπλόγκερ στιλ Perez Hilton χωρίς την απαίσια σκληρότητα.

Αυτοί οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι το να αγνοείς την κουλτούρα των διασημοτήτων δεν σε κάνει πιο έξυπνο, ή λιγότερο ρηχό ή πιο ελεύθερο. Το να αγνοείς την κουλτούρα των διασημοτήτων σημαίνει να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο στην εκμετάλλευση μιας γιγάντιας βιομηχανίας.

Στο Glamour διαβάζουμε ότι οι ακαδημαϊκοί που σπουδάζουν μέσα ενημέρωσης προβάλλουν αυτό το επιχείρημα για να παίρνουν στα σοβαρά την ποπ κουλτούρα εδώ και χρόνια. «Σε μια δημοκρατία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Ray B. Brown, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής των σπουδών της ακαδημαϊκής ποπ κουλτούρας, «[pop κουλτούρα] είναι η φωνή του λαού – των συμπαθειών και των αντιπαθών τους, των συνηθειών και των συμπεριφορών τους – ψυχή της καθημερινής τους ύπαρξης, ο τρόπος ζωής τους». Οι διασημότητες γεμίζουν τις οθόνες και τις πηγές ειδήσεων μας, επηρεάζουν το χρηματιστήριο, επηρεάζουν την πολιτική — σκεφτείτε πρώτα τους προέδρους μας που ήταν τηλεοπτικοί αστέρες (τόσο ο Ρίγκαν όσο και ο Τραμπ). Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων του πολιτισμού μας, από οικονομολόγους μέχρι πράκτορες του FBI μέχρι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μπορεί να φαντάζονται ότι ζουν εκτός της σφαίρας επιρροής της ποπ κουλτούρας». Ναι, είναι είδηση ότι η Κατερίνα Καινούργιου κάνει κατάψυξη ωαρίων, σημαίνει ότι πολλές single ή και όχι γυναίκες στην ηλικία τους ίσως το σκεφτούν επειδή το είδαν ως ανάρτηση ή είδηση

Αποτελούν, αυτά τα παιδιά,  μέρος μιας ομάδας αυτοδημιούργητων κριτικών που επικεντρώνονται όχι μόνο σε αυτές τις διασημότητες, αλλά και στους μηχανισμούς πίσω από αυτές. Μας ενημερώνουν όταν οι διασημότητες μας χειραγωγούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να σκεφτούν το πώς λειτουργούν οι διασημότητες, ίσως αγνοούν το εύρος της οικονομικής δύναμης που διαθέτουν τα τεράστια ονόματα – τα στούντιο, οι δικηγόροι, οι παραγωγοί, οι πράκτορες, οι εκδότες, οι επενδυτές, οι διαφημιστές και οι ατελείωτες επώνυμες μάρκες. Έτσι, όταν μια διασημότητα κάνει ό,τι κάνουν πολλές διασημότητες—πουλάει ένα προϊόν που στην πραγματικότητα δεν αγοράζει ή δεν χρησιμοποιεί μπορούν κάποιοι στο TikTok να μας το επισημάνουν. 

@itsbecomeawholething Love is a crazy thing #prstunt #celebrityrelationships #shawnmendes #camillacabello #benaffleck #jlochallenge ♬ original sound – Emily Rose