Ο συγγραφέας του φοβερού και τρομερού Fight Club, Τσακ Πόλανιουκ, απάντησε στην είδηση ότι η κινεζική πλατφόρμα Tencent Video, τροποποίησε το τέλος της ταινίας που σημάδεψε όσο λίγες την εφηβεία μας. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι και το βιβλίο είναι εξαιρετικό.

Στις τελευταίες σκηνές του πρωτότυπου, ο Έντουαρντ Νόρτον σκοτώνει το φανταστικό του alter ego Τάιλερ (Μπραντ Πιτ) και παρακολουθεί την έκρηξη πολλών κτιρίων (όχι στην Ομόνοια παιδιά, μην μπερδεύεστε), την ώρα που ακούγεται το κομμάτι των Pixies, Where is my Mind. Ναι, ανατριχίλα.

https://www.youtube.com/watch?v=11eBZd7zdbs

Στην έκδοση που κυκλοφόρησε στην κινεζική πλατφόρμα Tencent Video, ωστόσο, το «αναρχικό» τέλος του πρωτότυπου αντικαθίσταται με ένα μαύρο πλάνο και μια λεζάντα η οποία γράφει: «Η αστυνομία κατάλαβε γρήγορα το σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας». Προσθέτει επίσης ότι ο Τάιλερ στάλθηκε σε ένα «άσυλο» για θεραπεία. Λογοκρισία κυρίες και κύριοι.

Ο Πόλανιουκ, ο οποίος έγραψε το μυθιστόρημα του 1996 που φυσικά βασίζεται ακαι η ταινία, έδωσε μια σαρκαστική απάντηση για το παραποιημένο τέλος στο Substack. «Ο Τάιλερ και η συμμορία συνελήφθησαν. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ψυχιατρικό άσυλο. Τι καταπληκτικό» και «δεν είχα ιδέα! Η δικαιοσύνη πάντα κερδίζει. Τίποτα δεν εξερράγη ποτέ». Στο Twitter, πρόσθεσε: «Έχετε δει αυτό; Αυτό είναι ΣΟΥΠΕΡ υπέροχο! Όλοι έχουν αίσιο τέλος στην Κίνα!».

https://t.co/saVA2yro9B

Οι αυστηροί κανόνες της Κίνας για τη λογοκρισία πιστεύεται ότι είναι ο λόγος για την αλλαγή, αν και δεν είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος. Η Tencent Video, πάντως, αρνείται να σχολιάσει. Γιατί άραγε;

Σε σκηνοθεσία του μοναδικού Ντέιβιντ Φίντσερ, η κινηματογραφική μεταφορά του Fight Club έγινε το 1999 με πρωταγωνιστές τους Έντουαρντ Νόρτον, Μπραντ Πιτ, Έλενα Μπόναμ, Meat Loaf (πέθανε πριν από μερικές ημέρες), Τζάρεντ Λέτο.

Μήπως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε την ταινία για ακόμη μια φορά; Την κανονική, όχι αυτή της Κίνας.