Η κακοκαιρία «Ελπίς» ήρθε, μας έπιασε στον ύπνο -άσχετα αν γνωρίζαμε για εκείνη για πάνω από μία εβδομάδα-, κάλυψε την Αττική και άλλες περιοχές με χιόνι και έδωσε άσχημο τέλος στο παραμύθι με τον τίτλο: «Επιτελικό Κράτος». Το παιχνίδι με την απόδοση ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη, θα την πληρώσουν μόνο οι ιδιώτες και όχι η κυβέρνηση και κάπως έτσι θα βρεθούμε ξανά προ εκπλήξεως στην επόμενη καταστροφή, ξεχνώντας τους λάθος χειρισμούς και τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό. Όλα καλά δηλαδή, μια από τα ίδια.

Αυτό που συνέβη στην Αττική Οδό, βέβαια, ήταν τόσο ακραίο που θα μας πάρει λίγο παραπάνω για να το ξεχάσουμε. Βλέπετε, είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς τις ώρες που πέρασε στο αυτοκίνητό του χωρίς νερό, τροφή και τουαλέτα εν μέσω κακοκαιρίας, με την θερμοκρασία να βρίσκεται επικίνδυνα χαμηλά. Όπως έγινε γνωστό από χθες, για να «γλυκάνουμε» λίγο αυτούς τους ανθρώπους, όσοι εγκλωβίστηκαν στον ακριβοπληρωμένο και πιο ασφαλή δρόμο της χώρας, θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να μεγαλώνει κατά 2000 ευρώ. Α, ναι, είχαμε και τις δύο αργίες. Τα χρήματα αυτά, αν είχαν φωνή, θα έλεγαν «πάρτε με, ξεχάστε ό,τι έγινε και ας προχωρήσουμε τη ζωή μας γιατί αν το πάτε δικαστικά θα σας πληρώσουμε περισσότερα».

Ήδη, αρκετοί άνθρωποι θεωρούν την αποζημίωση αυτή γελοία και έχουν επικοινωνήσει με δικηγόρους για να βρουν το δίκιο τους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που, μέσα από την ταλαιπωρία τους, βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν ζεστό χρήμα. Θέλοντας να αποφύγουν τυχόν δικαστικές διαμάχες και περιττά έξοδα, πουλάνε τις αποδείξεις από την Αττική Οδό «για να φεύγουν». Επιχειρηματικά μυαλά, με όχι αστεία. Κρίμα που δεν βοήθησαν τη χώρα με τις ριζοσπαστικές τους ιδέες όσο αυτή ήταν βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση.

Μετά από μία σύντομη βόλτα στο marketplace εντοπίσαμε τις δύο αυτές καταχωρήσεις. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι το «να φεύγει», μια διαβολική τακτική που κάνει ακόμα και τον πιο δύσκολο αγοραστή να πέσει στα δίχτυα τους.