Ζούμε για την ημέρα που θα πληροφορηθούμε ένα ωραίο νέο. Δυστυχώς, ούτε και σήμερα θα καταφέρουμε να το ακούσουμε. Ανοίγοντας την τηλεόραση το πρωί αντικρύσαμε μια φάλαινα στον Άλιμο να έχει βγει στα ρηχά και πλήθος δημοσιογράφων να την προσεγγίζουν, λες και θα μπορούσε να κάνει δηλώσεις. Η αρχική έκπληξη γρήγορα παραχώρησε τη θεση της στη θλίψη, καθώς όταν ένα τέτοιο κήτος βρίσκεται τόσο κοντά στην ακτή, αυτό δεν είναι για καλό. Μάλλον θα είναι βαριά τραυματισμένο. Την ανησυχία έχει ήδη επιβεβαιώσει με δηλώσεις του και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το θηλαστικό υποφέρει και ότι οι προβλέψεις δεν είναι ενθαρρυντικές για την τύχη του.
Επικοινωνήσαμε με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών “Αρίων”. Συνεργάζεται τακτικά με τα λιμεναρχεία της χώρας ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς και δίνοντας οδηγίες στις περιπτώσεις εκβρασμών ή προσαράξεων κητωδών για τη διαχείριση τους σε περιοχές αρμοδιότητάς τους. Συνεργάζεται και με τη Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε περιστατικά εκβρασμών και περίθαλψης αλλά και με πανεπιστήμια και οργανισμούς οι οποίοι εξειδικεύονται στη διάσωση και περίθαλψη των κητωδών, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η βιολόγος και ωκεανογράφος, Δρ. Αιμιλία Δρούγα, συνιδρύτρια του “ΑΡΙΩΝ” μάς εξηγήσει πώς βρέθηκε εκεί η φάλαινα. «Αυτή είναι η φυσική κατάληξη των θαλασσινών θηλαστικών με προβλήματα υγείας. Βγαίνουν σε ρηχά νερά για να αναπαυθούν, να χαλαρώσουν και να αναρρώσουν. Το συγκεκριμένο θηλαστικό είναι ένας νεαρός ζιφιός, βαθύβιος, ζει μέχρι και στα 4000 μέτρα βάθος, δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια παρά μόνο για να πάρει αέρα. Ο νεαρός αυτός ζιφιός έχει σπασμένη γνάθο και τραύμα στο ρύχγος. Προφανώς, συγκρούστηκε με σκάφος. Είναι οδυνηρά τα τραύματά του και πονάει πάρα πολύ. Του έχει δοθεί ιατροφαρμακευτική βοήθεια αλλά η πρόβλεψη δεν είναι καλή. Είναι ευαίσθητα ζώα. Να σημειωθεί ότι αγχώνονται εξαιρετικά με την παρουσία κόσμου. Υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου και του Κρητικού. Και αναπαράγονται οπότε μπορεί να υπάρχουν και μέλη της οικογένειας του κοντά. Αυτό που μπορεί να κάνει το πλήθος είναι να μην τον προσεγγίζει και να μην πλησιάζει κοντά για φωτογραφίες με φλας και να κάνει θόρυβο. Αγχώνεται το θηλαστικό».
Χθες ο νεαρός ζιφιός είχε εξοκείλει σε λιμανάκι της Βουλιαγμένης και μετά από αρκετή προσπάθεια μέλη του “ΑΡΙΩΝ” και άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να τον οδηγήσουν στα ανοιχτά. Για τη διάσωση του ζώου επιστρατεύτηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, Πρόεδρος και υπεύθυνος κτηνίατρος του Κένρου.
Η κτηνιατρική ομάδα Αθηνών (Δρ. Ευγενία Σκούντζου και Δρ. Παντελής Σαρρής) και ο εξειδικευμένος βιολόγος Νικήτας Βογιατζής μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Lifeguard Hella SAR V olunteer) και άνδρες του Λιμεναρχείου Φλοίσβου βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, συνδράμοντας την επιχείρηση διάσωσης του κήτους. Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες και αυτή τη στιγμή η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ο νεαρός ζιφιός να μην τα καταφέρει.
Η πτεροφάλαινα στη Φρεαττύδα
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 23/12/2020, μια πτεροφάλαινα είχε εκθαλασσωθεί στην ακτή της Φρεαττύδας στον Πειραιά. Το θηλαστικό βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και έφερε σημάδια τραυματισμού από πλοίο. Σε εκείνη τη περίπτωση, τα συνεργεία του δήμου προχώρησαν στη ρυμούλκησή της στην ακτή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε για υγειονομική ταφή.