Είχαμε φίλους που αποκλείστηκαν σε τρένα, στην Αττική Οδό, που έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Όσα πάρουν αυτοί σε αποζημίωση ίσως χρειαστεί αν πληρώσουμε εμείς στον επόμενο εκκαθαριστικό του φυσικού αερίου. Δεν κάνω πλάκα. Το αγόρι μου σήμερα μου έστειλε ένα μήνυμα από τοίχο φίλου του που του ήρθε ο λογαριασμός για διαμέρισμα των Αμπελοκήπων 831€. Μέχρι να μου πει ότι δεν ήταν ο δικός μας ίσως έχασα την όραση μου και ένιωσα μια φλεβίτσα στο μέτωπο να φουσκώνει. Το νέο του χόμπι είναι να παρακολουθεί τους φίλους και γνωστούς στα σοσιάλ μίντια και να περιμένει το επόμενο ποστάρισμα με λογαριασμό.
Μου στέλνει μηνύματα απόγνωσης. Θεωρεί αυτόν το λογαριασμό απάνθρωπο, πιστεύει με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε πάει ένα διήμερο στο εξωτερικό. Και οι δύο. Η ανάρτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Σούλτα του προκάλεσε μια μικρή κρίση πανικού. Σχεδόν.
Βλέπει κείμενο με τίτλο «ενεργειακή κρίση» και αρχίζει να ιδρώνει. Διαβάζει κάθε μέρα για την κατάσταση στην Ουκρανία γιατί πιστεύει ότι θα μείνουμε χωρίς καύσιμα. Τα έχω μάθει κι εγώ απέξω τόσες φορές που τα έχω ακούσει: μία σύγκρουση σε ουκρανικό έδαφος κρύβει μεγάλους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ειδικότερα όσον αφορά τα ενεργειακά εμπορεύματα όπως είναι το πετρέλαιο αλλά και το φυσικό αέριο.
Θυμάστε τα παλιά τα χρόνια (πριν το 2020) που τέτοιες μέρες βγαίναμε στο Attica και στο Golden Hall για ψώνια με τις εκπτώσεις; Ούτε εγώ. Θυμάστε τότε που κλείναμε ταξίδια τριήμερα στο Λονδίνο για να πάμε θέατρα, για φαγητό και συναυλίες; Ούτε εγώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 132,3%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 45,9%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 18,9%, των καυσίμων κατά 22,3%. Σημαντικές ανατιμήσεις πλέον παρατηρούνται και σε τρόφιμα. Το σουπερμάρκετ μου τρώει τα μισθά μου, γεμίζεις δυο σακούλες και θέλεις 40€ για τα βασικά. Και τα βασικά δεν είναι λάδι τρούφας και σολωμός φιλέτο.
Πες εσύ ότι ο λογαριασμός του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στα 105 ευρώ, η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο του 2022 είναι 333 ευρώ το μήνα, δηλαδή 217% αύξηση. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα που θερμαίνεται με φυσικό αέριο κι έχει μέση μηνιαία κατανάλωση 600 κυβικά μέτρα ήτοι 6.000 περίπου κιλοβατώρες, σε έναν μέσο χειμώνα, ο καταναλωτής πλήρωνε τον Ιανουάριο του 2021 για θέρμανση 118 ευρώ, ενώ με τις σημερινές τιμές θα πρέπει να δώσει 322 ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 172%.
Στην Αλάσκα έχετε κανέναν γνωστό να μας δώσει συμβουλές πώς μπορούμε να ζεσταθούμε χωρίς θέρμανση;