Το viral διαφημιστικό σποτ της Pantene, αλλά και κάθε ρανίδα ενημέρωσης που ενέχει τη διαφορετικότητα, τη ΛΟΑΤΚΙ ορατότητα, και κάθετι που παλεύουμε να φέρουμε στον δημόσιο διάλογο, αφαιρώντας του κάθε στερεοτυπική, ρατσιστική κλωστή, που το κρατά δεμένο στη ντουλάπα της ντεμέκ ανυπαρξίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Μην πάμε μακριά. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου θεώρησε το εν λόγω σποτ μια καλή αφορμή να δηλητηριάσει τον απόηχο αυτής της πρώτης προβολής του διαφημιστικού, με προτροπές του τύπου “cancel Pantene” και με υπονοούμενα περί τουρκικής εισβολής και πολιτών που «ασχολούνται με τις φράντζες του».
Στον αντίποδα, ο Archaeostoryteller, Θεόδωρος Παπακώστας, με ένα story το οποίο ευτυχώς μετέτρεψε σε video στο YouTube, μάς δίνει να καταλάβουμε γιατί όλο αυτό το μίσος που γέννησε το συγκεκριμένο σποτ, είναι ανεδαφικό, ειδικά όταν έρχεται από ανθρώπους που εργαλειοποιούν την ιστορία και τη μυθολογία, με έναν αρχαιολατρικό λόγο, για να κάνουν μαθήματα «κανονικότητας» και «φυσιολογικότητας».
Όπως λέει ο ίδιος στο video, διαβάζοντας σχόλια σχετικά με το διαφημιστικό της Pantene, έπεσε πάνω σε εκείνο ενός εφήβου, ο οποίος έγραφε ότι «αν όλα αυτά ήταν φυσιολογικά, θα μας τα μάθαιναν και στο σχολείο». Το παιδί είχε δίκιο. Πολύ δίκιο. Γιατί όπως μάθαμε από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα περί βιασμών και ασίγαστης σεξουαλικής όρεξης του Δία, αλλά και τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό της θεάς Ήρας, που αντί να κάνει μια ωραία «ξήγα» με τον Δία, τα έβαζε με τις ερωμένες του, ακόμα και με εκείνες οι οποίες ήταν θύματα βιασμού, θα μπορούσαμε να ξέρουμε πως η μυθολογία έχει εξυμνήσει την άφυλη διάσταση του έρωτα, το crossdressing και όλα αυτά που κάποιοι σήμερα θεωρούν πως είναι απαραίτητο να «ξορκίζουν» με το μίσος τους και τις προσβολές τους.
Για να μην πλατειάσουμε, δες το μικρό, αλλά τόσο χρήσιμο και κατατοπιστικό βίντεο του archaeostoryteller:
Διάβασε εδώ τη συνέντευξη που μας παραχώρησε o Θεόδωρος Παπακώστας, συζητώντας με τη Ζωή Δημητρίου.