Νιώθεις στην απ’ έξω; Νιώθεις ότι όλοι παίζουν ένα παιχνίδι και εσύ δεν χωράς στην ομάδα τους; Είδες τον Δημήτρη από τον τρίτο να ποστάρει μία άγνωστη γι’ αυτόν λέξη ενώ μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική λέγοντας «όλοι ίδιοι είναι»; Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεiς τι σημαίνει η «πρόταση μομφής» για να γράψεις και εσύ την εξυπνάδα σου στο Twitter; Μήπως το παρακάναμε και εμείς με τις ερωτήσεις; Ναι, σίγουρα το παρακάναμε γι’ αυτό πάμε να ασχοληθούμε με το κύριο ζήτημα της ημέρας, αλλά και του τριημέρου που πλησιάζει.

«Να φύγετε, να πάτε αλλού». Αυτό είπε με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν ανακοινώσει την «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» με αφορμή την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδας» και το χάος στην Αττική Οδό. Αυτός, βέβαια, είναι ο ένας από τους λόγους, αφού γίνεται ξεκάθαρο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται πιέσεις τόσο για την πρότασή του για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση όσο και από άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, χωρίς να βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά.

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα σε bullets:

•«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως το λόγο, επειδή κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους, χωρίς άνθρωποι του απογυμνωμένου και εγκαταλελειμμένου εθνικού συστήματος υγείας να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν πολλούς από αυτούς όσο και όπως θα έπρεπε».

«•Ο συνολικός λογαριασμός των συνανθρώπων μας που χάθηκαν, προσεγγίζει σήμερα τις 23.000. Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Και αυτός είναι ένας τραγικός απολογισμός και ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει».

•«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, στην πανδημία, στον περσινό χιονιά, στον πρόσφατο χιονιά».

•«Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικές ελευθερίες και έτσι οδηγούμαστε σε ένα αυταρχικό κατήφορο, στην «Ερντογανοποίηση» και «Ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής».

•«Τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη, αντιμετωπίζουν τα πράγματα με όρους επικοινωνίας, όχι να διαφυλάξουν τους πολίτες αλλά μόνο την ασφάλεια του πρωθυπουργού. Δεν πάει άλλο! Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη»

•«Να φύγετε, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς. Ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει καθημερινότητα του πολίτη δύο χρόνια τώρα».

Τι είναι η πρόταση μομφής:

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της. Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.