Μετά το πρώτο, αρκετά μπούμερ επεισόδιο της εκπομπής του Σταύρου Θεοδωράκη, οι Πρωταγωνιστές επέστρεψαν και ασχολούνται με τα λύματά μας. Εντάξει, όχι ακριβώς. Να εξηγήσουμε: Η εκπομπή έδωσε έμφαση στα ναρκωτικά και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με αυτά, όπως ποιες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να επιτρέψουν την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης από τους ενήλικες; Γιατί στην Ελλάδα επιτρέπουμε την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά απαγορεύουμε τα προϊόντα της; Σε ποιες ασθένειες, τα παράγωγα της κάνναβης έχουν θετικά αποτελέσματα; Τι συνιστούν και τι ζητούν από το κράτος κορυφαίοι γιατροί; Πόσοι Αθηναίοι καπνίζουν συστηματικά κάνναβη; Τι μαρτυρούν τα λύματα;

Εμείς, σε αυτό το κείμενο, θα ασχοληθούμε με το τελευταίο κομμάτι και θα σας πούμε ότι, σύμφωνα πάντα με τους Πρωταγωνιστές και τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, 1 στους 10 Αθηναίους το «σκάει» και όχι μόνο το σκάει, αλλά βρομάει και ο τόπος από την χαμηλή ποιότητα. Πρώτα όμως, ο καθηγητής μίλησε για τη συχνότητα της χρήσης που γίνεται.

«Από τον Μάρτιο του 2020 σκεφτήκαμε να αναλύουμε τα λύματα κάθε μήνα για να δούμε αν σε συνθήκες πανδημίας έχουμε κάποια μεταβολή στην χρήση ουσιών», είπε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Διαπιστώσαμε πως από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο έχουμε μία αύξηση της κάνναβης, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο έχουμε μία μείωση».

 

Όσον αφορά τελευταία στοιχεία, «δείχνουν ότι είμαστε σε μία κατανάλωση του 10% του πληθυσμού της Αθήνας» και τόνισε ότι «τα στοιχεία μας δείχνουν ότι είναι αντίστοιχα με αυτά του ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια η κάνναβη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα προηγούμενα χρόνια». Σκάρτα τσιγάρα πίνετε, παιδιά.

«Φαίνεται ότι η καλλιέργεια και η διακίνηση της κάνναβης έχει κάποια προβλήματα. Η κάνναβη είναι η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία σημαντική αύξηση της κοκαΐνης που φτάνει το 1% του πληθυσμού». Ορίστε, μου θέλετε και χαϊλίκια.