Είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου. Ο μήνας που θέτουμε τα resolutions που ποτέ δεν κάνουμε πράξη, ο μήνας που αποφασίζουμε πως φέτος θα είναι η χρονιά μας, που τίποτα δε θα μπορέσει να μας σταθεί εμπόδιο, που με λίγα λόγια κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Διότι κάπου εκεί γύρω στον Οκτώβριο, μετράμε αντίστροφα για να φύγει το έτος και να στολίζουμε τη μιζέρια μας τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο γιατί κανείς δε μιλάει για τον Ιανουάριο; Γιατί κανείς δεν γράφει την ωμή αλήθεια; Ο Ιανουάριος είναι ενδεχομένως ο χειρότερος μήνας του χρόνου. Και υπάρχουν όλα τα επιχειρήματα που μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Ο χρόνος «παγώνει»

Θα μπορούσε να συνεχιστεί με το γνωστό σύνθημα ΜΓΔ αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Παρότι ουσιαστικά αυτός ο μήνας ξεκινάει μετά και επίσημο ξεστόλισμα του δέντρου (δηλαδή στις 07 Ιανουαρίου του Αη Γιαννού), είναι ο μήνας που δεν περνάει με τίποτα. Αισθάνεσαι λες και έχει παγώσει ο χρόνος και έχεις μείνει κολλημένος σ’ έναν αέναο Ιανουάριο. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο. Οι γιορτές έχουν τελειώσει, τα λεφτά το ίδιο και κάπου εκεί γύρω στις 20-25 του μήνα αισθάνεσαι πιο κουρασμένος και από το να παρακολουθήσεις παιχνίδι ελληνικού πρωταθλήματος.

Λεφτά γιοκ

Θυμάσαι που πριν σχεδόν ένα μήνα είχες πάρει το δώρο και περίμενες να σκάσει και ο μισθός; Ε τώρα ξέχνα το. Τα λεφτά έφυγαν σε δώρα, εξόδους και κάποιες τυπικές υποχρεώσεις και ένιωθες «Αμπράμοβιτς στην περιοχή Γαλάτσι». Ωστόσο ένα μήνα μετά, το σκηνικό είναι εφιαλτικό. Τα χρήματα φεύγουν σε ΔΕΗ, βενζίνες, ενοίκιο, supermarket και πλέον από τις 20 του μηνός έχεις μείνει ταπί και -όχι- ψύχραιμος.

Η σκληρή αλήθεια

Ο Ιανουάριος μετά τον Δεκέμβριο είναι σαν το ξενέρωμα μετά τα hype που σου δίνουν τα ναρκωτικά (όχι εμείς, ένας φίλος μας). Αφού λοιπόν έχεις ζήσει το απόλυτο γιορτινό κλίμα, συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, φαγητάρες μέχρι σκασμού και ποτάρες, τώρα το μόνο που βιώνεις είναι το τρίπτυχο «δουλειά, σπίτι, Netflix». Και στο μενού μπαίνει πλέον και η δίαιτα. Έφαγες, έφαγες, έφαγες, ε κάπου ώπα. Τα τζιν δεν σου κάνουν και μπορεί τα χειμωνιάτικα ρούχα να κρύβουν αλλά η αλήθεια είναι πως δε νιώθεις καλά. Μπαίνεις σε μουντ διατροφής που ποτέ δεν ακολουθείς κατά γράμμα (άκυρο το resolution) και ο γυμναστής σε περιμένει με τα λάστιχα στα χέρια σ’ ένα fitness BDSM σενάριο.

Εν κατακλείδι, αν υπάρχει Κόλαση, τότε στο ημερολόγιο ο μήνας θα δείχνει πάντα Ιανουάριος. Ο μήνας των μεγάλων αλλαγών που ποτέ δεν έρχονται, ο μήνας των προσδοκιών που γίνονται στάχτη στα καζάνια και αν έχεις την τύχη να ζεις στην Ελλάδα, τότε ίσως να αποκλειστείς στα χιόνια κάπου στη Μεσογείων ή την Αττική Οδό.

Υπέροχα.