Μια ταινία που λειτουργεί ως προσπάθεια αποκατάστασης της φήμης του προπολεμικού πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Νέβιλ Τσάμπερλεν. Κυρίως, μια ταινία για τους προνομιούχους της ελίτ που δεν δίνουν σημασία ποτέ στα λεγόμενα των ανθρώπων που δουλεύουν για αυτούς. Ο Τσάμπερλεν έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο πολιτικός, αποτυχημένος, που δεν κατάλαβε ποτέ ότι στη Διάσκεψη του Μονάχου το 1938 ο Χίτλερ τους δούλευε ψιλό γαζί.

https://t.co/9MmxkuQPjy

Το όνομά του Νέβιλ Τσάμπερλεν είναι συνδεδεμένο με την προσπάθεια των Βρετανών συντηρητικών πολιτικών να κρατήσουν καλές σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία και, κυρίως, είναι συνώνυμο του αδύναμου πρωθυπουργού, του εντελώς ανίκανου να αντιληφθεί μια κατάσταση και να προστατεύσει τους συμπολίτες του.

Θα μου πεις για μια ταινία πρόκειται, μυθοπλασία είναι, γιατί κάνεις έτσι; Κυρίως, γιατί οι άνθρωποι δεν ξέρουν ιστορία και θα πειστούν από μια βαρετή ταινία στο Netflix με ωραίο καστ για την αναδιατύπωση της. Γιατί η προπαγάνδα έχει πολλά ποδάρια. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Ρόμπερτ Χάρις.

Η κινηματογραφική μεταφορά είναι μια ακόμα αποτύπωση της προσπάθεια αναθέωρησης της “επίσημης” ιστορίας, προκειμένου η προπολεμική βρετανική πολιτική σκηνή να γίνει αποδεκτή από της νεότερες γενιές με πιο ευνοϊκούς όρους.. Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν παρευρέθηκε στη διάσκεψη του Μονάχου το 1938, σύμφωνα με την ταινία, ο κύριος στόχος του ήταν να γλιτώσει την Ευρώπη από τη φρίκη του πολέμου. Στην πραγματικότητά  τα κίνητρά του ήταν πιο πολιτικά.  Η κατάφωρη αδιαφορία του Χίτλερ για τη συνθήκη τον οδήγησε να εισβάλει στην Πολωνία ενάντια στους όρους της Συμφωνίας του Μονάχου, πυροδοτώντας την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στις 3 Σεπτεμβρίου 1939.Οι  προσπάθειες του Τσάμπερλεν στο Μόναχο δεν έδωσαν στη Βρετανία ένα ζωτικό έτος για να προετοιμαστεί για πόλεμο. Η στάση του Τσάμπερλεν ήταν αυτό που ενθάρρυνε τον Χίτλερ να συνεχίσει τα σχέδιά του κατά της Ευρώπης.

Το ερώτημα παραμένει: γιατί να γυρίσεις μια ταινία για τον Β ‘Παγκόσμιο Πολέμου ξεπλένοντας την ντροπιασμένη κληρονομιά ενός ηθικού αυτουργού του; Γιατί επιλέγεις εσκεμμένα τον εξαιρετικά συμπαθητικό Τζέρεμι Άιρονς να τον υποδυθεί; Γιατί μονοσήμαντα τονίζεις ότι υπογράφει σοφά μια συμφωνία που, αν μη τι άλλο, επέτρεψε στους Ναζί να προετοιμαστούν για τον πόλεμο;

Η υπόθεση της ταινίας

Η ταινία ξεκινάει με μια γεύση από τις παλιές καλές εποχές στην Οξφόρδη, όταν ο Χιου και ο Πολ ήταν ερωτευμένοι με την ίδια Εβραία συμφοιτήτρια τους Λένα (Λιβ Λίζα Φρις). Χρόνια αργότερα, ο Χιου βρίσκεται σε μια ανυπόφορη θέση στην Ντάουνινγκ Στριτ, παρακολουθώντας στενά τον Τσάμπερλεν ενώ ο Πολ σχεδιάζει να σκοτώσει τον Χίτλερ.

Δεύτερη σκηνή: Νεαρό ζευγάρι βγαίνει σε ένα πανάκριβο εστιατόριο για να γιορτάσει την επέτειο (στάνταρ έχουν προβλήματα και αυτό βγαίνει). Το έτος είναι 1938 και ο σύζυγος, που εργάζεται στη βρετανική υπηρεσία εξωτερικών, ενημερώνει τη γυναίκα του ότι ο Χίτλερ απειλεί να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία και αν συμβεί αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία θα αναγκαστούν να απαντήσουν στρατιωτικά. Η σύζυγος –με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο και βαριεστημένο αέρα λες ακούει το δελτίο καιρού– ξεκαρδίζεται.

Τρίτη σκηνή μέχρι τέλους: πλυντήριο των Tories.  Και αυτό ειναι ό,τι πρέπει να γνωρίζεις.

https://twitter.com/anneapplebaum?ref_src=twsrc%5Etfw

Συμπέρασμα: ταινία για να χαρούν οι αναγνώστες της Εστίας. Με πολλά στερεότυπα και ίσως προσβλητική για την νοημοσύνη μας.

Υγ: Πρωταγωνιστούν οι Τζορτζ ΜακΚέι,Γιάνις Νίβεναρ,Τζέρεμι Άιρονς (αλλά θα το έχουν ήδη ξεχάσει και οι ίδιοι).